szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP tiltakozik a budapesti, Kossuth Lajos téri Károlyi Mihály-szobor esetleges eltávolítása, és ezzel együtt a "köztársasági eszme felszámolása" ellen.

Néhány nappal ezelőtt "gyáva módon", az éj leple alatt Károlyi Mihály szobrát fizikailag, József Attila szobrát szimbolikusan egy ketrecbe, rácsok mögé zárták, azért, hogy "majd egy éjszaka titokban, mint a diktatúrák idején, értük jöjjön egy nagy fekete autó és eltüntesse a köztársasági eszme, a szabadság két jelképét" -  mondta Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető a párt hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a parlamenti frakció több tagja részt vett. 

A Kossuth tér megújítása kapcsán úgy fogalmazott: a kormány célja, hogy felszámolja a köztársaság főterét és létrehozza "saját torzszülött diktatúrájának központját". Horváth Csaba hozzátette: ha az Orbán-kormány az 1944-es állapotot akarja helyreállítani, az azt is jelenti, hogy az akkori társadalmi viszonyok helyreállításán dolgozik, és a "3 millió koldus országát, a munkavállalói jogokkal nem rendelkező munkások tömegét, a nyomorgó és a hatalomnak kiszolgáltatott, rettegő falvak és városok világát akarja újrateremteni".

A szocialista politikus szerint a Károlyi-szobor elszállítása kettős üzenetet hordoz: egyrészt támadás a köztársaságpártiak ellen, másrészt "cinkos összekacsintás a szélsőjobboldallal". Úgy véli: a Fidesz nemcsak legitimálja a Jobbikot, hanem egyenesen megvalósítja annak céljait, beemeli azokat a saját politikájába. Horváth Csaba szerint ez történt az Új Színház, a Köztársaság tér átnevezése és a határon túliak szavazati jogának megadása ügyében is. A fővárosi frakcióvezető leszögezte: egy szobrot el lehet vitatni, de az eszmét, a szabadságvágyat nem.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: "nemcsak vigyázunk rá, de megtaláljuk, visszahozzuk és újraépítjük, s nem egyszerűen Károlyit, hanem a köztársaságot". "Ne dőljünk be, nem arról folyik itt a vita, hogy Károlyi történelmi teljesítményét ki hogyan értékeli" - mondta Lendvai Ildikó, megjegyezve, hogy Károlyi "nem volt hibátlan, sebezhető volt, gyakran erőtlen"; a baj az, hogy ő volt az első köztársaság elnöke.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy kettős évforduló van a napokban: egyrészt Károlyi Mihály születésének évfordulója, másrészt Károlyi parlamentből való kivezetésének a 100. évfordulója. Mint mondta, most a Parlament mellől is ki akarják őt vezetni, "erőszakkal kilökdösni a kapun", de nincs "az a kapuőrség, amely ezt végérvényesen megtehetné".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!