szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy a CCHR-nek adott hivatalos válaszlevél szerint a Nefmi bezáratná a kiskunhalasi pszichiátriai otthon hetes osztályát , ahol az önmagukra és másokra veszélyes pácienseket gondozzák – számolt be a baon.hu.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) felkérésére a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal újabb ellenőrzést folytatott le a tavaly január óta reflektorfényben lévő, ma még a megyei önkormányzat által fenntartott Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában.

Az intézmény három ápolója jelenleg is bíróság előtt próbálja bizonyítani ártatlanságát. Az ügyészség egyebek mellett a betegek sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakkal, súlyos testi sértéssel és zsarolással gyanúsítja őket. A megyei fenntartású halasi pszichiátrián lassan két éve egymást érik a különböző szervek által lefolytatott vizsgálatok, melyek közül többet – mint a minisztériumi ellenőrzést is – az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű szervezet kezdeményezett.

A Nefmi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályán a baon.hu kérdésére hangsúlyozták: a birtokunkba jutott dokumentum nem jelentés, hanem a CCHR hivatalos megkeresésére adott hivatalos válaszlevél, mely megállapításokat és javaslatokat tartalmaz. Az idén nyáron az otthonban lefolytatott ellenőrzés azt is megállapította, hogy a súlyos pszichés betegeknek nem alakítottak ki külön gondozási egységet, ugyanakkor a Nefmi javasolja az intézmény legsúlyosabb pszichiátriai betegeit ellátó 7-es osztály „jelenlegi működésének azonnali felszámolását”, és az ellátottak alapbetegségüknek megfelelő osztályon való elhelyezését.

Vincze István, a halasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek otthonának megbízott igazgatója a lapnak azt mondta: a minisztérium megállapításai rendkívül szubjektívek, ami pedig sok éve nincs rendben, azt nem tudják egy hónap alatt helyrehozni. Véleménye szerint éppen az említett speciális ellátást igénylő lakók számára kialakítandó részleg létrehozása lenne égetően fontos. Ehhez a jogszabály megszületett, de a hatályos rendelet, amiben a működési, személyi és anyagi feltételek lennének, máig nem készült el a jogalkotók részéről - mondta Vincze, aki szerint a 7-es osztályt érintő megjegyzések kifejezetten szakmaiatlanok.

Az igazgató szerint azok a lakók kerültek oda, akik a saját betegségüknek megfelelő lakóegységekbe nem tudtak beilleszkedni, és ezzel a lakótársaik és önmaguk épségét, nyugalmát folyamatosan veszélyeztették. „Az az ötlet, hogy vigyük vissza őket az osztályokra, olyan kaotikus állapotokat eredményezne, amit még nem láttak. Számukra a megoldás majd az lesz, ha a felelős szakemberek legalább egy magyarországi intézményt is tudnak mutatni, ahol biztosítva van számukra a törvény adta ápolási és gondozási lehetőség, a magasabb egészségügyi ellátás. Megsúgom: nincs ma Magyarországon ilyen” – magyarázta az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem