szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Idén az Orbán-kormány egyetlen tagja sem kap év végi jutalmat. A Népszava szerint nem tudni, hogy a miniszterelnök elégedetlen a kormány munkájával, vagy esetleg szimbolikus oka van a döntésnek és a válság miatt nem akartak milliós összegeket szétosztani. A cikkben megjegyzik, hogy a parlamenti képviselők saját fizetésük drasztikus emelésére készülnek.

Korábban, első kormánya idején nem volt ilyen szemérmes Orbán. Schmitt Pál államfő hivatala most sem az, körülbelül 15 milliót osztanak szét jutalomként: a decemberi bért félhavi fizetéssel toldják meg. A lap szerint a KEH pontos összeget nem közölt, de átlagosan és fejenként 100 ezer forint jutalmat vihetnek haza az államfő munkatársai karácsony előtt.

Év végén azonban sem Orbán Viktor, sem nyolc minisztere, sem a kormány 44 államtitkára és 63 helyettes államtitkára nem kap jutalmat - derült ki a Miniszterelnökség, illetve Szijjártó Péter válaszából, amelyet a Népszava kérdéseire adtak.

Az első Orbán-kormány idején a miniszterek csak 2000-ben és 2001-ben kaptak jutalmat, de utóbbi volt a jutalmazási csúcsév. Dávid Ibolya igazságügy miniszter 2001-ben például 5 havi bérnek megfelelő jutalmat - 2,3 millió forint - vett fel, Demeter Ervin titkosszolgálatokat felügyelő miniszter pedig 2,5 millió forintot. Mégsem ők voltak a legbőkezűbben "díjazott" kormánytagok: az államtitkárok ennél bizonyos esetekben sokkal többet kaptak.

A jelenleg honvédelmi miniszter, Hende Csaba az igazságügyi tárca politikai államtitkáraként például 2000-ben 1,5 majd 2001-ben további 5 havi jutalmat kapott az akkor még törvény szerint járó 13. havi illetményén felül. Az első Orbán-kormány kisgazda honvédelmi államtitkárának, Homoki Jánosnak két év alatt 3,6 millió forintot, több mint 9 havi bért fizettek ki jutalomként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó