szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon a kormányzásban a következő két év a hibák kijavításának ideje lesz, így már hetekben belül számos törvény módosul, Németországban pedig intenzív kampány kezdődik a Magyarországról az utóbbi időszakban kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatására - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában. Orbán Viktor tavalyi évértékelő beszédében 2012-t még "az elrugaszkodás évének" nevezte.

Az a jó politikus, aki képes megváltoztatni a véleményét, ha változik a helyzet - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett rendezvényen. Ennek jegyében a következő időszakban változás kezdődik a kormányzásban, ugyanakkor a budapesti vezetés "több megértést és türelmet" vár az uniós partnerektől és "több sportszerűséget" a nyugat-európai sajtótól.

Lázár János határozottan visszautasította azt a vádat, hogy Magyarországon diktatúra épül. Mint mondta, ez az igaztalan állítás "sértés valamennyi magyar számára". Hangsúlyozta: 1989-ben csupán "félfordulat" ment végbe, átmeneti rendszer jött létre, a kétharmados felhatalmazással bíró új vezetés pedig végre lezárja ezt az átmenetet, és pótolja az elmaradt változásokat. Ennek során azonban a legteljesebb mértékben igazodik az európai értékekhez - tette hozzá.

A német-magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: az idén "kifejezetten intenzív" kampány indul Németországban az üzleti szféra megnyerésére és az utóbbi időszakban Magyarországról kialakult igen kedvezőtlen kép megváltoztatására, Magyarországon pedig tanácsadó testületek jönnek létre német gazdasági szereplők részvételével a kormány, "akár még a miniszterelnök körül is". Mint mondta, "új megegyezést kell kötni" a német gazdasággal, mert a német befektetők jelenléte Magyarországon "létkérdés".

Kérdésre válaszolva elmondta. az "offenzíva" azért csak most, a kemény külföldi kritika özönét követően indul el, mert hibát követtek el. "Súlyosan hibáztunk, alábecsültük a nemzetközi erőtér jelentőségét" - hangoztatta, kiemelve, hogy a Fidesz legutóbb 2002-ben kormányzott és 1998-ban nyert legutóbb választást, azóta viszont "teljesen megváltozott a világ". Hozzátette, hogy Magyarország arculatának átformálása akár évekig is eltarthat, és előfordulhat, hogy amit most kezdenek, az csupán "kármentés".

A kormány legnagyobb hibája az volt, hogy túl keveset konzultált az európai partnerekkel. Ez most változik, "többször fogunk jönni", mert fontos a párbeszéd, tabuk pedig nincsenek - fogalmazott. A frakcióvezető azt is bejelentette, hogy Németországba látogat Orbán Viktor kora tavasszal - "februárban-márciusban" - az új hozzáállás jegyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!