szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint nem az „Országgyűlés megtépázott tekintélyének helyreállítására” törekszik, hanem a Fidesz korlátlan hatalmáról és képviselőinek jólétéről rendelkezik az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat, amelyet fideszes képviselők nyújtottak be szerda este.

Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteki közleményében azt írja: az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat és a Házszabály módosítását tartalmazó határozati javaslat figyelembe sem veszi azt, hogy a törvényi rendelkezések megalkotásának eljárási szabályai közvetlenül érintik az ország polgárait, és az elmúlt két évben a kormánypárti képviselői indítványokkal vezérelt parlamenti törvénygyár a mindennapokat megnehezítő, forintban is mérhető hátrányokat és károkat okozott.

Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat tárgyalása során egy füst alatt el lehet rendezni az országgyűlési képviselők jogállását, a képviselői fizetés megemelését, sőt, Kövér László magánhadserege és civil "jobbkeze", a háznagy jogintézménye is létrejöhet – tette hozzá.

A közlemény szerint az előterjesztők nem hazudtolják meg a baloldali frakciókkal szemben álló politikai erők elvárását a demokratikus ellenzékhez tartozó országgyűlési képviselők elhallgattatására, az ellenzéki jogok csorbítására.

A törvényjavaslat ahelyett, hogy a kirekesztést, a gyűlöletkeltést, a rasszizmust száműzné a parlament falai közül, az elnöknek arra ad lehetőséget, hogy szómegvonással büntesse az "illetlen" kifejezések használatát, vagy azt, ha a képviselő "feleslegesen" ismétli a saját maga vagy más felszólaló már elhangzott mondanivalóját – véli az ellenzéki politikus.

Az MSZP szerint jogállami parlamentáris demokráciákban példátlan - ám a kormánypártoktól már megszokott - az is, hogy minden átmenet nélkül írjanak elő új követelményeket. E rendelkezések közül kifejezetten felháborítónak tartják azt, amely megszigorítja az országgyűlési képviselőcsoport megalakításának feltételeit, és ezzel folyamatban lévő eljárásba visszamenőleg, az érintettekre nézve hátrányos módon avatkozik be.

Az MSZP álláspontját a március 19-i frakcióülésen alakítják ki a javaslatról - közölte Harangozó Tamás.

A parlamentnek szerda este benyújtott, az Országgyűlésről szóló, 158 paragrafusból álló előterjesztés újraszabályozza a ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz.

A törvényjavaslat részleteit, újításait szerda délután egy kormánypárti háttérbeszélgetésen ismertették, jelezve egyebek mellett: a jogszabály nem teszi majd lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó, az MSZP-ből kivált, jelenleg független országgyűlési képviselők. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt