szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Központi Statisztikai Hivatal megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, mivel nem tette akadálymentessé az online kérdőívet a vakok és a gyengén látók számára a tavaly őszi népszámláláskor – így határozott a napokban az Egyenlő Bánásmód Hatósága (EBH).

Az eljárást a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete kérte. A határozat ellen fellebbezni nem lehet, de bíróság előtt megtámadható.

A vakok azt nehezményezték, hogy az úgynevezett képernyőolvasó szoftverek segítségével nem lehetett önállóan kitölteni a kérdőívet, a rendszer nem volt képes értelmezni például az úgynevezett ugrásokat (a kitöltőre nem vonatkozó kérdések kihagyását), így végül a teljes kérdőív sem volt leokézható.

A KSH az eljárásban azt hangsúlyozta „80 százalékban” sikerült vak-kompatibilissé tenni a programot, a tökéletes akadálymentesítés idő szűkében maradt el (egy tanú szerint már a szoftverbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás is elhúzódott).

A vakoknak ugyanúgy a rendelkezésükre álltak a kérdezőbiztosok, mint a látóknak, érveltek a statisztikusok jogászai, mondván: az online belépéshez szükséges kód elolvasásához mindenképpen segítségre lett volna szükségük. Az EBH azonban indokolásában emlékeztetett: a törvény egyenlő esélyű hozzáférést, egyforma döntési lehetőséget ír elő, márpedig ezt a KSH nem biztosította.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!