szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdeklődéssel töltötte el az egyetem polgárait a január közepén kipattant plágiumügy, a SOTE testnevelési kara pedig önként vállalta, hogy kivizsgálja a sajtóban megjelent állításokat Schmitt Pál doktori disszertációjával kapcsolatban - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Miklós, a testnevelési és sporttudományi kar dékánja.

Hétfőn, senkitől sem kényszerítve döntött úgy az egyetem, hogy tényfeltáró vizsgálóbizottságot állít fel, amely március 28-ig kivizsgálja, hogy van-e alapja a Schmitt Pál doktori disszertációját érintő, sajtóban megjelent állításoknak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Miklós, a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, aki abban reménykedik, hogy rövid időn belül a lakosság számára is megnyugtató válaszok születnek az ügyben.

A dékán azt mondta, a tényfeltáró bizottság öt főből áll, kizárólag szakmai szempontok szerint állították össze; vannak külsős és belsős tagjai is. A bizottságban, fogalmazott Tóth, "mindent szakmai kompetencia" képviseletet nyert, így van benne nyelvekhez értő, jog-, sport- és társadalomtudományi kérdésekben jártas szakember is.

A bizottsági tagok nevét a vizsgálat végéig nem fogják nyilvánosságra hozni, hogy minél nyugodtabban és befolyásmentesebben végezhessék munkájukat. Külföldi tagja egyelőre nincs a bizottságnak, ám nem zárta ki, hogy a bizottság a következő hetekben meghívhat akár külföldi szakértőket is. A dékán hangsúlyozta, hogy nem önként jelentkeztek a tagok, mindegyiküket felkérték, és rögtön a felkérés után mindenki elsőre vállalta a részvételt.

Tóth Miklós
©

A hvg.hu kérdésére, hogy miért pont március 28-át választották határidőnek, Tóth azt válaszolta, hogy a bizottság tagjai döntöttek így, mert úgy ítélték meg, hogy ennyi időre van szükségük. A dékán azt mondta, hogy a vizsgálat eredménye egy jelentés lesz, amelyre támaszkodva az egyetem le fogja vonni a megfelelő következtetéseket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egyetem szabályzata szerint milyen következményei lehetnek a plágiumgyanú beigazolódásának, Tóth úgy felelt, meg akarják várni a jelentést, nem akar találgatásokba bocsátkozni. A dékán úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik olyan esetre az egyetem történetéből, hogy doktori fokozatot visszavontak volna.

A hvg.hu szerdai cikkében azt írja: információi szerint komoly nyomás nehezedett az egyetem és a sporttudományi kar vezetőségére, hogy védje meg az intézmény hírnevét és a lehető leghamarabb tegyen pontot az ügy végére. A hvg.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült: a múlt heti kari tanácsi ülésen még arról volt szó, hogy őszig adnak időt az ügy kivizsgálására. A Népszabadság pedig szombati számában arról írt, hogy a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymás után utasították vissza a felkérést – a napilap szerint az ügy politikai szempontból kényes volta miatt.

A hvg.hu-n két hete látott napvilágot az a cikk, amely megállapította: Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Az államfő csak egy héttel a cikk megjelenését követően szólalt meg, akkor a Kossuth rádió reggeli műsorában azt állította, azért van egyezés a két munka között, mert ugyanazokból a forrásokból dolgozott, mint Georgiev, egyben hangsúlyozta, hogy a hvg.hu által említett 180 oldalon felüli 30-35 oldal a saját következtetéseit tartalmazza. Múlt hét csütörtökön viszont a hvg.hu kiderítette, hogy a köztársasági elnök nemcsak a bolgár kutatótól, de egy német szerzőtől, Klaus Heinemanntól is emelt át szóról szóra hosszú oldalakat, ami a maradék 35 oldalnyi szövegből 17 oldalt tesz ki Schmitt disszertációjában. Schmitt - amellett, hogy interjújában elismerte a 180 oldalas átemelést, nem mondott igazat abban sem, hogy következtetései saját gondolatai lennének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja