szerző:
hvg.hu

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjújában bejelentette: a Fidesz elnöksége úgy döntött, a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. Az ellenzéki pártok elmennek ugyan az egyeztetésre, de nem bíznak a Fideszben és abban, hogy a véleményüket figyelembe is veszik.

„A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben – ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás – ötpárti tárgyalást kezdeményezünk, és júniusig megpróbáljuk lezárni” – jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjújában. Az ellenzéki pártok kétkedéssel fogadták a bejelentést.

"Eddig is ez lett volna a normális"

„Alapvetően mindennemű tárgyalásnak látjuk értelmét, de a tapasztalatok szerint a Fidesz ilyen irányú kezdeményezése egy nagy lufi szokott lenni. Meghallgatnak minket, aztán azt csinálnak, amit akarnak” – mondta a hvg.hu-nak Szanyi Tibor MSZP-s képviselő. „Értjük, hogy most jó arcot akar mutatni a Fidesz, de nem bízunk bennük. A tárgyalóasztalhoz odaülünk, az már más kérdés, hogy meddig maradunk.”

Hasonlóképpen nyilatkozott az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek is. „Örülünk, hogy Lázár János végre felfogta, hogy miről szól a parlamenti demokrácia. Eddig is ez lett volna a normális eljárás. Nyitottak vagyunk a szakmai konzultációra, de amíg érvényben vannak olyan törvények, amik a demokrácia megcsúfolásával lettek elfogadva, addig nem remélünk semmi jót” – közölte a frakcióvezető, példaként említve a házszabálymódosítást, melynek értelmében egy nap alatt el lehetett fogadni egy törvényt, így az unió által is kifogásolt jegybanktörvényt és a választójogi törvényt. „Uniós és nemzetközi nyomás hatására kompromisszumkészséget mutatnak, hogy pénzhez jussanak az IMF-től, de nem hiszem, hogy ez őszinte lenne” – tette hozzá Jávor.

Szavaz a Fidesz frakció: az ellenzék attól tart, a fontos kérdésekben ezután is nélkülük döntenek
©


Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke szerint a Jobbik is részt vesz az esetleges ötpárti egyeztetésen. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta, a Jobbik meghallgatja Lázár János kérését és előterjesztését. Azonban az ellenzéki párt az elmúlt másfél-két év parlamenti munkájának fényében úgy véli: az ellenzéknek nagyon kevés lehetősége van a beterjesztett törvények módosítására, ezért a most kezdeményezett tárgyalásokhoz sem fűz túl sok reményt.

A KDNP ott lesz az egyeztetéseken Rubovszky György frakcióvezető-helyettes szerint, aki hozzátette: ahogy eddig, úgy a jövőben is részt vesznek minden törvényjavaslat előkészítésében és vitájában. 

Az ötpárti tárgyalássorozat hírére a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció (DK) is közleményt juttatott el az MTI-hez. Eszerint a DK csak akkor vesz részt a hátralevő sarkalatos törvényekről szóló egyeztetésen, ha a Fidesz garantálja, hogy visszavonja "az egypárti alaptörvényt, az összes többi, ellenzéki vélemények figyelembevétele  nélkül elfogadott kétharmados törvényt, valamint visszavonja a független intézményekbe kinevezett pártkatonák megbízását" - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke.

Kudarcba fulladtak a korábbi kezdeményezések

Lázár János legutóbb tavaly novemberben kezdeményezett ötpárti egyeztetést az új alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti törvényről.

Az alaptörvénnyel kapcsolatos vita során nem sikerült ötpárti konszenzusra jutni, a Fidesz a saját javaslatát vitte keresztül. Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője például a "választási szabadság elleni legsúlyosabb merényletnek" nevezte, hogy a kormányerők alapvető gazdasági és szociális törvényeket akarnak kétharmados többséghez kötni, pártja végül nem is vett részt az egyeztetéseken.

Nem tudtak a pártok megegyezni a választójogi törvényt illetően sem. A kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotmánymódosítás csak akkor fogadható el, ha az országgyűlési pártok új választási rendszerben is megállapodnak. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: hamarabb bekövetkezhet, hogy kétharmados többséget szerez egy párt, nevezetesen a Fidesz, mintsem hogy a kétharmados konszenzus összejöjjön ebben a kérdésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Mesterházy Lázárnak: "legyen kedves, előbb tájékoztasson"

Az MSZP szinte bármilyen kérdésben egyeztet a Fidesszel, ha legalább tudja, miről szól a megvitatni szánt törvényjavaslat - így reagált Mesterházy Attila azzal kapcsolatosan, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a jóvátételi adó kérdésében keddre ötpárti egyeztetést javasolt.

MTI Itthon

LMP: Orbánnak le kellene szállnia a magas lóról

Orbán Viktornak le kellene szállnia a magas lóról és tudomásul kellene vennie, hogy vannak olyan egyetemes alapnormák, amelyek betartására nemcsak, hogy kötelezettséget vállalt Magyarország, de alapvető nemzeti érdekünk is, hogy ezeket senki ne sértse – közölte az LMP frakcióvezetője az MTI-vel.

MTI Itthon

"Jóvátételi adó": elfogadja Lázár meghívását az LMP és a Jobbik

Az LMP és a Jobbik is tervezi részvételét azon a Fidesz frakcióvezetője által a "jóvátételi adóról" kezdeményezett egyeztetésen. Lázár János, a párt frakcióvezetője ötpárti egyeztetésen vitatná meg az adó kérdését, amelyet azoknak kellene megfizetniük, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteinek, illetve politikai apparátusának tagjai voltak.

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését