szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tagadja az ATV, hogy akár egyetlen forintot is látott volna abból a pénzből, amelyet a Hungarofest Kft. a pécsi Európa Kulturális Fővárosa évad televíziós megjelenéseiért fizetett neki a Magyar Narancs múlt heti információi szerint.

A Magyar Narancs a múlt héten azt írta, a Hungarofest Kft. összesen 182 millió forintot fizetett az EKF televíziós megjelenéseiért, a pénz közel egyharmadát pedig az ATV "vitte el". A televízió azonban azt állítja, egyetlen forintot sem látott ebből a pénzből.

Az ATV emellett cáfolta a Magyar Narancs cikkét abban is, hogy a Mészáros Tamás által készített Ahogy tetszik című hatvanrészes kulturális műsort a televízió ismétlésekkel együtt összesen 116 alkalommal tűzte műsorára, az adás pedig nem péntekenként, hanem csütörtökön és vasárnap délutánonként került képernyőre.

"A televízió a kultúra iránti elkötelezettségéből fakadóan a műsor sugárzásáért nem kért pénzt, hanem ingyen sugározta azt, gyártásában pedig nem vett részt, annak részleteiről tudomása sem volt" - írta a televízió a honlapján.

A Magyar Narancs emellett azt írta, hogy a Mészáros Tamás által készített műsor "műsoronként 906 ezerért cserébe a műsorvezető kulturális szereplőkkel beszélgetett, és bár minden műsorban kellett szerepelnie egy pécsi témának, végül egy teljes kulturális műsort finanszíroztak EKF-pénzből, heti egy pécsi interjúalany megszólaltatásáért egy alacsony nézettségű televíziós csatornán, a főműsoridőn kívül".

Az ATV sérelmezi, hogy a cikkek megjelenése előtt sem a Magyar Narancs, sem az annak cikkét utánközlő Népszabadság nem adott lehetőséget a televízió álláspontjának kifejtésére. Az ATV emellett a "durva és méltatlan támadás miatt" helyreigazítást kér az említett weblapoktól, és jó hírnevének megsértése miatt is elégtételt kíván venni.

Mészáros Tamás reakciója vasárnap délután megjelent a Pécsi Újság.hu-n, a Népszabadság hétfő reggeli cikke pedig az ATV szerint ezt nem vette figyelembe, igaz, a lap is közölte Mészáros Magyar Narancsnak írt levelét. Ebben a riporter "rágalomáriának" nevezte a cikket, és bár elismerte, hogy két magánmegbízást teljesített az EKF rendezvénysorozata kapcsán, a többi információ szerinte "egytől-egyig rosszindulatú sejtetésekre, megalapozatlan híresztelésekre, hazug számokra, hamis becslésekre épül".

Mészáros levelében tagadja, hogy túlszámlázta volna a projekteket, mint írja, az Ahogy tetszik című kulturális magazin elkészítésénél "örültünk, hogy egyáltalán sikerült kijönnünk a rendelkezésünkre álló keretből". A riporter emellett állítja, hogy a cége által készíttetett fotóarchívum képei megfelelő minőségűek, illetve hogy a fotósok díjazásán sem nyerészkedtek. Mészáros az ATV-nek is a pártjára állt: „a Narancs fogalmazásmódja például arra enged következtetni, hogy a műsor örvén az ATV is pénzhez jutott. Csakhogy a csatorna a produkció gyártásában nem vett részt, sugárzásáért pedig nem kért egyetlen fillért sem”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek