szerző:
hvg.hu

A volt miniszterlnök még nem deklarálta, hogy visszatér a politikába. Kérdés, ha mégis így döntene, kinek a támogatására számíthatna. Körképünk a hazai civilek hozzáállásáról.

Hosszú idő után először szólalt meg Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki politikai helyzetértékelésként is felfogható írást közölt az általa alapított Haza és Haladás Alapítvány blogjában. Bajnai, aki a kormányváltás óta háttérben maradt, az elmúlt másfél évben csak visszafogott kritikákat fogalmazott meg. Most mégis keményen véleményt mond a gadaságpolitikáról és az Orbán-kormányról is.

Szétvert demokrácia, államcsőd felé sodródó gazdaság, szétszakadó társadalom és Európából kifelé haladó Magyarország - értékeli az Orbán-kormány eddigi teljesítményét Bajnai. Az írás szerint Magyarország pályáját "radikális irányváltással módosítani kell, mégpedig késlekedés nélkül". Az írásban Bajnai a kormányváltás lehetséges forgatókönyveit vázolja fel, illetve a jelenlegi ellenzéki erők együttműködésének esélyeit is latolgatja. Arról egyelőre csak találgatások folynak, hogy visszatérne-e a politikába, ha mégis így döntene, kérdés, ki lenne vele hajlandó együttműködésre.

Nem a személy a kérdés

Bodó Balázs, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért szervezet részéről a hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban azt mondja: a hét elején volt egy nagy vitaindítójuk, amely a „támogatás ára” címet kapta. Itt éppen az volt a téma: kinek milyen feltételeket kell teljesítenie azért, hogy megnyerje magának azt az 55 százaléknyi szavazót, akik úgy érzik, nem akarnak, vagy nem tudnak pártot választani. „Itt nem konkrét személyekről, vagy pártokról szól a kérdés, hanem arról, hogy egy újfajta társadalmi szerződésnek kell létrejönnie. Például, hogy az egyes politikai erők vajon támogatják-e a transzparens pártfinanszírozást?” Bodó szerint azok, akik rendre kijárnak a tüntetéseikre, már rég nem azt gondolják, hogy csak a kisebbik rosszal lehet megvalósítani a kormányváltást.

Ellenzéki Kerekasztal: még csak formálódik
©

Nagy András, a Negyedik Köztársaság (4K) szóvivője szerint azzal, hogy Bajnai kijött ezzel a blogbejegyzéssel, elég nagy port kavart, „ám azt eddig egyetlen szóval sem említette, hogy konkrét szerepet vállalna.” Nagy szerint egyébként nem is ez a valós kérdés, hanem az, hogy létrejöjjön egy olyan ellenzéki összefogás, amely az Orbán-kormány alternatívája tud lenni. „Ha ez létrejön, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy egy olyan miniszterelnök-jelöltet állítsunk Orbánnal szemben, aki hiteles a választók szemében.” Nagy András kérdésünkre, miszerint ez az ellenzéki összefogás milyen szinten tart, azt mondta: most állnak össze. „Ez most kezd kirajzolódni, a január másodikai gigatüntetés is elindított már dolgokat, felvetődött az Ellenzéki Kerekasztal ötlete is, sok még a nyitott kérdés, de az irány elég világos.”

Az Ellenzéki Kerekasztal ötlete egyébként a Magyar Szolidaritás Mozgalomtól származik. Székely Sándor társelnök a hvg.hu-nak azt mondja, akkor tudnak az ellenzékiekkel közös platformra helyezkedni, „ha vissza tudnak venni egyéni, és pártérdekeikből, és ha azt tartják szem előtt, hogy kivezeéssek az országot ebből a helyzetből. Ehhez le kell vonni az elmúlt néhány, de az azt megelőző évek tanulságait és tapasztalatait is. Sokakkal tárgyalunk, most rajzolódik majd ki, hogy egyáltalán kikkel lehet leülni egy asztalhoz. Tárgyalunk civil szervezetekkel, alapítványokkal, és pártokkal is.” Az Ellenzéki Kerekasztalról Székely azt mondta: az nem csupán egyetlen tárgyalás, hanem egy tárgyalássorozat lesz, sok szereplővel, sok helyszínen. „Már csak hetek kérdése, és az egész realizálódhat. Az ellenzéki parlamenti pártokkal egyelőre puhatolózó tárgyalások folynak. Ezt az egészet ugyanis meg kell előznie egy társadalmi kerekasztalnak, ahol világossá válnak a közös elvek és szándékok.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa