szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zeneszó mellett több százan vettek végső búcsút az olasz óceánjáró balesetében meghalt Fehér Sándor hegedűművésztől szerdán a kispesti temetőben.

Fehér Sándor az után vesztette életét, hogy a Costa Concordia olasz óceánjáró hajó, amelyen zenészként dolgozott, január 13-án éjjel a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A luxushajó fedélzetén 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából. Eddig 17 halottat találtak, és 15 eltűntet keresnek. A hajón 12 magyar volt. A neves zenészdinasztiából származó, főként klasszikus zenét játszó Fehér Sándort, a katasztrófa egyetlen magyar áldozatát roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta.

Mága Zoltán hegedűművész a szertartáson a zenésztársak és a család nevében mondott beszédében hősnek nevezte zenésztársát, utalva a túlélők beszámolóira, miszerint a zátonyra futott hajón utazó, síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Látta, hogy a gyermekek már biztonságban vannak, de ő még tovább segédkezett, majd hirtelen eltűnt, senki nem látta többé - idézte fel.

Kattintson galériánkért!
©

"Fehér Sándor akaratlanul vált hőssé, emberi nagysága példaként szolgál az egész világ számára, így neve joggal kerül be a hős hegedűsként a történelembe" - fogalmazott Mága Zoltán, azt hangsúlyozva, zenésztársa másként és másképp szeretett volna hőssé válni: a tanulás és a tanítás, a tehetségek ápolásában akart jeleskedni. "Ilyen címet, rangot senki nem akar magának, mert az önfeláldozás csak a legnemesebb lelkekből születik" - hangoztatta. Búcsúbeszédében felidézte: Fehér Sándor 1973. március 31-én született Budapesten, ötéves kora óta hegedült. A középiskolát a Szent István Gimnáziumban végezte, diplomáját pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg, és tanult a bécsi konzervatóriumban is.

Mága Zoltán utalt arra, hogy a cigányzenészek életük során akár több millió kilométert is utaznak az országok között a munkalehetőségért, a megélhetésért vagy karrierjük építéséért. Barátja már fel akart hagyni a hajókon való zenéléssel, ez lett volna az utolsó, ilyen jellegű vállalása, ugyanis szeptembertől az Egyesült Államokban tanult volna, hogy doktori képzésben vegyen részt, iskolát alapítson, és a magyar zenei ABC módszertanát meghonosítva oktasson kisdiákokat a tengerentúlon. A katasztrófa áldozatát a közelmúltban elhunyt édesapja mellett - muzsikaszó mellett - helyezték végső nyugalomra a kispesti temetőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán