szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktornak le kellene szállnia a magas lóról és tudomásul kellene vennie, hogy vannak olyan egyetemes alapnormák, amelyek betartására nemcsak, hogy kötelezettséget vállalt Magyarország, de alapvető nemzeti érdekünk is, hogy ezeket senki ne sértse – közölte az LMP frakcióvezetője az MTI-vel.

©

Az LMP szerint Orbán Viktornak le kellene szállnia a magas lóról - az ellenzéki párt nevében így reagált az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalására Schiffer András.

Az EP kedden Strasbourgban megszavazta azt az állásfoglalást, amelyben - nagyrészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva - bírálják az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak számos tartalmi elemét.

Schiffer András azt mondta, hogy az állásfoglalás döntően megerősíti azokat az aggodalmakat, amelyeket az LMP már az alkotmányozás elején elmondott, és amelyek miatt a párt nem vett részt az alkotmányozási folyamatban sem. A "választási szabadság elleni legsúlyosabb merényletnek" nevezte, hogy a kormányerők alapvető gazdasági és szociális törvényeket akarnak kétharmados többséghez kötni. Ennek következménye, hogy ha az emberek megelégelik, hogy a szegényebbekkel fizettetik meg a gazdagok adókedvezményeit, 2014-ben akkor sem lesz lehetőség arra, hogy másfajta gazdaságpolitikát válasszanak helyette – jelentette.

Az egyetemes alapértékek betartását hangsúlyozva közölte, hogy egyfelől Magyarország is ezek mentén tud fellépni a határon túl élő kisebbségek érdekében. Másfelől felhívta a figyelmet, hogy az EU csak akkor tud hatékonyan fellépni a diktatúrák és féldiktatúrák ellen, ha saját maga is nagyon kemény és nagyon demokratikus játékszabályokat "vasal be a saját tagjain". Ez azért nemzeti érdek, mert ha nem tudjuk globálisan kikényszeríteni például az alapvető munkajogi rezsimeket, a klímaváltozás és a pénzügyi spekulációk elleni szabályokat, annak a magyar munkavállalók életkörülményei és a magyar föld látja kárát – mondta a frakcióvezető.

A határon túli magyarokért viselt felelősséget ért kritikát eltúlzottnak tartja Schiffer András, aki úgy látja, hogy az állásfoglalás túlértékeli az alaptörvény preambulumának jelentőségét. Miközben az EP Magyarországot megrója egy szimbolikus kinyilatkoztatásért, egészen más mércével méri nyugat- és mással a közép-európai  autonómiatörekvéseket és tétlenül nézik, hogy Szlovákiában az "alapvető emberijogi normákat sárba tipró módon" hozták meg a nyelvtörvényt - jelentette ki.

Jelezte: bár az új alaptörvény hatályba fog lépni 2012. január elsején, még most sem késő, hogy a kormány olyan ötpárti egyeztetést kezdeményezzen, amelynek végén széles egyetértésben változtatnak azon és rendezik a legsúlyosabb kifogásokat. Schiffer András azt mondta, az európai kritika egy következmény, így nem az uniós kifogások miatt kell változtatni, hanem azért, mert az alaptörvényt "nem tűri el a magyar emberek demokratikus érzéke".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!