szerző:
MTI / hvg.hu

A Népszabadság csütörtöki száma szerint a kormányátalakítás minimálterve és a teljes átrendezés is szóba kerül. Lázár és Rogán a két legterhelhetőbb politikus Orbán Viktor szerint - írja a lap, amelynek forrása arról számolt be, hogy Navracsics Tibor fejtörést okoz a miniszterelnöknek, annak "jobbkezét" például megmosolyogja a kormányüléseken. Matolcsy a hírek szerint marad, legfeljebb több szerep jut mellette Varga Mihálynak.

Április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor a kormányátalakítást, nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig - írja megbízható forrásokra hivatkozva a Népszabadság csütörtöki száma. A lap forrásai szerint a miniszterelnök az EU-IMF-hiteltárgyalások lezárása után tervezi a változtatásokat.

Arról, hogy milyen méretű legyen a kormányátalakítás, a Népszabadságnak két lehetőséget vetítettek előre a meg nem nevezett források. Az egyik szerint Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó koncepciója, hogy csak minimális átalakításra kerüljön sor. Ennek alapján a nagyobb fokú kormányátalakítás csak akkor következne be, amikor már látszik a gazdasági fellendülés, és a választók előtt, írja a lap, olyan tabló jelenne meg, amely a következő választások győztes kormánya lehet. Ehhez közeli elképzelés, hogy a miniszterelnök az államtitkárok között gondolkodik személycserékben, "de ott radikálisan".

A másik forgatókönyv szerint "el kell kezdődnie a politikai kormányzásnak", azaz a tárcák élére politikusokat kellene állítani a jelenlegi szakemberekkel szemben. Mivel a miniszterelnök szerint rendkívüli helyzet van, sokszor a politikai döntéseknek kell dominálniuk a jól megfontolt, de steril szakmai döntésekkel szemben - írja a napilap.

A miniszterelnök a legterhelhetőbb, legoperatívabb politikusok közül Rogán Antalt és Lázár Jánost nevezte meg. Utóbbit Orbán jolly jokernek tartja és bár korábban felmerült, hogy a nemzeti erőforrás-minisztériumot vezesse, annak jelenlegi vezetője, Réthelyi Miklós állítólag már nem tervezi távozását - írja a lap. Az ő helyére szóba került államtitkárának, Balog Zoltánnak a neve is, Lázár pedig szóba jött a közigazgatási tárca vezetőjeként is, ám utóbbihoz át kellene alakítani a kormányzati struktúrát, hogy az ez esetben az igazságügyet kapó Navracsics Tibor és Lázár is miniszter lehessen - írja a Népszabadság.

A lap informátora szerint Navracsics a kormányüléseken megmosolyogja Orbán jobbkezét: amikor Matolcsy György gazdasági miniszter megszólal, a közigazgatási tárcaveztető állítólag mosolyogni kezd, vagy az újságjába merül. Szóba került, hogy Navracsics a távozó Martonyi Jánost válthatja, ám időközben kiderült, hogy a külügyminiszter nem szeretne felállni. Matolcsy pedig a Népszabadság szerint marad a posztján, a költségvetési-fiskális kontroll szerepe azonban Varga Mihályé a kormányban, és ha netán lesz különálló pénzügyminisztérium, azt ő vezetheti majd.

Nincs valóságalapja a Népszabadság cikkének, mely szerint április végére, május elejére tervezi Orbán Viktor miniszterelnök a kormány átalakítását - közölte csütörtökön Brüsszelben újságírókkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?

Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?