szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aggályosnak tartja adatvédelmi szempontból Jóri András ombudsman azt az adatszolgáltatásra felhívó levelet, amelyet több minisztériumban, kormányzati háttérintézményben és a rendőrségen is kiküldtek a dolgozóknak, azt kérve, hogy nevüket, munkahelyüket is feltüntetve nyilatkozzanak devizahitelükről. A kormányszóvivői iroda szerint csak statisztikai célra gyűjtenek adatokat, az adatvédelmi ombudsman ugyanakkor azt mondja: ebben az esetben elég lenne anonim módon kérdezni.

A köztisztviselők, rendőrök devizahiteléről szeretne adatbázist létrehozni a kormány a hvg.hu birtokába jutott levél szerint, melynek feladója a Nemzetgazdasági Minisztérium. „Kérem szíves közreműködését az Ön által vezetett szervezeti egység munkatársai körében a devizaalapú, jelzálogjoggal biztosított lakáshitellel rendelkezők fennálló hiteltartozásával kapcsolatos felmérésben” – áll a levélben. A kezdeményezés célja eszerint az, hogy „a Nemzetgazdasági Minisztérium a devizaalapú jelzálogkölcsönnel rendelkezők megsegítése érdekében meg kívánja vizsgálni”, mekkora hitelállománnyal kellene számolnia a köztisztviselők körében.

Már a múlt héten is jelezték rendvédelmi területről a hvg.hu-nak, hogy egy levélben arra kérik a parancsnokokat, kérjenek beosztottaiktól nyilatkozatot arról, milyen devizahiteleik vannak; az adatokat november 21-én kilenc óráig kellett elküldeni az NGM-nek. A levélhez egy „mellékelt Excel-táblázat” is tartozott, amelyben kérték, hogy a nyilatkozó dolgozók nevezzék meg a szervezeti egységüket, adják meg nevüket, munkavégzésük helyét, fennálló kölcsöntartozásuk (becsült) összegét, a hátralévő futamidőt, a devizanemet és a havi törlesztőrészlet összegét. Utólag még bekérték azt is, hogy a lakáscélú jelzálogjoggal terhelt devizahiteleken túl másra, ingatlanra és gépjárműre vettek-e fel a munkavállalók devizahiteleket, mégpedig nem a végtörlesztési, hanem az aktuális árfolyamon számolva.

Adatok névvel, név nélküli adatbázisba?

A szétküldött levélben közölték azt is, hogy mindezek egy intézményi adatbázisba kerülnek, amely végül anonim adatokat tartalmaz majd. A gazdasági tárca mellett a Magyar Államkincstár és a Belügyminisztérium munkavállalóitól is ugyanezekre a kérdésekre kértek válaszokat. A levélben az intézményvezetőket külön megkérték, hogy mindenki figyelmét hívják fel: az adatszolgáltatás önkéntes, "és azokra vonatkozik, akik fennálló hiteltartozásuk kiegyenlítéséhez támogatást vennének igánybe". Rendőrségi forrásunk szerint az adatszolgáltatást szóban is azzal indokolták, hogy esetleg felmerülhet a segítségnyújtás lehetősége a kormányzat részéről a végtörlesztésben.

A rendőrség és a központi közigazgatás tagjainak személyes adataira is kíváncsiak lennének
©

A Belügyminisztériumot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Kormányszóvivői Irodát is megkértük, reagáljanak a témában feltett kérdéseinkre (például, hogy valóban készül-e segítségnyújtásra a kormány, ha igen, kiknek, milyen feltételekkel, mennyi pénzt szánnak erre), de cikkünk megjelenéséig csak az utóbbitól kaptunk választ. Ebben azt írták, az NGM helyettes államtitkára, Kardkovács Kolos küldte szét az adatszolgáltatásra felhívó levelet, amiben felhívja a figyelmet, hogy „az adatgyűjtés csak statisztikai célokat szolgál, felhasználásukra csak összesítve, anonim módon kerül sor, illetve, hogy az adatszolgáltatás önkéntes”. Mindez „csak és kizárólag helyzetfelmérés" – állt a hvg.hu-nak küldött e-mailben. A Kormányszóvivői Iroda részéről közölték azt is, hogy „minden további feltételezést hírlapi kacsának minősítünk, melyekre nem kívánunk reagálni”.

Nem kaptunk konkrét választ arra, hogy az adatszolgáltatás mi célt szolgál. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint ugyanis statisztikát készítenek, ám ez egyáltalán nincs megemlítve a gazdasági tárca levelében. Első körben több, a hvg.hu által megkérdezett minisztériumi munkavállaló is arra gondolt, hogy valamilyen támogatást szeretne a kormány nyújtani a dolgozóknak, ugyanakkor kérdés, milyen források lennének erre. A megkérdezettek azt sem értették, hogy miért, hol számítana a kormányhivatalnokokról készült felmérés és miben lenne reprezentatív.

Adatvédelmi biztos: se így, se úgy nem jó

Jóri András adatvédelmi biztos szintén elkapkodottnak nevezte az adatgyűjtést, azzal együtt, hogy hangsúlyozta, aggályosnak tartja. „Akár statisztikai célra gyűjtik az adatokat, akár egy támogatás nyújtásához, mindkét esetben fenntartásaim vannak az adatszolgáltatásra történő felhívással” – közölte a hvg.hu-val. A munkavállalóktól kért adatok banktitoknak és személyes adatoknak minősülnek. „Hogy mennyire önkéntes általában egy ilyen adatszolgáltatás? Persze, általában hozzájárulnak az emberek. Ezt mutatják a magyar munkaviszonyokról szerzett adatvédelmi tapasztalatok, amelyek szerint nem teljes önkéntességgel adják meg az ilyen típusú személyes adatokat a munkavállalók, főleg nem a rendőrségnél” – részletezte Jóri András.

Az ombudsman úgy vélekedett, „aggályos a történet”. „Amennyiben valóban statisztikai célra használják fel a bekért adatokat, akkor azt névtelenül is meg lehet tenni, ha pedig más célra gyűjtenek adatokat, akkor pontos tájékoztatást kell közölni arról, hogy mihez kellenek a banktitoknak és személyes adatoknak minősülő információk.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Öt javaslaton dolgoznak a bankok a devizahitelekkel kapcsolatban

A CDS-felár nagy kilengései miatt stabilabb megoldás született azzal, hogy csak a referenciakamathoz kötik a jelzáloghitelek kamatát, mint ha az országkockázati felárat is figyelembe vennék - hangzott el a Magyar Bankszövetség szerdai háttérbeszélgetésén, ahol a devizahitelezésről volt szó. A szervezet öt szakmai javaslatot vizsgál a devizahitelezéssel kapcsolatban, de ezek csak a lakossági jelzáloghitelekre vonatkoznak.

MTI Gazdaság

Matolcsy: újabb intézkedéseket hoznak a devizahitelesekért, ha kell

A kormányzati számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével, ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter MSZP-s képviselők írásbeli kérdéseire adott válaszában. A miniszter megerősítette: a kormány, ha kell, újabb intézkedéseket hoz a devizahitelesek érdekében.

hvg.hu Gazdaság

Devizahitelesek: kész a bankszövetség terve, de titkos

Kidolgozta és elküldte a devizahitelesek helyzetének javítására vonatkozó javaslatait a Magyar Bankszövetség, az ajánlások ellenben titkosak, és csak akkor hozzák őket nyilvánosságra, ha a kormány el is fogadja őket.

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Újít a Porsche: villanyautóba sportos motorhang felárért

Újít a Porsche: villanyautóba sportos motorhang felárért

Belehúz a Google: 600+ milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra

Belehúz a Google: 600+ milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra

Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében, és ez mindent borít

Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében, és ez mindent borít

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó