szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyászlevelek és néhány nagyobb beszéd, öregfiúk meccsre és a katari emírnek küldött köszöntők megírásához is kapott segítséget Orbán Viktor miniszterelnök egy cégtől. Orbán korábbi sajtótitkárának cége másfél év alatt 10 milliót kapott a munkáért. A teljesítési igazolások alapján Orbán elégedett volt a munkával – számolt be az Origo.

A kormányfő februári, a kormány első száz napjáról szóló országértékelő beszédéhez is a Qualiton Alkotó, Művészetszolgáltató Kft. adott tanácsokat, amelynek Orbán korábbi sajtótitkára, Doncsev András az egyik tulajdonosa - derült ki az Origo által kikért kormányzati iratokból. A Qualiton Kft. emellett többek között a KDNP választmányának decemberi ülésén, a március 15-i ünnepségen, a Bálványosi Szabadegyetemen, a Piarista Gimnázium augusztusi évnyitóján, illetve Makovecz Imre búcsúsztatóján elmondott beszédek írásában segédkezett.

A kormányfő hivatala, a Miniszterelnökség november elején hozta nyilvánosságra, hogy milyen szerződéseket kötöttek a kormány megalakulása óta. Eszerint havi nettó 687 500 forint + áfa értékben a Qualiton Kft. részt vesz Orbán "beszédeinek előkészítésében és rendezésében". A Qualiton Kft.-vel kötött szerződésből, illetve az elvégzett munkáról szóló teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy a kormányfő hivatala két szerződést kötött Doncsev cégével. Az elsőt 2010. augusztustól 2011. májusig, a másodikat 2011. júniustól 2012. májusig. A szerződések összértéke 15 millió 125 ezer forint + áfa. A dokumentumok szerint Doncsev szóban vagy írásban ad tanácsokat Orbánnak, az elvégzett munkáról pedig havonta írásos összefoglalót készít.

Az összefoglalók alapján Doncsev havonta átlagban 1-2 beszéd, illetve 4-15 levél megírásában segít be Orbánnak. A munkára a teljesítési igazolások szerint havonta 132-193 órát fordítanak. Ez 8 órával számolva legalább 16 munkanap, de volt olyan hónap is, amikor 24 munkanapot töltöttek Orbán beszédeivel.

©

A szerződés szerint a Miniszterelnökség minden hónapban megvizsgálja, hogy a Qualiton Kft. megfelelően teljesítette-e a megbízást. Az általunk megismert teljesítési igazolások alapján a Miniszterelnökség mindig elégedett volt a munkával, erre utal, hogy minden hónapban kifizették a cégnek a teljes megbízási összeget.

Doncsev a portálnak azt mondta: 11 éve segít Orbánnak különböző szövegek elkészítésében, ennyi idő után pedig tisztában vannak egymás igényeivel, és azzal, hogy milyen minőségű munkára számíthat tőle Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát