szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mostani helyzetben érthetetlen és értelmetlen a BKV vezetősége szerint az a demonstráció, amelyet a közlekedési társaságnál működő szakszervezetek szerveztek kedden délutánra. Továbbra is próbálnak mindent megtenni azért, hogy hosszú távon finanszírozhatóvá tegyék a közlekedési társaságot, illetve kialakítsanak egy új kollektív szerződést – derül ki a BKV közleményéből, amelyet nem sokkal a keddi tüntetés előtt adtak ki. Ebben jelzik azt is, hogy szerdán átutalják a dolgozók fizetését.

"A BKV helyzete és annak megoldása elsősorban nem a BKV kompetenciája. Több évtizedes finanszírozási probléma gyűrűzött oda, hogy a vezetőség rendkívüli intézkedések bevezetésére és súlyos, a dolgozókat is közvetlenül érintő döntések meghozatalára kényszerült" – írják a közleményben.

A kollektív szerződés felmondása és a takarékossági intézkedések rosszul érintik a dolgozókat, „de nem szabad elfelejteni, hogy ebben a helyzetben a BKV vezetősége egy oldalon áll a munkavállalókkal. Ez az oldal pedig a társaság finanszírozásának rendbetétele, és az, hogy a szűkös lehetőségek között is elfogadható körülmények között dolgozva, tisztességes munkával korrekt megélhetést biztosíthasson minden BKV-s dolgozó magának és a családjának” – fogalmaznak.

A közleményben jelzik, hogy a vezetőség nem ért egyet a fél 4-kor kezdődő demonstrációval, de elfogadják a véleménynyilvánítás ezen módját. Továbbra is próbálják megoldani a finanszírozási gondokat, és új, korszerűbb kollektív szerződést kialakítani – ígérik.

A vezetőség azt is ígéri a keddi közleményben: a fizetéseket február 8-án átutalják, valamint átveszik kedden délután a szakszervezetek petícióját.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége (KEKSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) azért tart közös demonstrációt kedden a BKV Akácfa utcai székházánál, mert úgy látják: a BKV vezetői semmibe veszik a dolgozókat, nem folytatnak érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről, és a bértárgyalások sem komolyak.

Január végén a BKV vezetősége arra kérte a szakszervezeteket, fújják le a tervezett tüntetést. A kérést azzal indokolták, hogy a BKV részére a tulajdonos főváros által nyújtott tagi kölcsönnel, illetve támogatással májusig biztosított a társaság működése. "Amíg nem ismert a BKV ennél távolabbi jövője, feleslegesnek, ezért átgondolatlan lépésnek tartjuk a szakszervezetek által február 7-ére bejelentett tüntetést" - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!