szerző:
Tossenberger Adél
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Gödör jelenlegi stábjának két hete van rá, hogy kiköltözzenek az Erzsébet térről, februártól ugyanis új programszervezők felelnek a klubért. Mivel pályáztatás nem volt, a Gödör stábja értetlenül áll a történtek előtt, az ott fellépő zenészek véleménye megoszlik: van, aki nem számít változásra, és olyan is akad, aki kifejezetten örül a döntésnek.

Két hete maradt a Gödör Klubnak arra, hogy kiköltözzön az Erzsébet térről és felszámolják az elmúlt kilenc évet, holott – ahogy azt már ősszel is jelezték a Design Terminálnak és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) – a tisztességes levonuláshoz nagyjából három hónapra lenne szükségük. A végső döntésről szóló hír kedd reggel futott be hozzájuk, az Erzsébet téri Kulturális Központot december 1-től működtető Design Terminál Nonprofit Kft. pedig néhány órával később a tudtuk, illetve a bevonásuk nélkül jelentette be a változást egy sajtótájékoztatón – számolt be a hvg.hu-nak Hunyadi Réka.

A Gödör Klubnak eddig helyszínt adó Erzsébet téri Kulturális Központ és Park működtetésével a Design Terminál február 1-jétől másokat bíz meg. A programszervezésre a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatóját, Muraközy Pétert kérik fel, aki szerint fő feladata a klub eddigi profiljának megtartása mellett a Design Terminállal történő együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása és a Gödör-beruházás befejezésének a koordinálása.

©

"Ami az eddigi kilenc évben a Gödörben történt, az nagyon jó volt, ugyanebben gondolkodunk mi is" - közölte az új programigazgató, hozzátéve, a zenei és egyéb művészeti programok mellett az új stábbal folytatni szeretnék az olyan értékteremtő kezdeményezéseket is, mint a roma programok vagy a táncházak.

Utolsó utáni pillanat

Az intézményt eddig kulturális tartalommal megtöltő UNI-CO építésziroda vezetője a tájékoztatón közölte, az általuk kitalált Gödör Klub elnevezés használatát az új működtetők számára nem engedélyezik. "Kilencévnyi működés után a minisztériumtól egy negyedévet kértem, hogy normálisan ki tudjam vezetni a programjainkat és időt kapjon a nyolcvan dolgozónk" - idézte fel Filep Ákos. A Gödör Klub vezetője a KIM eljárását nehezményezve hozzáfűzte: a tárca által bekért komplex üzemeltetési-működtetési-beruházási ajánlatukra csak a sajtótájékoztató reggelén kaptak - elutasító - választ.

A Gödör Klub stábjának tájékoztatása szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg, ezért értetlenül állnak a helyzet előtt. Hunyadi Réka a hvg.hu-nak azt mondta: 2011 nyara óta folyamatosan tárgyaltak a KIM, a NEFMI és a Design Terminál illetékeseivel, s mialatt több komplex ajánlatot is leadtak - melyekre nem érkezett érdemi válasz - folyamatosan azzal biztatták őket, hogy a Gödör Klub marad.

©

Még december közepén is úgy tudták, hogy a programszervezéssel a továbbiakban is őket bízza meg a Design Terminál, és csak arról folynak tárgyalások, hogy a vendéglátást lecserélik. A civil programszervező szerint az lett volna a legideálisabb, ha a Gödör-beruházás befejezéséig (2013 végéig) változatlanul működik tovább a Gödör és a befejezés után nyílt pályázat útján döntenek a jövőről.

Ez azért is lenne logikus, mert Filep Ákos, a Gödör Klub vezetője építészként már így is hónapok óta együttműködik az erre kijelölt kormánybiztossal, ugyanis a tervek szerint a beruházás az UNI-CO 2000-ben leadott építészeti koncepciója szerint történik. A döntéshozók végül mégis másképp döntöttek, a szükséges három hónap helyett pedig két hetet hagytak a kiköltözésre.

Volt, aki nem lepődött meg

„Eléggé ki vagyunk bukva. Ez egy közösség volt, nem pedig egy szolgáltató produkciós iroda” – mondta a hvg.hu-nak Bárdos Deák Ágnes, a Gödör Klub irodalmi programokért felelős szervezője, aki ugyanakkor már nem reménykedett a megmaradásukban: „lehetett tudni, hogy a kultúrpolitikai szereplők kíméletlenül végrehajtják azt, amit elterveztek”.

Bárdos Deák leginkább azt nem érti a történetben, hogy ha annyira elégedettek a munkájukkal, mint amennyire azt hangoztatják, akkor miért kell ilyen viharosan távozniuk, miért bánnak úgy velük, mintha elloptak volna valamit.

1000 négyzetméterrel nőhet a Gödör

A Design Terminál üzemeltetője, Englert Róbert szerint már készül a Gödör beruházási terve, az ingatlan eddig kihasználatlan tereiben 2012 második felében indulhat meg az építkezés. Az átadás-átvétel február elején tíznapos szünettel jár, ezt követően a klub programjai a beruházással párhuzamosan is futnak majd, az építkezés várható befejezéséig, 2013 végéig. A Design Terminál ügyvezetője közölte: a Gödör területe a beruházásnak köszönhetően mintegy 1000 négyzetméterrel fog bővülni.

Muraközy Péter a klub anyagi hátteréről szólva jelezte: ahogy eddig, a programokat a jövőben is a vendéglátás bevételeiből és külső támogatásokból finanszírozzák majd, ő maga pedig a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatói teendőit a jövőben is ellátja.

A programszervezéssel megbízott Muraközy Péter Bárdos Deák Ágnesnek azt mondta: erre a lépésre azért volt szükség, hogy a Gödör-beruházással járó átmeneti időszakban ne sérüljön az, amit a klub dolgozói évek alatt felépítettek. Bárdos Deák szerint azonban ez az érvelés hazugság.

Az irodalmi programok szervezője szerint már keresik az új helyet a Gödör Klubnak.

Álbalhé?

Szúrópróbaszerűen megkérdeztünk néhány olyan zenekart, akik többször léptek már fel a Gödörben, hogy érinti őket a változás. Az Intim Torna Illegál énekese, Dorogi Péter a hvg.hu-nak azt mondta, egyelőre teljesen sötét a kép, és fogalmuk sincs, mi lesz ebből. Bár jóban vannak a Gödör  vezetésével, azt mondja, ez nem az ő játszmájuk. „Biztos játszunk majd az új Gödörben is, mert mi mindenhol játszunk, ahova hívnak. Politikai rendezvényen persze nem zenélünk, ez száz százalék, nem a párt csinált minket, és nem is a párt fog elnyomni” – tette hozzá.

©

A Quimby managere, Podlovics Péter kifejezetten örül a változásnak, sőt szerinte már rég lépni kellett volna. "Ez egy ritka és értelmes döntés ebben a furcsa világban, hiszen most olyan ember kezébe kerül a Gödör, aki ért is hozzá. Podlovics szerint álbalhé folyik a Gödör körül, hiszen az új programszervező csapatnak sokkal nagyobb kompetenciája és szakmai háttere van, mint a jelenleginek. A változástól azt várja, hogy egy európai jellegű klub lesz a Belváros közepén, és "nem lesz olyan iszonyú nagy szeméttelep az Erzsébet téren, mint most".

A Kutya vacsorája énekese, Kovács Geri ezzel szemben nem hiszi, hogy bármi is változna: "az égvilágon semmi változást nem fognak érzékelni az emberek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A kormánybiztos azt szeretné, ha egy percre se zárna be a Gödör

A jövő év első felében dönthet a kormány az Albert Flórián Stadion felújításáról, a Ludovika Campus megépítéséről és az Erzsébet téri Gödör befejezéséről - mondta Fürjes Balázs, a beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

MTI/hvg.hu Kult

Mennie kell a Gödörnek: "Még a tisztes levonulásra sem kaptunk időt"

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől. A programszervezéssel Muraközy Pétert bízták meg - közölte Englert Róbert, a Design Terminál Nonprofit Kft. ügyvezetője keddi sajtótájékoztatóján. A Gödör Klub stábja szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg, értetlenül állnak a helyzet előtt.

Király Dávid Itthon

Rogán vinné a Gödör Klubot, a főváros szabadulna tőle

Átvenné a Gödör fenntartását az V. kerület az államtól, ám a legvalószínűbb az, hogy a terület fenntartása a kormánynál marad, igaz, egy másik minisztériumnál – értesült a hvg.hu. Az ingatlan ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzaté, a városvezetés azonban legszívesebben elcserélné.

Boris Johnson: Senki nem akar no-deal Brexitet, de erre is fel kell készülni

Boris Johnson: Senki nem akar no-deal Brexitet, de erre is fel kell készülni

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt

Több hullámban támad a zivatar, 2-3 centis jég is eshet

Több hullámban támad a zivatar, 2-3 centis jég is eshet