szerző:
MTI

Nemzetközi szaktekintélyekből álló bizottságot hozott létre Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hétfőn, hogy a grémium rámutasson a Suez Environnement bécsi választott bírósági keresetének hiányosságaira, túlzó igényeire, és meghatározza a cég által okozott károk mértékét.

"Páva Zsolt több nemzetközi szaktekintélyt és szervezetet kért fel arra a feladatra, amelynek célja, hogy tételesen cáfolják meg az egészében és részleteiben is pontatlan, túlzó, megalapozatlan, a Suez által felkért és fizetett Compass Lexecon nevű cég jelentésében foglaltakat" - írta a pécsi polgármesteri kabinetiroda hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették: a szakértői bizottság munkájában részt vesz a nemzetközi hírű és elismertségű Price Waterhouse Cooper's nemzetközi könyvvizsgáló cég, továbbá Laszlo Nagy kereskedelmi és társasági jogi szakügyvéd, a nürnbergi székhelyű NZP Nagy, Zah & Partner Ügyvédi Iroda vezetője, a zürichi választott bíróság bírája, a Pécsi Tudományegyetem vendégoktatója, valamint Szabó Iván ügyvéd, a pécsi önkormányzat jogi képviselője is.

A Suez beadta keresetét

"A tényfeltáró és elemző bizottság már holnap megkezdi munkáját, az első munkanapon részt vesz Páva Zsolt is" - olvasható a kabinetiroda közleményében.

A Suez vasárnap tájékoztatta az MTI-t arról, hogy beadta keresetét a bécsi választott bíróságra és 32,3 millió euró, azaz mintegy 10 milliárd forint kompenzációt kér Pécstől a Pécsi Vízmű Zrt. székházának elfoglalásáért és a kiesett bevételért. Utalt rá, ez akkora összeg, amekkorát korábban a Compass Lexecon nemzetközi szakértő társaság állapított meg vizsgálatában a vállalatnak járó kártérítés összegeként.

A Pécsi Vízmű épülete
©

A francia cég azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy nem volt más választása. Kitért rá, a bíróságon már bejegyezték a periratot, most a város válaszát várják. A pécsi polgármesteri kabinetiroda és Szabó Iván üdvözölte, hogy várhatóan már jövő év elején megkezdődhet a per a Pécsi Vízmű-ügyben a bécsi választott bíróságnál.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták, hogy végre elindulhat a per, amelyben egy nemzetközi, független bíróság előtt védhetik meg a város és polgárai érdekeit egy multinacionális céggel szemben. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a Suez kárigényét "méltánytalannak és szándékosan túlzónak" tartják, a cég által megbízott Compass Lexecon könyvvizsgáló iroda szakértői anyaga számos téves megállapítást, tévedést és hibás számítást tartalmaz a Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek vételárát illetően", amelyet bizonyítani fognak.

Ha a Ház úgy dönt...

Hozzátették, Pécs továbbra is igényt tart a Suezzel szemben mindazon károk megtérítésére, amelyet a francia cég által delegált vezetés okozott Pécsnek a 2009. október 5-i birtokbevételt megelőzően, és az azóta eltelt két év alatt.

Berke Barna nemzetközi magánjoggal foglalkozó szakjogász hétfőn az MTI-nek azt mondta: ha az Országgyűlés a mostani formájában fogadja el a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítását, akkor nem lehet végrehajtani a bécsi választott bíróság későbbi döntését a Suez és pécsi önkormányzat kártérítési ügyében.

A polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatot a kereset beadásával egy időben tárgyalja a magyar parlament. A módosítás lényege, hogy kiemelt jelentőségű ügyekben kizárnák a választott bíróság alkalmazásának lehetőségét abban az esetben, ha bármelyik fél a magyar állam, helyi önkormányzat, költségvetési szerv, központi államigazgatási szerv, illetve közvetlenül vagy közvetetten ezek többségi tulajdonában vagy vagyonkezelésében, illetve többségi befolyásában álló gazdálkodó szervezet.

Előzmények

Pécs 2009. október elején felmondta a szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A város és a kisebbségi tulajdonos francia Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei mintegy negyven jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. A döntést a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

A Mohácsi Városi Bíróság októberben nem jogerősen jogsértőnek találta a Pécsi Vízmű Zrt. székházának két évvel ezelőtti birtokbavételét, az eredeti állapotot azonban nem állíttatta helyre, mert úgy vélte, az elmúlt két évben annyi változás állt be az ügyben, hogy az nem indokolt.

A Tettye működésével nemcsak Pécs, hanem idővel a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. A Tettye jelenleg Pécs mellett 15 településen szolgáltat. A cég idén 5-5,5 milliárd forint árbevétel mellett 300-350 millió forint adózás utáni eredményt vár, szemben a tavalyi 50 millió forint nyereséggel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét