szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor nem lesz ott a davosi világgazdasági csúcstalálkozón. Hogy a magyar kormányt képviseli-e bárki bármilyen szinten, arról senki nem nyilatkozott megkeresésünkre. A csúcs egyik rendszeres magyar résztvevője szerint Davos a lehető legjobb terep lenne arra, hogy személyes találkozókon oldja a kormány a kialakult nemzetközi bizalmatlanságot.

Orbán Viktor biztosan, de valószínűleg Matolcsy György gazdasági miniszter sem lesz jelen személyesen a világ egyik legfontosabb gazdasági fórumán, a svájci Davosban. Az üdülővárosban idén is vezető politikusok, a legnagyobb hitelminősítők, bankok képviselői (és persze számos celeb, mint mondjuk Bono) vesz részt. Tavaly például ott volt mások mellett Angela Merkel német kancellár, Dmitrij Medvegyev orosz, Felipe Calderón mexikói, Nicolas Sarkozy francia, Bronislaw Komorowski lengyel és Viktor Janukovics ukrán elnök, David Cameron brit kormányfő és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is.

Ehhez képest mi idén (is) hiányzunk majd - tavaly sem volt ott senki a kormánytól. A hvg.hu a Miniszterelnökséget, a Kormányszóvivői Irodát, a Külügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkereste, hogy megtudjuk: ki képviseli a magyar kormányt, Orbán Viktor vagy Matolcsy György ott lesz-e, s ha ők nem, rajtuk kívül bárki más kiutazik-e? Egyedül a Kormányszóvivői Irodától kaptunk tájékoztatást, miszerint a miniszterelnök „nem tervezi”, hogy ott lesz - hogy lesz-e egyáltalán magyar delegáció, arról semmilyen információt nem közöltek az érintettek.

Oszlatni a bizalmatlanságot

Pedig a világgazdasági csúcs egyik rendszeres magyar meghívottja szerint ezzel komoly lehetőséget hagyunk ki. „Teljesen egyértelmű, hogy a magyar gazdaságpolitikával szemben hatalmas bizalmi válság van, ez okozza a forint gyengeségét, a magas állampapírhozamokat, a rekordszintre jutó országkockázati felárakat. Ilyen helyzetben a davosi csúcs ideális lehetőségeket kínálna, hogy a magyar kormány képviselői formális vagy informális keretek között elmagyarázzák saját céljaikat, motivációikat vezető uniós politikusoknak, vagy a nagy bankok, hitelminősítők képviselőinek” - mondta forrásunk. Legutóbb például a CNBC gazdasági elemzése közölte azt Magyarországgal kapcsolatban, hogy a piacok csak Orbán Viktor szavaira figyelnek.

Magyar fül nem hallja majd a svájci kürtöket
©

Szerinte már csak azért is ott kellene lennünk, mert „nemcsak presztízs, de intellektuálisan is fontos lenne, hogy a különböző aktuális gazdasági kérdéseket boncolgató plenáris üléseken, pódiumbeszélgetéseken legyen egy magyar szereplő, aki feláll és mindenkivel megpróbálja megértetni a magyar álláspontot”. Ráadásul, mint mondta, a szervezők, ha azt látják, hogy egy-egy ország sorozatosan nem él a meghívásokkal, egy idő után „elfelejthetik”, és esetleg nem is hívják többet.

Gyurcsány vihart kavart

Utoljára Gyurcsány Ferenc volt jelen kormányfőként a csúcson, ő 2008-ban és 2007-ben is kiutazott, öt éve Kóka János gazdasági miniszter is elkísérte. 2009-ben már senki nem volt jelen a magyar kormány részéről, a Kormányszóvivői Iroda akkor azt közölte, „a budapesti Nabucco-csúcs és a gazdasági világválság magyarországi hatásaival foglakozó rendkívüli parlamenti ülésnap nem teszi lehetővé, hogy a miniszterelnök is részt vegyen az idei Világgazdasági Fórumon”.

Ennek megfelelően a davosi csúcs szépen lassan lekerült a magyar politika horizontjáról. Idehaza utoljára Gyurcsány 2008-as beszéde keltett vitát, amikor a kormányfő az EU agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatát sürgette, ami miatt az ellenzék a nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg. Más kérdés, hogy Gyurcsány akkor arról is beszélt, hogy 2008-ban már emelkedni fognak a reálbérek, nőhet a fogyasztás, ám azóta mindegyik folyamatosan csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csaba László: bizalmi válság nehezíti a növekedés beindulását az EU-ban

Egyetlen tagállamnak sem érdeke az eurózóna felbomlása, de a mostani válság a hagyományos kenyesi megoldásokkal nem kezelhető – mondta Csaba László közgazdász egy budapesti konferencián csütörtökön. Ugyanitt az Állami Számvevőszék volt elnöke arról beszélt, hogy az államnak a gazdasági fejlődés mellett a társadalmi kohézióra is figyelnie kell a kormányzati irányítás területén. Stratégiai kérdés ugyanis, hogy a nagy társadalmi ellátórendszerek, a közszféra intézményeinek működtetése során hozzáadott értéket teremtsenek az állampolgároknak – tette hozzá.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Davosi jóslatok: évszázados emelkedés kapujában állunk

A svájci Davosban (Európa és persze Graubünden kanton legmagasabban, 1560 méteren fekvő városában) – mint 1971 óta minden évben – idén is összegyűltek a világ vezető politikusai, üzletemberei, szellemi nagyságai, véleményformálói, hogy választ találjanak a világ legégetőbb kérdéseire, vagy legalább is azonosítsák ezeket. A vasárnap zárult 41. Világgazdasági Fórum egyes résztvevői szerint mintha megszakadt volna a világ összeköttetése a magaslattal.

MTI Gazdaság

Bizalmi válság miatt esett tovább a tőzsde

Pozitív korrekció és eladási pánik egyaránt volt a múlt héten a tőzsdéken, mindezek eredőjeként a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe egy hét alatt 1,4 százalékot, 252 pontot esett, a BUX pénteken záráskor 17 780,92 ponton állt.