szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a Fidesz durva pusztítást végzett az alkotmányos közjogi rendszerben az elmúlt másfél évben. Az ellenzéki párt szombaton - az emberi jogok világnapján - az MTI-nek küldött közleményében bírálta a kormány eddigi tevékenységét.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke azt hangsúlyozta: az alkotmányos közjogi rendszer állapota nem pusztán jogelméleti kérdés, hanem meghatározza az alapvető jogok érvényesülésének lehetőségét is.

Úgy látja, a Fidesz nemcsak csorbította az Alkotmánybíróság jogköreit, hanem gyakorlatilag ellehetetlenítette az utólagos normakontrollt is, továbbá visszafejlesztette az ombudsmani intézményrendszert, és támadást intézett a bírói függetlenség ellen.

Az LMP szerint a Fidesz kinevezési gyakorlatával hosszú évekre megszállta azokat az elvileg független intézményeket, amelyek a kormány ellenőrzésére lennének hivatottak, kreatív házszabály-értelmezésével kiüresítette a parlamentarizmust, megkerülte a jogalkotás részvételi és nyilvánossági szabályait. A kormány és a Fidesz uralta parlament sorra korlátozta a klasszikus szabadságjogokat is. A nemzetközi botrányt kiváltó médiatörvény a múltból jól ismert öncenzúrára készteti a szerkesztőségeket, és börtönnel fenyegeti azokat az oknyomozó újságírókat, akik forrásaikat védeni szeretnék - írta Szabó Tímea.

Az ellenzéki képviselő véleménye szerint az új adatvédelmi törvény jelentős visszalépés a közérdekű adatokhoz való hozzáférés és az információs önrendelkezés terén. A bizottság alelnöke úgy látja, az alaptörvény csökkentette a szociális jogok alkotmányos elismertségének szintjét. Erre példaként azt írta, hogy továbbra sem garantált a lakhatáshoz való jog, miközben végrehajtás és kilakoltatás fenyegeti magyar családok tömegeit, és a kormánytöbbség a legszélsőségesebb szegénységben élő hajléktalanok problémájának megoldása helyett bűnözőkké nyilvánítja őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát