szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Gödör jelenlegi stábjának két hete van rá, hogy kiköltözzenek az Erzsébet térről, februártól ugyanis új programszervezők felelnek a klubért. Mivel pályáztatás nem volt, a Gödör stábja értetlenül áll a történtek előtt, az ott fellépő zenészek véleménye megoszlik: van, aki nem számít változásra, és olyan is akad, aki kifejezetten örül a döntésnek.

Két hete maradt a Gödör Klubnak arra, hogy kiköltözzön az Erzsébet térről és felszámolják az elmúlt kilenc évet, holott – ahogy azt már ősszel is jelezték a Design Terminálnak és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) – a tisztességes levonuláshoz nagyjából három hónapra lenne szükségük. A végső döntésről szóló hír kedd reggel futott be hozzájuk, az Erzsébet téri Kulturális Központot december 1-től működtető Design Terminál Nonprofit Kft. pedig néhány órával később a tudtuk, illetve a bevonásuk nélkül jelentette be a változást egy sajtótájékoztatón – számolt be a hvg.hu-nak Hunyadi Réka.

A Gödör Klubnak eddig helyszínt adó Erzsébet téri Kulturális Központ és Park működtetésével a Design Terminál február 1-jétől másokat bíz meg. A programszervezésre a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatóját, Muraközy Pétert kérik fel, aki szerint fő feladata a klub eddigi profiljának megtartása mellett a Design Terminállal történő együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása és a Gödör-beruházás befejezésének a koordinálása.

©

"Ami az eddigi kilenc évben a Gödörben történt, az nagyon jó volt, ugyanebben gondolkodunk mi is" - közölte az új programigazgató, hozzátéve, a zenei és egyéb művészeti programok mellett az új stábbal folytatni szeretnék az olyan értékteremtő kezdeményezéseket is, mint a roma programok vagy a táncházak.

Utolsó utáni pillanat

Az intézményt eddig kulturális tartalommal megtöltő UNI-CO építésziroda vezetője a tájékoztatón közölte, az általuk kitalált Gödör Klub elnevezés használatát az új működtetők számára nem engedélyezik. "Kilencévnyi működés után a minisztériumtól egy negyedévet kértem, hogy normálisan ki tudjam vezetni a programjainkat és időt kapjon a nyolcvan dolgozónk" - idézte fel Filep Ákos. A Gödör Klub vezetője a KIM eljárását nehezményezve hozzáfűzte: a tárca által bekért komplex üzemeltetési-működtetési-beruházási ajánlatukra csak a sajtótájékoztató reggelén kaptak - elutasító - választ.

A Gödör Klub stábjának tájékoztatása szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg, ezért értetlenül állnak a helyzet előtt. Hunyadi Réka a hvg.hu-nak azt mondta: 2011 nyara óta folyamatosan tárgyaltak a KIM, a NEFMI és a Design Terminál illetékeseivel, s mialatt több komplex ajánlatot is leadtak - melyekre nem érkezett érdemi válasz - folyamatosan azzal biztatták őket, hogy a Gödör Klub marad.

©

Még december közepén is úgy tudták, hogy a programszervezéssel a továbbiakban is őket bízza meg a Design Terminál, és csak arról folynak tárgyalások, hogy a vendéglátást lecserélik. A civil programszervező szerint az lett volna a legideálisabb, ha a Gödör-beruházás befejezéséig (2013 végéig) változatlanul működik tovább a Gödör és a befejezés után nyílt pályázat útján döntenek a jövőről.

Ez azért is lenne logikus, mert Filep Ákos, a Gödör Klub vezetője építészként már így is hónapok óta együttműködik az erre kijelölt kormánybiztossal, ugyanis a tervek szerint a beruházás az UNI-CO 2000-ben leadott építészeti koncepciója szerint történik. A döntéshozók végül mégis másképp döntöttek, a szükséges három hónap helyett pedig két hetet hagytak a kiköltözésre.

Volt, aki nem lepődött meg

„Eléggé ki vagyunk bukva. Ez egy közösség volt, nem pedig egy szolgáltató produkciós iroda” – mondta a hvg.hu-nak Bárdos Deák Ágnes, a Gödör Klub irodalmi programokért felelős szervezője, aki ugyanakkor már nem reménykedett a megmaradásukban: „lehetett tudni, hogy a kultúrpolitikai szereplők kíméletlenül végrehajtják azt, amit elterveztek”.

Bárdos Deák leginkább azt nem érti a történetben, hogy ha annyira elégedettek a munkájukkal, mint amennyire azt hangoztatják, akkor miért kell ilyen viharosan távozniuk, miért bánnak úgy velük, mintha elloptak volna valamit.

1000 négyzetméterrel nőhet a Gödör

A Design Terminál üzemeltetője, Englert Róbert szerint már készül a Gödör beruházási terve, az ingatlan eddig kihasználatlan tereiben 2012 második felében indulhat meg az építkezés. Az átadás-átvétel február elején tíznapos szünettel jár, ezt követően a klub programjai a beruházással párhuzamosan is futnak majd, az építkezés várható befejezéséig, 2013 végéig. A Design Terminál ügyvezetője közölte: a Gödör területe a beruházásnak köszönhetően mintegy 1000 négyzetméterrel fog bővülni.

Muraközy Péter a klub anyagi hátteréről szólva jelezte: ahogy eddig, a programokat a jövőben is a vendéglátás bevételeiből és külső támogatásokból finanszírozzák majd, ő maga pedig a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatói teendőit a jövőben is ellátja.

A programszervezéssel megbízott Muraközy Péter Bárdos Deák Ágnesnek azt mondta: erre a lépésre azért volt szükség, hogy a Gödör-beruházással járó átmeneti időszakban ne sérüljön az, amit a klub dolgozói évek alatt felépítettek. Bárdos Deák szerint azonban ez az érvelés hazugság.

Az irodalmi programok szervezője szerint már keresik az új helyet a Gödör Klubnak.

Álbalhé?

Szúrópróbaszerűen megkérdeztünk néhány olyan zenekart, akik többször léptek már fel a Gödörben, hogy érinti őket a változás. Az Intim Torna Illegál énekese, Dorogi Péter a hvg.hu-nak azt mondta, egyelőre teljesen sötét a kép, és fogalmuk sincs, mi lesz ebből. Bár jóban vannak a Gödör  vezetésével, azt mondja, ez nem az ő játszmájuk. „Biztos játszunk majd az új Gödörben is, mert mi mindenhol játszunk, ahova hívnak. Politikai rendezvényen persze nem zenélünk, ez száz százalék, nem a párt csinált minket, és nem is a párt fog elnyomni” – tette hozzá.

©

A Quimby managere, Podlovics Péter kifejezetten örül a változásnak, sőt szerinte már rég lépni kellett volna. "Ez egy ritka és értelmes döntés ebben a furcsa világban, hiszen most olyan ember kezébe kerül a Gödör, aki ért is hozzá. Podlovics szerint álbalhé folyik a Gödör körül, hiszen az új programszervező csapatnak sokkal nagyobb kompetenciája és szakmai háttere van, mint a jelenleginek. A változástól azt várja, hogy egy európai jellegű klub lesz a Belváros közepén, és "nem lesz olyan iszonyú nagy szeméttelep az Erzsébet téren, mint most".

A Kutya vacsorája énekese, Kovács Geri ezzel szemben nem hiszi, hogy bármi is változna: "az égvilágon semmi változást nem fognak érzékelni az emberek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A kormánybiztos azt szeretné, ha egy percre se zárna be a Gödör

A jövő év első felében dönthet a kormány az Albert Flórián Stadion felújításáról, a Ludovika Campus megépítéséről és az Erzsébet téri Gödör befejezéséről - mondta Fürjes Balázs, a beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

MTI/hvg.hu Kult

Mennie kell a Gödörnek: "Még a tisztes levonulásra sem kaptunk időt"

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől. A programszervezéssel Muraközy Pétert bízták meg - közölte Englert Róbert, a Design Terminál Nonprofit Kft. ügyvezetője keddi sajtótájékoztatóján. A Gödör Klub stábja szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg, értetlenül állnak a helyzet előtt.

Király Dávid Itthon

Rogán vinné a Gödör Klubot, a főváros szabadulna tőle

Átvenné a Gödör fenntartását az V. kerület az államtól, ám a legvalószínűbb az, hogy a terület fenntartása a kormánynál marad, igaz, egy másik minisztériumnál – értesült a hvg.hu. Az ingatlan ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzaté, a városvezetés azonban legszívesebben elcserélné.

A luxuslakások árait nem törte le a járvány

A luxuslakások árait nem törte le a járvány

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek