szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önálló indítványban módosítaná a Házszabályt kilenc fideszes képviselő, akik javaslatukban megváltoztatnák a zárószavazás előtti módosító javaslat benyújtására és a kivételes eljárásra vonatkozó rendelkezéseket. Utóbbihoz az eddigi négyötödös támogatás helyett már a képviselők kétharmadának támogatása is elegendő lenne, és akár a beterjesztést követő napon is lehetővé tenné a zárószavazás megtartását, kiiktatva az Országgyűlés életéből a vitát mint olyat.

A hatályos szabályozás alapján önálló indítvány tárgyalása során a jelenlévő országgyűlési képviselők négyötödének támogató szavazatával elfogadott Házszabálytól eltérés biztosítja a legrövidebb döntéshozatalt - írják a benyújtók, Lázár János, Papcsák Ferenc, Horváth Zsolt, Gruber Attila, Budai Gyula, Turi-Kovács Béla, Kozma Péter, Varga István, Vas Imre az indítvány indoklásában.

Ha elfogadják, a módosító javaslat "egyszerűbbé, átláthatóbbá" teszi a gyorsított ütemű törvényalkotást - olvasható az indoklásban.

A Házszabályban foglalt kivételes eljárás szabályai alapvetően érintetlenek maradnának, ugyanakkor a kivételes sürgős eljárás rendjének módosításával egy teljesen új, gyorsabb döntést lehetővé tévő jogintézmény jönne létre, amely tárgyalási eljárás elrendeléséhez - szemben a Házszabálytól való eltéréshez szükséges négyötödös szavazataránnyal - elegendő lenne a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának támogató szavazata.

A zárószavazás előtti módosító javaslat jogintézményének eredeti célja az volt, hogy mindenben koherens, kodifikációs szempontból kifogástalan törvényszövegeket fogadjon el az Országgyűlés - írják az indítvány benyújtói. "A jelentős számban elfogadott módosító javaslatok ugyanis óhatatlanul magukban hordozzák mind a belső, mind a külső koherenciazavar lehetőségét. E problémák kiküszöbölését célozta az egységes javaslat, illetve az ehhez szűkített körben benyújtható úgynevezett zárószavazás előtti módosító javaslat intézményének 1994-es bevezetése" - teszik hozzá.

A javaslatban úgy fogalmaznak, hogy az 1994 óta eltelt négy parlamenti ciklusban "a zárószavazás előtti módosító javaslat alkalmazási lehetőségének több hiányossága mutatkozott meg". A javaslat alapján az előterjesztő, az első helyen kijelölt bizottság, illetve az alkotmányügyi bizottság olyan módosító javaslatot is benyújthatna, amely a módosítani kívánt törvénynek a törvényjavaslattal nem érintett részeire is vonatkozhat. Vagyis náluk az úgynevezett „túlterjeszkedés” megengedett lenne - írja az indítvány.

"Fontos kiemelni azonban, hogy a 'többletjogosultsággal rendelkezők' sem nyújthatnának be olyan módosító javaslatot, amely a törvényjavaslattal nem érintett törvény módosítását célozza. Amennyiben ilyen igény merül fel, akkor a normaszöveg megállapítása egy önálló - gyorsított ütemű - törvényalkotási eljárás keretében történhetne meg" - teszi hozzá a szöveg.

A módosító javaslat szerint minden parlamenti ülésszak során hat törvényjavaslat esetében a benyújtást követő napon zárószavazást tarthatnak (ez a kivételes sürgős eljárás), a javaslat benyújtója és két országgyűlési bizottság egyetértésével pedig a zárószavazás előtt egy órával akár teljesen újraírható a jogszabály.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!