szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Válaszolt Pálinkás József arra a petícióra, amelyet egy főképp történészekből álló csoport nyújtott be a plágiumgyanú kivizsgálásáért a Semmelweis Egyetem rektorának, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, illetve az MTA elnökének.

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

A doktori címet illető plágiumgyanú kivizsgálásáért ezért hétfőn petíciót nyújtott be egy zömében történészekből álló csoport a Semmelweis Egyetem rektorának, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, illetve az MTA elnökének, Pálinkás Józsefnek.

A petíció aláírói szerint a plágium gyanúját csak tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat, vagyis a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása után lehet elvetni. Az aláírók kifejezték aggodalmukat a magyarországi tudományos fokozatszerzési eljárások minőségével és a Magyarországon szerzett tudományos fokozatok megítélésével kapcsolatban.

Schmitt Pál az MR1 stúdiójában beszélt doktorijáról
©

Pálinkás József MTA-elnök válaszában azt írta: a magyar egyetemeken tudományos (PhD) fokozatot szerző kutatók köre világosan elkülönül az 1994 előtt egyetemi doktori címet szerzők körétől. Az 1993-as felsőoktatási törvény teremtett lehetőséget arra, hogy a magyar egyetemek megfelelő akkreditáció után tudományos (PhD) fokozatot adhassanak ki. A korábban elnyert, tudományos fokozatnak nem minősülő egyetemi doktori címmel rendelkezők külön eljárásban szerezhették meg a tudományos (PhD) fokozatukat.

„Tekintettel arra, hogy a köztársasági elnök úrnak nincs tudományos (PhD) fokozata és nem tagja az MTA köztestületének, az Akadémia elnökének és testületeinek nincs jogköre vizsgálatot folytatni Schmitt Pál 1992-ben a Testnevelési Egyetemen megszerzett, tudományos fokozatnak nem minősülő, úgynevezett kisdoktori (dr. univ.) címével kapcsolatban” – fejtette ki az MTA elnöke.

Pálinkás azt is hozzátette: a Magyar Tudományos Akadémia tagjai és köztestületi tagjai körében szigorú tudományetikai elveket érvényesít, amelyeket nem írhat felül a tudományos előmenetel kényszere.

„Az Akadémia elnökeként arra törekszem, hogy a tudományos címeket és elismeréseket átlátható eljárásrendben és világos, a kiválóságot szem előtt tartó követelményrendszerben ítéljük oda a tudomány jeles művelőinek” – írja az elnök, majd zárásképp hozzáteszi: „a plágium a tudományban és a szellemi élet valamennyi területén súlyos visszaélés, ennek vádja pedig súlyos vád, amelyet körültekintően és meggyőzően szükséges bizonyítani vagy cáfolni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány

Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója