szerző:
MTI

A jegyzőkönyv meghamisítása miatt feljelentést nyújtott be a romagyilkosságok egyik vádlottja szerdán a Pest Megyei Bíróságnak.

Kiss István arra kérte a bíróságot, hogy kézzel írott feljelentését juttassák el a nyomozó hatóságnak, és az indítson vizsgálatot az ügyben. A másodrendű vádlott szerint a jegyzőkönyvben több esetben szerepelnek olyan, az eljárás kapcsán tett figyelmeztetések, kioktatások, amelyek a tárgyaláson készült, rendelkezésére bocsátott hangfelvételen nem hallhatóak. Kiss István emiatt indítványozta a büntetőügyben eljáró tanács két bírójának kizárását.

A vádlott hosszasan sorolta az általa hibásnak, hiányosnak vélt jegyzőkönyvi feljegyzéseket. Kiss István szerint a tanács elnöke, Miszori László nem megfelelően figyelmeztetett, oktatott ki több esetben vádlottakat és tanúkat.

Miszori László a dokumentum ismertetése előtt Kiss Istvánt tájékoztatva arról beszélt, hogy - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - a jegyzőkönyvbe nem mindig szó szerint kerülnek be a vádlottak, illetve tanúk által elmondottak, a hangfelvétel pedig egyfajta technikai segítségül szolgál a jegyzőkönyv készítőjének. Miszori László a feljelentés kapcsán röviden annyit mondott: azt "ilyen formában nem" továbbítja.

A kizárási kérelem kapcsán, amelyhez aztán csatlakozott a vádlott testvére, Kiss Árpád első-, illetve Pető Zsolt harmadrendű vádlott, a tanács hivatásos bírói azt mondták: nem érzik magukat elfogultnak, és nem járulnak hozzá a kizárásukhoz. Kiss Árpád a testvére által közokirat-hamisítás tárgyában tett beadványhoz is csatlakozott.

Az ügyész szerint nem állnak fenn a kizárási okok, az ügyvédek nem nyilatkoztak az ügyben, hárman azért, mert - mint mondták - helyettesítést látnak el, egy pedig azért, mert nem hallgatta meg a felvételeket. A bíró erre felvetette, hogy a hangfelvétel meghallgatása nélkül is lehetne nyilatkozni az ügyben, hiszen jelen voltak a tárgyalásokon, emlékezhetnének, hogy megfelelően történtek-e a figyelmeztetések, kioktatások.

A tárgyalás ezután a 2009-es tatárszentgyörgyi támadással összefüggő tanúmeghallgatásokkal folytatódott. Az ügyészség szerint a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát február 23-án, nem sokkal éjfél után Molotov-koktélokkal felgyújtotta Pető Zsolt. Kiss István, várva a házból menekülő családot, négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves apára és két kisgyermekére. A férfi és ötéves fia meghalt, hatéves lánya súlyosan megsérült. Kiss Árpád a ház közelében lévő fák takarásában egy golyós puskával fedezte társait.

A bíróság meghallgatta a Dabasi Rendőrkapitányság két vezető beosztású munkatársát, akik a februári támadás miatt a helyszínen intézkedtek. A rendőrkapitányság akkori bűnügyi osztályvezetője, Kocsis István felidézte: az eset február 23-án történt, egy tűzesetről kaptak bejelentést, valamint, hogy ennek kapcsán meghalt két ember, s csak a gyermek halála miatti együttérzésből ment a helyszínre.

Odaérkezve arról tájékoztatták, hogy a férfi és fia füstmérgezésben halhatott meg, a külsérelmi nyomok a tévé felrobbanásától és a mennyezet leszakadásától következhettek be. A tűzvizsgáló pedig arról tájékoztatta, hogy valószínűleg elektromos zárlat okozhatta a tüzet. Mint mondta, a szakemberek által elmondottakat egyértelműnek tartotta, nem merült fel benne, hogy máshogyan történhetett az eset.

Közlése szerint csak reggel merült fel a gyanú, hogy gyilkosság történhetett, miután értesítették a rendőrséget, hogy töltényhüvelyeket és sörétet is találtak a helyszínen. Elmondta azt is, hogy a férfi esetében a halottszemlét elemlámpa mellett, egy világítás nélküli szobában végezték. A nyomozó alosztály akkori vezetője, Szabó László egyebek mellett elmondta, Csorba Csaba, a 27 éves áldozat édesapja reggel közölte vele, hogy sörétet találtak a sérült kislány ruhájában.

Csorba Csaba meghallgatása során először úgy emlékezett: jelezte a helyszínen tartózkodó Kocsis Istvánnak, hogy szerinte lőtt sebek vannak a fián, aztán néhány kérdés után kiderült, hogy erről éjszaka nem beszélt. A tárgyalás pénteken további tanúk meghallgatásával folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Lebontat a hatóság egy szállodát Peruban, mert inka romokra épült

Lebontat a hatóság egy szállodát Peruban, mert inka romokra épült

Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül