szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Mentőöv programot indít a lakásukat elveszítő családok megsegítésére a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) december hatodikán. A kedden bejelentett program első ütemében mintegy ötmillió forintból gazdálkodik az alap, amelyből tíz család juthat átmenetileg albérlethez. Tíz olyan gyermekes családról van szó, akik nem tudták törleszteni devizahitelüket, és ezért kilakoltatták őket.

A tiszántúli egyházkerület püspöke, Bölcskei Gusztáv, aki az MRE zsinatának lelkészi elnöke is egyben, elmondta: ilyenkor ádvent idején sokakban megfogalmazódik a kérdés, mit akar, s mit tud tenni az egyház, miben tud segítni a rászorultaknak. A néhai Ravasz László püspök szavait idézve Bölcskei hangsúlyozta: nem problémákat akarnak megoldani, hanem bilincseket. A tiszántúli püspök szerint 600 ezer devizahiteles háztartás van Magyarországon, és részükről felelőtlenség és erkölcstelenség lenne, ha nem hallanák meg segélykiáltásukat.

Az albérlet-támogatást Bölcskei szerint természetesen nemcsak református családok vehetik igénybe, ugyanakkor a felajánlók esetében örülnének, ha minél több református adakozna, és lakását, házát vagy készpénzt tudna felajánlani a rászorulóknak. A program koordinátorai, Pál Sándor, az MRSZ kuratóriumi elnöke és Osgyán Dániel, a szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója elmondták: jelenleg körülbelül ötmillió forintból gazdálkodik a Mentőöv alap. Az első családok már decemberben beköltözhetnek a felajánlott vagy hozzáférhető lakásokba.

Ha további támogatók, adakozók jelentkeznek, akkor viszont akár több száz család ellátására is felkészült az MRSZ. Igyekeznek olyan családokat albérlethez juttatni, akik ugyan elveszítették lakásukat, de legalább a szülők egyike megőrizte munkahelyét, és így a famíliának van esélye az újrakezdésre. A család egyben tartása is fontos célja az MRSZ-nek ezért lelki segélyben, családgondozásban részesítik a program résztvevőit.

Egy család havi átlagos lakbértámogatása 80 ezer forint, így a többnyire hat, de esetenként kilenc hónapra nyúló albérlet-támogatás legalább 480 ezer forintba kerül. Ez azonban csak az albérletre vonatkozó költség a szociális és lelki gondozásra természetesen nagy emberi erőforrásokat mozgósít az egyház, amelynek természetesen a már kiépült szeretetszolgálati intézményhálózata adja a program bázisát. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne kerüljenek utcára, és a már utcára került családok – körülbelül 100-200 lehet Osgyán szerint – mielőbb hajlékhoz jussanak.

A 600 ezer devizahiteles közül 120 ezer lehet a problémás hitel Osgyán szerint, és körülbelül 3000 budapesti család élhet a kilakoltatás árnyékában – tette hozzá. Ezért is fontos, hogy az egyház felkészült a mostaninál nagyobb számú család ellátására is. Remélik, hogy már decemberben 8-10 millió forint áll majd rendelkezésre össze a program céljaira, hiszen már a program meghirdetése előtt, informális hírek alapján, sokan felajánlották anyagi segítségüket vagy lakásukat a rászorulók számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Itthon

Változtatnának az egyszázalékos szabályokon a reformátusok

Ne kelljen minden évben újra és újra rendelkezniük az adófizetőknek az 1 százalékos felajánlásról - ha egyszer kitöltötték a nyilatkozatot, akkor az visszavonásig legyen érvényes. Ezt javasolja a református egyház.

hvg.hu Itthon

Kétszázmilliós állami támogatásról mondanak le a reformátusok

Az ország nehéz gazdasági állapotára, valamint a központi költségvetés alakulására tekintettel, továbbá az államadósság csökkentése iránti kormányzati elhatározást támogatva, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Elnöksége úgy határozott, hogy idén nem kér segítséget az államtól ingatlanjai, templomai felújításához, állagmegóvásához.