szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány nap alatt jelentős fordulat történt a Schmitt Pál kisdoktorijával kapcsolatban a hvg.hu-n január 11-én megjelent cikk nyomán kipattant plágiumgyanús ügy kezelésében: bár az egyetem vezetősége korábban ódzkodott a vizsgálattól, majd őszig húzta volna a plágiumügy elemzését, szerdán létrehozták a tényfeltáró bizottságot, amelynek március végéig le kell zárnia a vizsgálatot. A hvg.hu információi szerint komoly nyomás nehezedett az egyetem és a sporttudományi kar vezetőségére, hogy védje meg az intézmény hírnevét és a lehető leghamarabb tegyen pontot az ügy végére.

Felállították azt a tényfeltáró bizottságot, amelynek feladata a Schmitt Pál doktori értekezése körül felmerült plágiumgyanú kivizsgálása - jelentette be a Semmelweis Egyetem (SOTE) Testnevelési és Sporttudományi Kara szerda reggeli közleményében. A SOTE határidőt is szabott a vizsgálathoz: a közlemény szerint a munkával kapcsolatos eredményekről március 28-án adnak tájékoztatást.

A hvg.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült: a múlt heti kari tanácsi ülésen még arról volt szó, hogy őszig adnak időt az ügy kivizsgálására. A Népszabadság pedig szombati számában arról írt, hogy a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymás után utasították vissza a felkérést – a napilap szerint az ügy politikai szempontból kényes volta miatt.

A hvg.hu-n két hete látott napvilágot az a cikk, amely megállapította: Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Az államfő csak egy héttel a cikk megjelenését követően szólalt meg, akkor a Kossuth rádió reggeli műsorában azt állította, azért van egyezés a két munka között, mert ugyanazokból a forrásokból dolgozott, mint Georgiev, egyben hangsúlyozta, hogy a hvg.hu által említett 180 oldalon felüli 30-35 oldal a saját következtetéseit tartalmazza. Múlt hét csütörtökön viszont a hvg.hu kiderítette, hogy a köztársasági elnök nemcsak a bolgár kutatótól, de egy német szerzőtől, Klaus Heinemanntól is emelt át szóról szóra hosszú oldalakat, ami a maradék 35 oldalnyi szövegből 17 oldalt tesz ki Schmitt disszertációjában. Schmitt - amellett, hogy interjújában elismerte a 180 oldalas átemelést, nem mondott igazat abban sem, hogy következtetései saját gondolatai lennének.

Nehéz szülés

A hvg.hu-nak az egyetemi viszonyokat jól ismerő források korábban megerősítették azokat a sajtóhíreket, miszerint a dolgozat kivizsgálására alkalmas szakértők ódzkodnak, illetve félnek attól, hogy ha Schmitt Pál doktoriját elbírálják, esetleg hátrányt szenvedne a karrierjük.

A hétvégi tüntetésen kivágják Schmitt neve elől a dr.-t
©

Ugyanakkor többen – a sajtóban vagy az egyetemen belül – felajánlották segítségüket, viszont mostanáig a SOTE-n nem kértek a segítségükből. Így Hadas Miklós, a Corvinus egyetem kommunikációtudományi doktori iskolájának törzstagja, a Pécsi Tudományegyetem kultúratudományi doktori programjának vezetője a Semmelweis Egyetem rektoránál, dékánjánál és az egyetemi doktori tanács elnökénél is bejelentkezett, de a Népszabadság szerdai értesülése szerint eddig nem reagáltak a levelére.

Úgy tudjuk, Radák Zsolt, a kar tudományos dékánhelyettese is vállalta volna a feladatot, de őt sem keresték meg. Erről szerettük volna megkérdezni a japán tsukubai egyetemen 1996-ban PhD-zott Radákot, de a dékánhelyettes a SOTE-n elrendelt hírzárlatra és nyilatkozatstopra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának szerdai közleménye szerint a vizsgálóbizottság tagjainak névsorát csak az eredménnyel egy időben teszik majd nyilvánossá – az indoklás szerint azért, hogy „a bizottság zavartalanul és pártatlanul tudjon dolgozni”.

Információink szerint nemcsak a bizottság felállítása okozott gondot a karnak, de az elmúlt hetekben magától a vizsgálattól is ódzkodtak. Úgy tudjuk, a múlt heti kari tanácsi ülésen még arról volt szó, hogy őszig adnak időt az ügy kivizsgálására. Úgy tudjuk, a fordulatot az váltotta ki, hogy az egyetem, illetve a kar vezetősége ma már úgy látja, a vizsgálat elhúzódása – különösen a Heinemann-féle újabb plágiumgyanú nyilvánosságra kerülése után – súlyosan ártana az intézmény hírnevének.

Nagy nyomás nehezedett a kar vezetésére

A SOTE az ügy kirobbanása óta ellentmondásosan viszonyult az ügyhöz. Rácz Károly, az Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke még január 11-én úgy nyilatkozott, egy 1992-es kisdoktori dolgozatról van szó, amely még az egyetem egyik jogelődjénél, az 1999-ig önálló Testnevelési Egyetemen készült és az SE doktori iskolájában PhD-fokozatot lehet szerezni, az 1993-ig szerezhető kisdoktorikhoz az intézménynek nincs köze. Rácz elzárkózott attól, hogy a konkrét ügyet kommentálja, igaz, jelezte, hogy a plágium mindig is tilos volt a tudományos munkáknál.

Schmitt Pál múlt heti egri látogatásán - áll elébe
©

Két nappal később közleményt adott ki Tóth Miklós, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja is, aki úgy vélte, a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - állt Tóth január 13-i közleményében.

Viszont a múlt hét kedden megjelent újabb közlemény szerint az egyetem rektora január 16-án felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgálóbizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit. Ennek a bizottságnak az összetételéről és a határidőről döntött most a kari vezetés. Szintén január 16-án petíciót nyújtott be egy zömében történészekből álló csoport a Semmelweis Egyetem rektorának, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, illetve az MTA elnökének az ügy kivizsgálását követelve.

A Testnevelési és Sporttudományi Kar vezetésére nemcsak a SOTE rektora gyakorolt nyomást. Vizsgálatot sürgetett Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke – volt szocialista politikus – is, de a hvg.hu információi szerint az ügy kirobbanása utáni napokban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Pálinkás József is hasonló véleményt fogalmazott meg a SOTE vezetésénél. Mint korábban írtuk, az egyetem rektora, Tulassay Tivadar január 18-án valóban találkozott Pálinkással, de az MTA sajtóosztálya nem erősítette meg, hogy a Schmitt-ügy akkor szóba került kettejük között. (Az MTA mindössze annyit válaszolt az ezt firtató kérdésünkre, hogy a már január első napjaiban lefixált találkozón "számos kérdésről egyeztettek".).

Schmitt Pál a múlt csütörtöki egri látogatásán újságírói kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, áll a SOTE vizsgálata elé doktorija ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Népszabadság: külföldi szakértők vizsgálhatják Schmitt doktoriját

Miután a Népszabadság arról számolt be, hogy a magyar szakértők sorra utasítják vissza, hogy a Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát vizsgáló bizottságban részt vegyenek, a lap szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a SOTE külföldi szakértőket kérne fel a szövegelemezésre.

hvg.hu Itthon

Német "forrása" sosem dolgozott Schmitt Pállal

Saját állítása szerint nem dolgozott együtt Schmitt Pállal az a német kutató, akinek tanulmányából szintén átemelt részeket 1992-es disszetrációjához a köztársasági elnök, sőt, az sem rémlik Klaus Heinemann-nak, hogy találkoztak volna - derül ki az Index.hu hétfői cikkéből.

MTI Itthon

Plágiumügy: a szakértők nem akarják megvizsgálni Schmitt dolgozatát

A Népszabadság információi szerint jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem törekvése, hogy - néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően - létrehozzon egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

hvg.hu Itthon

Senki nem akar közel kerülni a Schmitt-ügyhöz

Miközben a tudományos közvélemény türelmetlenül várja, hogy a Semmelweis Egyetemen felálljon a Schmitt Pál doktori disszertációját kivizsgáló bizottság, az időközben feltárt újabb plágiumvádra már nem is reagált az államfő.

hvg.hu Itthon

Nem mondott igazat Magyarország elnöke: Schmitt 17 oldalt emelt be egy német kutatótól

Egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is szerepel 17 oldal Schmitt Pál – a hvg.hu január 11-én megjelent cikke nyomán plágiumgyanúba keveredett – doktori disszertációjában. Magyarország elnöke a Kossuth Rádióban szerdán azt állította, hogy dolgozatának a Nikolaj Georgiev művéből átemelt 180 oldalon felüli része a saját szellemi terméke – ez azonban biztosan nem igaz.

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?