szerző:
D. Kovács Ildikó
Tetszett a cikk?

Eredetileg ma lett volna a felvételi jelentkezés határideje az egyetemekre, főiskolákra, de az államtitkárság február 24-re módosította az időpontot, mert úgy látta, tájékozatlanok az érintett diákok. Noha a felsőoktatás finanszírozásának számos eleme valóban kidolgozatlan, a hvg.hu összeállított egy listát a legnépszerűbb szakokról és intézményekről, melyek a legolcsóbb és legdrágább önköltséges képzést kínálják. Kiszámoltuk, mekkora hiteltartozással indulnak azok, akik a tanulmányaikat a Diákhitel 2-vel egyenlítenék ki. Megdöbbentő számok.

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok, akik idén jelentkeznek valamilyen felsőoktatási intézménybe. Nem sokkal a jelentkezési határidő vége előtt derültek ki a keretszámok, drasztikusan átalakult a rendszer.

A vidéki egyetemeken például felszámolják az államilag támogatott jogászképzést. Ha a szülők nem tudják állni a tandíjat, akkor a jövőbeli hallgató felveheti a Diákhitel 2-t. A felvett összeget csak és kizárólag a tandíj törlesztésére költheti, szemben a régi Diákhitellel, amely szabad felhasználású.

Ha akarja, mindkettőt felveheti, így azonban tetemes adóssággal fogja indítani a diploma utáni életét.

Mennyi az annyi?

Egyelőre nagyon nehéz kiszámolni, hogy ha valaki most felveszi a tandíjhitelt, mekkora törlesztőrészletre számíthat akkor, amikor végez, mert sok változóval számol a képlet. Ami biztos, hogy a bruttó jövedelemre vetített törlesztési hányad attól függ, mekkora a hiteltartozás a képzés végén. Hárommillió forint hiteltartozásig a bruttó jövedelem 4 százalékát kell törlesztőként fizetni. Ha a hiteltartozás három és 11 millió forint közötti, akkor a törlesztőhányad kétmillió forintos ugrásokkal a bruttó jövedelem 6, 8, illetve 10 százaléka. Ezután van egy óriási ugrás: 11 millió forint hiteltartozás fölött ugyanis a törlesztőhányad a bruttó jövedelem 24 százaléka lesz.

Ha valaki a régi Diákhitelt is felveszi, akkor természetesen azt is törlesztenie kell, ez jelenleg a bruttó bér 8 százaléka (volt már 6 és 9 százalék is), így a fizetésének akár a 32 százalékát is elviheti a hiteltörlesztés, derül ki Berlinger Edina közgazdásznak nemrég a Magyar Narancsban megjelent cikkéből. A felvi.hu-n megtalálható szakok és intézmények szerinti önköltségi árak szerint az orvosképzés a legolcsóbb helyen is 14 milliós hiteltartozást jelent, mire a hallgatónak el kell kezdenie a kölcsön törlesztését. Ez egy kezdő orvos esetében akár a nettó bér fele (74 ezer forint) is lehet.

Azt egyébként csak megközelítőleg lehet megmondani, hogy mekkora kezdő fizetésre számíthatnak azok, akik diplomásként lépnek a munkaerőpiacra, mert a fizetés nagysága attól is függ, hogy ki melyik felsőoktatási intézményben végez – egyes egyetemek diplomásait sokkal szívesebben fogadják új munkaerőként, mint másokat. A Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján, amely az egykori hallgatóktól visszaérkezett adatok alapján készül, a műszaki végzettségűek átlagjövedelme a legmagasabb, nettó 195 ezer forint, a gazdasági, az agrár- és a bölcsészvégzettségűeké a legalacsonyabb: nettó 140-150 ezer forint. A pályakezdő jogászok általában 180 ezer forintos nettó fizetéssel indulnak. Ezek 2010/11-es adatok: négy százalékos átlagos inflációval számolva a bérszínvonal 20 százalékkal lehet majd magasabb egy ötéves képzést követően.

Arra nem vállalkoztunk, hogy minden egyes szak önköltségi árait végigvegyük. Inkább úgy döntöttünk, hogy a legnépszerűbb szakokat nézzük végig, mik a legolcsóbb és legdrágább önköltségi árai. Ezen kívül ott, ahol lehetőség van alapszakos és mesterszakos képzésre, úgy vettük, hogy a hallgató mindkettőt elvégzi, mert így nagyobb esélye lehet a munkaerőpiacon. A képzőhelyek rangsorára vonatkozó adatokat a HVG Diploma 2012 különszámából vettük.

A Hallgatói Hálózat demonstrációja az ELTE-n
©

A minőségnek ára van

Az, hogy egy adott helyen mennyibe kerül a képzés, nem feltétlenül tükrözi azt, hogy milyen helyet foglal el az adott intézményi szakirány a felsőoktatási szakirányi képzési rangsorban. (Ezt a Diploma 2012 az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvételhez szükséges ponthatár, a nyelvvizsgával felvettek aránya, valamint a középiskolai nyelvvizsgával felvettek aránya alapján számolta ki. Ezek az jellemzők, ha nem is kizárólagosan, de alkalmasak a szakok presztízsének, népszerűsűgének leírására.) Vagyis: attól, hogy olcsóbb, még nem biztos, hogy sokkal gyengébb a képzés.

A kommunikáció szak esetében például a félévente 300 ezer forintba kerülő oktatást nyújtó BME csak a 9. a sorban, míg a kommunikációsokat legolcsóbban (130 ezer/félév) képző Debreceni Református Hittudományi Egyetem csak a tizenegyedik. De az is elgondolkoztató, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolán (150 ezer/félév) két félévet is kevesebb pénzért lehet elvégezni gazdálkodás-menedzsment alapképzésben, mint a rangsorelső Corvinuson.

Azt azonban hozzá kell tenni: még ha a kétféle változat között nincs is nagy szintbeli különbség, a hvg.hu által vizsgált lehetőségek mindegyikénél az értékesebbnek mondott egyetem vagy főiskola volt a drágább.

Aki doktor akar lenni

Régóta köztudott dolog, hogy ha valaki orvos akar lenni, nem elég elhivatottnak lennie, mélyen a zsebébe kell nyúlnia - ám eddig elég volt a képzéshez nélkülözhetetlen méregdrága tankönyveket alapul venni.

Ma több mint 11 millió forintba kerül a legolcsóbb, általános orvos képzés Magyarországon, ezért a Debreceni Egyetemre kell menni, amely a képzési rangsorban a második helyet foglalja el. Ha valaki ezt nem tudja kigazdálkodni, és felveszi a Diákhitel 2-t, akkor mire végez az egyetemmel, 14 millió forintos adóssága lesz. Ha a legrangosabb helyen, a Semmelweis Egyetemre szeretne járni a hallgató, akkor ott 12 milliót kell fizetni – a diákhiteltartozás a 6. év végére 15 millió forint lesz.

A jogászképzés jóval kedvezőbb árú: Szegeden végezve másfél millió forint, az ELTE-n, 2,3 millió forint. Diákhitellel előbbi kicsivel több mint 2, illetve 2,8 millió forintba kerülhet.

Mérnöknek tanulni se olcsó

Agrármérnöki vagy villamosmérnöki tanulmányok esetén a legolcsóbb változat végösszege megegyezik, majd’ 2 és fél millió forint, hitelfelvétel esetén az adósság 5,7 millió forint.

Aki jövendőbeli villamosmérnökként a rangsorban 5. helyezett Széchenyi István Egyetem helyett a Budapesti Műszaki Egyetemet választja alap- és mesterképzésben egyaránt, az 3,8 milliós tandíjra és 8,6 milliós adósságra számíthat. A legjobb agrármérnöki képzést nyújtó Corvinuson elvégzett alap- és a Szent István Egyetemen elvégzett mesterképzés 3,3 millió forintba kerül és 7,7 millió forintos adósságot gerjeszthet.

A gazdálkodás-menedzsment a Corvinuson 4 millió forintot kóstál saját zsebből fizetve, ha kölcsönt is felvesz a hallgató, akkor 9 millióra duzzad a tartozás a diplomaosztóra – persze csak akkor, ha minden tárgyat időben teljesít. Kevesebb mint feleennyiért is elvégezhető a szakirány, ez esetben 4 millió forintot kell visszafizetni az államnak hiteltörlesztés fejében.

Diákhitel 2.0 - sakk-matt?
©

Bölcsész, fizess!

Akit inkább a bölcsész szakok érdekelnek, annak is van miből válogatnia. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb szakja kétségtelenül a kommunikáció és médiatudomány volt, annak ellenére, hogy sok bírálat érte, még Hoffmann Rózsa részéről is. Ennek ellenére vagy épp ezért, a szak az eddig felsorolt példákhoz képest egészen olcsón elvégezhető: alig több mint másfél millió forintért – „hitelre” 4 millió forint, a drágább, BME-en és BKF-en elvégzett tanulmányok esetén 3,3, illetve 8 millió forint.

Az anglisztika szak nagyjából ugyanennyibe kerül, bár ott az olcsóbb és drágább változat között nincs túl nagy különbség, utóbbi „mindössze” 5 millió forintos hiteladóssággal is megúszható.

A pszichológia szak díjtételei már kicsit húzósabbak: az ELTE-n és a BME-n végezve ugyanannyiba kerül, mint a drágább kommunikációs szak, de az olcsóbb tandíja is 2,5 millió forint – ez 6 millió forintos adósságot jelent.

(A lenti táblázatban a felvi.hu alapján a legnépszerűbb szakok közül tíznek a legalacsonyabb és legmagasabb önköltségi árait mutatjuk be. Az összeállítás elkészítésében segítségünkre volt Berlinger Edina, a Corvinus Egyetem oktatója, ezúton is köszönjük.)

Szak

Legolcsóbb konstrukció

(képzés helye, egy félév ára, félévek száma,

a rövidítések magyarázata a táblázat alatt)

Legdrágább konstrukció

(képzés helye, egy félév ára, félévek száma)

Kommunikáció és médiatudomány

(BA + MA)

DRHE -130 ezer Ft x 6

PPKE - 220 ezer Ft x 4

1 660 ezer Ft

BME - 300 ezer Ft x 6

BKF - 378 ezer Ft x 4

3 312 ezer Ft

Jogász

(osztatlan)

SZE – 165 ezer Ft x 10

1 650 ezer Ft

ELTE – 237 ezer Ft x 10

2 370 ezer Ft

Általános orvos

(osztatlan)

DE – 950 ezer Ft x 12

11 400 ezer Ft

SE – 1 020 ezer Ft x 12

12 240 ezer Ft

Villamosmérnök

(BA + MA)

SZE – 175 ezer Ft x 7

OE – 305 ezer Ft x 4

2 445 ezer Ft

BME – 325 ezer Ft x 7

BME – 400 ezer Ft x 4

3 875 ezer Ft

Agrármérnök

(BA + MA)

DE – 175 ezer Ft x 7

PE – 305 ezer Ft x 4

2 445 ezer Ft

BCE – 250 ezer Ft x 7

SZIE – 400 ezer Ft x 4

3 335 ezer Ft

Pszichológia

(BA + MA)

SZTE – 225 ezer Ft x 6

DE – 300 ezer Ft x 4

2 550 ezer Ft

ELTE – 298 ezer Ft x 6

BME – 400 ezer Ft x 4

3 388 ezer Ft

Anglisztika

(BA + MA)

SZTE – 129 ezer Ft x 6

PPKE – 220 ezer Ft x 4

1 654 ezer Ft

KJF – 199 ezer Ft x 6

ELTE – 230 ezer Ft x 4

2 114 ezer Ft

Gazdálkodás és menedzsment

(BA + marketing MA)

BGF – 150 ezer Ft x 7

Edutus – 195 ezer Ft x 4

1 830 ezer Ft

BCE – 350 ezer Ft x 7

BCE – 400 ezer Ft x 4

4 050 ezer Ft

Turizmus-vendéglátás

(BA + MA)

KRF – 150 ezer Ft x 7

KRF – 225 ezer Ft x 4

1 950 ezer Ft

BGF – 350 ezer Ft x 7

BCE – 400 ezer Ft x 4

4 050 ezer Ft

Nemzetközi tanulmányok

(BA + MA)

TPF – 130 ezer Ft x 6

ANNYE – 200 ezer Ft x 4

1 580 ezer Ft

BKF – 274 ezer Ft x 6

EKF – 400 ezer Ft x 4

3 244 ezer Ft

DRHE: Debreceni Református Hittudományi Egyetem, BME: Budapesti Műszaki Egyetem, PPKE: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, BKF: Budapesti Kommunikációs Főiskola, SZE: Széchenyi István Egyetem, ELTE: Eötvös Loránd Tudományegyetem, DE: Debreceni Egyetem, SE: Semmelweis Egyetem, BCE: Budapesti Corvinus Egyetem, OE: Óbudai Egyetem, SZIE: Szent István Egyetem, SZTE: Szegedi Tudományegyetem, KJF: Kodolányi János Főiskola, BGF: Budapesti Gazdasági Főiskola, Edutus: Edutus Főiskola, KRF: Károly Róbert Főiskola, TPF: Tomori Pál Főiskola, ANNYE: Andrássy Német nyelvű Egyetem, EKF: Esterházy Károly Főiskola

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának