szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?

Hétfőn reggel kilenc órakor indulnak Miskolcról Budapestre azok a tüntetők, akik éhségmenetükkel akarják felhívni a kormány figyelmét a borsodi térség tarthatatlan helyzetére. Az akciót egy munkanélküli diósgyőri olvasztár, Tóth Imre Miklós indította el, polgármesterek is csatlakoztak hozzá.

A kilátástalanság miatt indulnak gyalog Budapestre Borsodból tiltakozók. Amikor három héttel ezelőtt Tóth Imre Miklós egyik barátja - aki korábban lakáshitelt vett fel, majd munkanélküli lett és így mindenét elveszítette - öngyilkos lett, a munkanélküli olvasztár elhatározta, hogy a térség egyre reménytelenebb helyzetét tudatni kell az országgyűlési képviselőkkel és a kormány tagjaival is.

A „Munkát, kenyeret” jelszó alatt induló gyalogos tiltakozómenet szerinte csak első lépése a figyelemfelhívásnak, mert a „félelemben tartott emberek sok mindenre képesek”. Az ötletgazda szerint ők így értékelik majd Orbán Viktor elmúlt egy évét, a választási kampányban Miskolcon tett ígéreteit, a munkahelyeket, a szociális biztonságot akarják tőle számon kérni. Terveik szerint a tavaszi ülésszak első napjára érnek a Parlament elé, hogy találkozhassanak azokkal a képviselőikkel, akiknek többségét a választások óta csak televízióban látták.

Akiknek már semmijük nincs, egyre türelmetlenebbek - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Az edelényi Komjáthi Imre a Facebookon szervez rá az eseményre. Kérdésünkre elmondta, hogy a beköszöntött kemény téli hideg ellenére 15-20 fő biztosan végiggyalogolja a teljes távot, míg a többi csatlakozó egy-egy szakaszt teljesít majd. Abban bíznak, máshol is átérzik a borsodiak elkeseredését és az Országház előtt nagy tömeg hallatja majd a hangját a kormány intézkedéseivel szemben.

Komjáthi Imre szerint az új Munka törvénykönyvével a dolgozók kiszolgáltatottsága a „száz évvel ezelőtti szintre süllyedt”, remény sincs az elhelyezkedésre. Borsodban a bányászfalvak tönkrementek, a családoknak már tüzelőre sem futja. „Ha nem lesz változás, beledöglünk” - fogalmazott a vegyipari dolgozó.

Három polgármester is csatlakozott az éhségmenethez, egyikük Alsógagy község első embere. Takács László szerint jelezni kell az Orbán-kormánynak a változtatási igényeket, mert 22 ezer forint segélyből vagy a hatórás közmunkaprogramból nem lehet megélni. „Meg kell előzni a nagyobb tragédiát addig, amíg nem késő. Ne öljék meg újabb adókkal az embereket és a vállalkozókat, mert Abaújban már így is van olyan település, ahol minden munkaképes ember segélyezett. Ez pedig nem vezet sehová” - jelentette ki.

A polgármestert számos szervezet és magánszemély biztosította támogatásáról, és már sikerült megszervezniük a napi pihenőhelyeket és az ellátást a kijelölt útvonalon, a 3-as számú főút melletti településeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács István Itthon

Házak százait lopták el Ózdon. Nyomor a kövön - galéria

Megközelítheti akár a hétszázat is az elmúlt húsz évben Ózdon illegálisan lebontott önkormányzati bérlakások száma. Két – egyenként 96 lakásos – épületet maga a tulajdonos önkormányzat robbantott le, mert csak így tudta biztosítani a mintegy tízezer lakosú Béke-telep viszonylagos rendjét. A kohászvárosban egész utcákat loptak el arra szakosodott csoportok - a rendőrség, az önkormányzat tehetetlen.

Kovács István Itthon

Ahol a csapvíz is óriási kincs - gettóból lakóhely Ózdon

Bódis Kriszta író-rendező alapítványának köszönhetően átalakulóban van Ózd egykori lepusztult gettónegyede, a Hétes-telep. A héten átadott új fürdőház nagy kincs a telepen élő cigány családoknak: végre nem a közkútról kell hordaniuk a vizet, ha mosni vagy fürödni akarnak. A lepusztult, romos épületet a helyiek állították helyre.

Szegő Iván Miklós Itthon

Lecsontozott házak, fekete füst - egy hely, ahol a bányanyitásra várnak

Decemberben jelképesen nyitották meg a farkaslyuki bánya "száját": a helybeliek most abban bíznak, hogy újraindulhat a szénbányászat a sorsára hagyott, óriási munkanélküliséggel küszködő borsodi településen. A kihaltabb utcák egyikében már szétbontották a házakat a lakók, ők aligha a tárnanyitásban bíznak, inkább csak abban, amit rögtön magukhoz vehetnek.

Stiller Ákos Nagyítás

Méteres lyukakban bányásszák a reményt Ózd mellett - Nagyítás-fotógaléria

Decemberben jelképesen nyitották meg a farkaslyuki bánya "száját": a helybeliek most abban bíznak, hogy újraindulhat a szénbányászat a sorsára hagyott, óriási munkanélküliséggel küszködő borsodi településen. A kihaltabb utcák egyikében már szétbontották a házakat a lakók, ők aligha a tárnanyitásban bíznak, inkább csak abban, amit rögtön magukhoz vehetnek.