szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyértelműen a tandíj bevezetésének és az államilag finanszírozott képzések drasztikus szűkítésének tulajdonítja a szakma, hogy 32 ezerrel kevesebben felvételiztek idén egyetemekre, főiskolákra, mint egy évvel korábban.

„Egyelőre nem lehet hosszú távú tendenciákat nagy biztonsággal megállapítani, de ez a 32 ezres csökkenés nagyon durva: az világosan látszik belőle, hogy ha a kormány baltával nyúl hozzá a rendszerhez, a hatások is nagyon drasztikusak lesznek, és az is nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Magyarországon nem nő a jövőben a felsőfokú végzettséget szerzők aránya, hanem csökkenni fog, pedig így is az utolsók között vagyunk Európában” – mondta a hvg.hu-nak Varga Júlia, az MTA munkatársa.

A szakembert az után kérdeztük, hogy hétfőn nyilvánosságra hozták az Oktatási Hivatal összegzését a felvételi jelentkezőkről. Ezek szerint a tavalyihoz képest 32 ezerrel kevesebben, összesen 109 ezren döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak egy egyetemmel vagy főiskolával. Szakemberek már előzetesen is kalkuláltak csökkenéssel, de ekkora visszaesésre nem sokan számítottak, míg az államtitkárság előzetes nyilatkozatai alapján ők kisebb visszaesést prognosztizáltak.

Nincs jó statisztika

A közgazdász szerint ugyanakkor nehezíti a tisztánlátást, hogy Magyarországon évek óta nem készült használható felsőoktatási statisztika. Az azonban az egyéb vizsgálatok alapján elmondható, hogy valószínűleg éppen a szegényebb családokból kikerülők mondtak le a jelentkezésről. „Ők eleve kisebb kockázatot vállalnak a hosszú távú stratégiai döntések esetében, mert tudják, hogy nem számíthatnak a család segítségére, kudarc esetén nagyobbat bukhatnak, többet veszíthetnek” – mondta az MTA munkatársa.

©

Kérdésünkre, hogy a kormány által kompenzációként létrehozott „Diákhitel 2.0” mennyiben lehet megoldás, Varga Júlia azt mondta, szerinte semennyire, pontosabban a társadalmi mobilitást – aminek fenntartása éppen a célja lenne – biztosan nem fogja elősegíteni. „Egy rosszabb helyzetben lévő, nem kiemelkedő tudású fiatalnak ezentúl nem elég az új diákhitelt felvenni, a mindennapi megélhetése fedezésére valószínűleg kénytelen lesz a Diákhitel 1-et is igényelni, vagyis egy halom adóssággal fog lediplomázni, ki fogja ezt bevállalni anélkül, hogy ott lenne a rendszerben egy használható szociális ösztöndíj is, mint más országokban?

A kérdés azért is aktuális, mert a költségtérítéses képzésben, ha az illető mindkét diákhitelt kénytelen lesz igénybe venni, akkor akár tízmillió forint fölötti tartozást is simán összeszedhet tanulmányai végére, a törlesztőrészletek pedig jövedelme harmadát-felét is elérhetik majd.

Nem megoldás

A Diákhitel 2.0 ezért nem jelent igazi megoldást Semjén András közgazdász szerint sem. „Ez a többmilliós tartozás éppen abban az időszakban, amikor egy fiatalnak amúgy is lakást kellene vennie, egzisztenciát megalapoznia, ami gyakran szintén nem megy hitel nélkül, nagyon nehéz terhet jelent majd – mondta. A felvételi számokat ő is úgy értékelte egyébként, hogy „drámai mértékű a csökkenés, és nehéz ezt bármi másnak betudni, mint a tandíj bevezetésének, és az államilag finanszírozott helyek drasztikus keretszűkítésének”.

„Természetesen lesz lemorzsolódás az új rendszerben” – mondta a hvg.hu-nak Halász Gábor oktatási szakértő is. A szakember szerint három-négy éves távlatban lehet megmondani, hogy milyen hatása lesz az intézkedésnek. Nagyjából ennyi időbe telik, amíg a családok betervezik a megváltozott körülményeket, bekalkulálják a többletköltségeket a költségvetésükbe, és "beárazzák" a felsőoktatást – mondta Halász Gábor is. A szakértő szerint ebből persze az is következik, hogy egy ilyen jelentős reformot legalább ekkora türelmi idővel kellett volna bevezetni.

Évek múlva

Halász Gábor úgy vélte, ugyanígy nem lehet megmondani azt sem, hogy a Diákhitel 2.0 mennyire lehet hatékony eszköz arra, hogy kompenzálja a többletterheket azoknak, akik költségtérítéses képzésbe kerülnek, és valóban lehet-e olyan kiegyenlítő hatása ennek, amilyet a kormány vár. „Ezt ugyanígy többéves távlatban lehet megmondani. Nagy kérdés, hogy a munkaerőpiac beárazza-e esetleg a költségeket, és megjelenik-e ez béremelésekben is az adott szakmákban? Egyes országokban így történt, máshol nem. Ki tudja ma megmondani, milyen lesz pár év múlva a hitelfelvételi hajlandóság? Senki. Ezek mind-mind nyitott kérdések még” – mondta Halász Gábor.

Varga Júlia ezzel kapcsolatban ugyanezt a következtetést vonta le: „nem lehet úgy, egy olyan nagy rendszert átalakítani, hogy az erről szóló könyveknek csak a bevezetőjét olvassuk el, és abból csak azt a következtetést vonjuk le, hogy ha drága a felsőoktatás, akkor szűkítjük a támogatásokat, a hosszabb távú hatásokkal pedig egyáltalán nem számolunk”.

Az oktatási államtitkárság egyelőre nem kommentálta a jelentkezők számának visszaesését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabó Fruzsina Karrier

14 húsba vágó kérdés az idei felvételikről

Tényleg az elmúlt húsz év legnehezebb felvételije elé néznek az idén továbbtanulók? Csődbe mehetnek-e az egyetemek és főiskolák a 2012-es keretszámok miatt? Igaz-e, hogy olcsóbb lesz osztrák vagy szlovén egyetemen tanulni, mint itthon? Összegyűjtöttük a 2012-es felvételivel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

MTI Karrier

Felvételi: "életre szóló döntés két hét alatt?"

Az LMP parlamenti frakciója arra kéri Szabó Máté ombudsmant, forduljon Alkotmánybírósághoz, kérjen utólagos normakontrollt a "súlyosan jogkorlátozó" felsőoktatási kormányhatározat miatt, amely a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőt határozza meg - közölte Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő.

MTI Itthon

Hoffmannék eljárásával sérültek a felvételizők jogai

Az ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak"; az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön tette közzé Szabó Máté álláspontját.

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport