szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kívánnak rárontani a gálaestre érkezőkre az Operaház előtti, hétfői demonstráció résztvevői, csupán sokaságuk megmutatásával kívánják elérni, hogy a kormány hagyjon fel jelenlegi politikájával - jelentette ki Szanyi Tibor MSZP-s szocialista országgyűlési képviselő. A civil szervezetek és ellenzéki pártok által szervezett demonstráció előtt nem sokkal szélsőjobboldali szervezetek is felvonulnak, ők éppen az ellenzék ellen akarnak tünteni.

Szanyi hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Andrássy útra tervezett civil tüntetés célja az "Orbán-rezsim megbuktatása", és arra kérte a demonstráción részt vevő politikai erőket, hogy ne akarjanak saját üzenetekkel kitűnni, hanem valamennyien csupán azt fejezzék ki: lesz még Magyar Köztársaság. Az ellenzéki párt elnökségi tagja elmondta, az MSZP politikusainak döntő többsége részt vesz a tüntetésen, de felszólalni nem fognak.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja a szocialista szimpatizánsokat arra biztatta, a délutáni demonstráción viseljenek valamilyen vörös színű ruhadarabot és - mint fogalmazott - ne ijedjenek meg "néhány tucat Fidesz-bérenc nácitól".

Kiemelte: amíg az Operaházban magyar klasszikusok, köztük a szerinte "pont egy ilyen rezsim elől menekülő" Bartók Béla műveit hallgatják, addig az utcán biztosan többször elhangzik majd Bródy János Lesz még egyszer című dala.

„Vagyunk egy páran, akik „élelmiszer adományt” is viszünk: torta, tojás, forró gulyás az egri nőktől (mint a várvédők). Biztos örülnek az Operába igyekvők, ha kapnak friss vagy régebbi tojást” – ezt írta egyik Facebook-bejegyzésében az MSZP-s Török Zsolt. A hozzászólást a Napi Fix blogon idézik, ahol azt is megjegyzik, hogy Török Zsoltot „máris elragadta a forradalmi hevület”, illetve annak idején éppen a szocialisták kezdeményezték a tojásdobálás büntetését.

Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja.

©

A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratius Koalíció, az LMP, a Negyedik Köztársaság, és a JESZ, míg a civil szervezetek közül részt vesz a rendezvényen a szakszervezetekből szerveződött Szolidaritás, a Civil Kontroll - Egymillióan a Magyar Demokráciáért (EMD), az ATTAC Magyarország Mozgalom, a korábban a köznevelési törvény ellen tiltakozó Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Hallgatói Hálózat, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, a Somogyért Egyesület, valamint a józsefvárosi kukázást tiltó rendelet ellen korábbi akcióirl elhíresült Új Szemlélet csoport.

Az ellenzék ellen vonul a szélsőjobb

Szélsőjobboldali csoportok vonulást is terveznek hétfő estére: demonstrációjukat fél órával a hivatalos tüntetés előtt, 18 órakor kezdik, és terveznek egy 200 méteres vonulást is. A tüntetéshez csatlakozott az Új Magyar Gárda is. A harcunk.com szélsőjobbos weboldalon közzétett hirdetmény azokat szólítja fel a tüntetéshez csatlakozásra, akik nem értenek egyet a civilek és az ellenzék tüntetésével.

Az LMP éppen ezért fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén hétfő este. Szél Bernadett, az LMP szóvivője közleményében hangsúlyozta: pártja mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - írja.

Az ellenzéki párt szerint a Belügyminisztériumnak és a rendőrségnek mindent meg kell tennie, hogy a két, egymáshoz közeli időpontban és helyszínen bejelentett demonstráció békés legyen, de gondoskodniuk kell arról is, hogy mindenki a gyülekezési jognak megfelelően tüntethessen.

Selmeczi: káoszt csinálnak a gyurcsányi gyűlöletkeltők

A Fidesz szerint azonban hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak.

Selmeczi Gabriella, a vezető kormánypárt szóvivője hétfőn közleményében úgy fogalmazott: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják". Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon: ideje lenne, hogy a szocialisták is elfogadják az emberek döntését - közölte a szóvivő, rögzítve azt is: a magyarok korábban egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek a gyűlöletből és a széthúzásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!