szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapest Környéki Törvényszék arra törekszik, hogy még idén ítélet szülessen a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi ügyében. A bíróságnak a büntetőperben további 45 tanút és 30 szakértőt kell meghallgatnia - mondta Kende Katalin, a törvényszék sajtószóvivője pénteken.

A szóvivő magyarázata szerint a tárgyalásokon bármi előadódhat, ami az eredetileg tervezett "menetrendet" felboríthatja, így - mint már eddig is megtörtént - nem jönnek el tanúk, megbetegedhetnek a vádlottak. A kiesett eljárási cselekményeket pótlandó, újabb határnapokat kell kitűzni, és ugyancsak gyakori, hogy a korábban már vallomást tett tanút ismét szükséges kihallgatni. Az is előfordulhat, hogy újabb bizonyítási indítványok, újabb körülmények merülnek fel, amelyek tisztázása időbe telik.

A Budapest Környéki Törvényszék március végéig elsősorban a fegyverek felfedezésével, illetve a vádlottak elfogásával kapcsolatos eseményekkel összefüggésben folytatja a bizonyítást. Az eljárásban meghallgatni tervezett szakértők és tanúk közül a továbbiakban még 30 szakértőt és 45 tanút kell meghallgatnia a Miszori László vezette bírói tanácsnak.

A büntetőper e heti tárgyalásain is tanúmeghallgatást tartott a bíróság. A pénteki tárgyaláson az ügy negyedrendű vádlottjának barátait is meghallgatták, akik egyebek mellett elmondták: nem tapasztaltak rasszista megnyilvánulásokat a férfitől. Ugyanakkor ők is emlékeztek arra, hogy egyszer ittas állapotban cigányellenes bejegyzést írt az interneten.

©

A büntetőper 2011. március 25-én kezdődött. A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok