szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

A Pécsi Ítélőtábla elnöki posztja lehet a "jutalma" a Magyar Bírói Egyesület elnökének, Makai Lajosnak az új igazságszolgáltatási törvények melletti nyilvános, gyakran politikai ízű kiállásáért – írja a Népszava. Az egyesület megítélése eközben éppen a tagság körében romlott meg, a lap értesülései szerint több száz bíró fontolgatja ugyanis, hogy kilép az érdekképviseleti szervezetből, mert a vezetőség megkérdezésük nélkül foglalt állást különböző ügyekben.

A lap azt írja: a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) "aktívan részt vett" a fideszes igazságszolgáltatási törvények előkészítésében, de hallgatott akkor, amikor a független bírói ítélkezést kétségbe vonó semmisségi törvényt megalkották. A Mabie csatlakozott ugyan a bírói nyugdíjszabályozás miatti főbírói aggodalmakhoz, de kizárólag átmeneti szabályozásokat követelt, amikor a Fidesz-KDNP elfogadta az új szabályokat, amelyekkel elmozdítottak posztjáról több száz bírót.

A Mabie tavaly stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, ennek keretében javaslatokat küldtek és többször tárgyaltak a kormány tisztségviselőivel. A megállapodásban külön kikötötték, hogy az Orbán-kormány "megbízatásának megszűnésével" a partnerségi viszony is megszűnik - derül ki a cikkből.

A megállapodás szövegéből az is kiderül: a kormány a Mabie segítségével bújt ki egyéb egyeztetési kötelezettségei alól, az egyesületre ruházta ugyanis annak felelősségét, hogy összegyűjtse és megjelenítse "az adott jogterülettel foglalkozó", ám nem partnerszervezetek álláspontját is. Kérdéses, hogy ennek a feladatának a Mabie eleget tett-e, hiszen - mint ismert - sem a Legfelsőbb Bíróság, sem az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nem ismerte a készülő törvénykoncepciókat, így a legfőbb bírói szervek csak már a tervezetek parlament elé kerülése után tudták megfogalmazni véleményüket.

©

Az eljárást Baka András volt főbíró is kifogásolta: "Hivatalosan a bírói szervezettel nem konzultált a kormány az új törvényekről, ám tudtam arról, hogy a Magyar Bírói Egyesület vezetőivel és néhány tagjával igen. Határozott véleményem, hogy az egyesület nem volt jogosult ilyen konzultációra, különösen nem a bírói szervezet nevében" - mondta a volt főbíró decemberben lapunknak.

A nagy részben a Mabie által kidolgozott törvényeknek "hála" szűnt meg tehát az OIT, jogutódja pedig az Országos Bírósági Hivatal lett, melynek élére Handó Tündét, Orbán Viktor kormányfő barátját, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét választották.

A Kúria nemrég megválasztott elnöke, Darák Péter maga is részt vett a fideszes igazságszolgáltatási törvények kidolgozásában, csakúgy, mint az egyesület elnöke. Makai Lajos azonban nem jutott pozícióba az új igazgatási szervekben, ehelyett várhatóan a júniusban kényszernyugdíjba vonuló Lábady Tamás utódja lesz a Pécsi Ítélőtábla elnöki posztján - írja a Népszava.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!