szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk - nyilatkozta Kósa lajos, a Fidesz alelnöke arról a bejelentésről, hogy a kormány tárgyalásokat kíván kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Kósa azt állítja, hogy "az IMF-fel való szakítás sosem merült fel".

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Magyarország nem adhatja fel alaptörekvéseit, kizárólag olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági fennhatóságát, önállóságát, és amelyek lehetővé teszik, hogy az adósságkezeléssel, a gazdaság- és családtámogatással, a munkahelyteremtéssel és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos programjait folytatni tudja a kabinet. Kósa Lajos erről pénteken beszélt az m1 Ma reggel című műsorában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy "új típusú együttműködésről" a Valutaalappal.

Kósa Lajos a köztelevízióban kijelentette: "az, amit korábban a szocialista kormányok tettek, hogy lényegében egy komplett kormányprogramot írattak az IMF-fel, vagy hajtottak végre szó nélkül - elvették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi fizetést, megszorítások tömkelegét fogadták el, be akarták vezetni az ingatlanadót általánosan és kötelező jelleggel a lakásokra is -, erre nem kerül sor, mert ez az elveinkkel lenne ellentétes".

Arra a felvetésre, hogy egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról lehet-e szó, a Fidesz-alelnök úgy válaszolt: "nem, arról van szó, hogy azt látjuk, hogy az IMF-fel való együttműködés gazdaságpolitikai megfontolás kérdése", ha az előbbi elveket nem sérti. Olyan mértékű bizonytalanság lett úrrá Európán, amelyben helyes, ha az ember a gazdaságpolitikai taktikai lépéseit újragondolja - mondta. Hiába jelent meg a háromnegyed éves gazdasági növekedéssel kapcsolatban rendkívül biztató adat, hiába nyilatkozta mindenki, hogy a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánya tartható, hiába hajtja végre Magyarország szisztematikusan a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott vállalásokat, mindez "mit sem változtatott például a forint megítélésén". Ezért muszáj olyan eszközökhöz is nyúlni, amelyek kezelik ezt a "ideges hangulatot" - emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy az IMF eddig szitokszó volt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig még három napja is kritikusan nyilatkozott a Valutaalappal kapcsolatban, Kósa Lajos úgy reagált: ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk. Arra a kérdésre, hogy három nap alatt változtak-e meg a körülmények, azt felelte: "ön a múlt héten számított arra, hogy összeomlik a Berlusconi-kormány?" Megjegyezte, "lehet tudni, hogy bizonyos programokban nem fogadjuk el az IMF álláspontját", de "az IMF-fel való szakítás sosem merült fel".

A Véleményvezér blog pénteki bejegyzésében felidézi az elmúlt napok IMF-ről szóló kormányzati nyilatkozatait: múlt csütörtökön a kormányfő még arról beszélt a London School of Economicson tartott előadásában, hogy Magyarország büszke arra, hogy megszabadult az IMF-függéstől, és hogy helyette a piacról finanszírozza a költségvetési hiányt. Hétfőn a miniszterelnök szóvivője megerősítette az m1-en, hogy Magyarország nem kér az IMF-ből. Ugyanezen a napon Matolcsy György még rá is tett erre egy lapáttal, és azt fejtegette a Parlamentben, hogy a gazdaságpolitikát nem az IMF igényeire, hanem azzal szemben hangolják. Még kedden is ugyanez volt a hivatalos vonal, és Giró-Szász András ismételgette a szokásos szöveget - idézi fel a blog. A hvg.hu gyűjtéséből pedig kiderül, hogy Kósa Lajos egy hónapja még úgy nyilatkozott, nincs realitása annak, hogy a kormány hitelt kérjen a Valutaalaptól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.