szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) elnökének és frakcióvezetőinek, az Európa Tanács főtitkárának és a Budapestre akkreditált nagyköveteknek írt levélben kifogásolja az országgyűlési törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció (DK), amelyet az előterjesztés elfogadása megakadályozna abban, hogy parlamenti frakciót alakítson. A Fidesz szóvivője szerint nincs ma Magyarországon olyan politikai vezető, akinek félnie kellene egy "egyszázalékos töredékpárttól és annak bukott vezetőjétől".

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: az alkotmánnyal, a jogalkotási törvénnyel és a jogállamiság alapelveivel is ellentétes a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely indítványa, amely visszamenőleges hatállyal fosztaná meg a DK-t a frakcióalakítástól, miután a képviselőcsoport áprilisi létrehozását az alkotmányügyi bizottság tavaly novemberi állásfoglalása lehetővé tette.

"Orbán Viktor beteges rettegése"

A politikus szerint a mostani javaslatot a hatalom elvesztésétől félő Orbán Viktor "beteges rettegése" szülte, és azt mutatja, hogy a miniszterelnök változatlanul Gyurcsány Ferencet tekinti fő ellenfelének, "az ellenzék vezéralakjának". A Fidesz a frakcióalakítás meggátolásával sem tudja megakadályozni, hogy a DK "kőkemény" ellenzék legyen, ha azonban a Ház elfogadja az országgyűlési törvényjavaslatot, a Demokratikus Koalíció panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak - jelezte Molnár Csaba.

Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba a parlamentben
©

Ennek megakadályozása érdekében a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt nemcsak nemzetközi szervezetekhez fordul, hanem a magyarországi demokratikus szervezetek támogatását is várja. Az alelnök emlékeztetett arra, az LMP már tavaly ősszel sem értett egyet azzal, hogy a DK csak féléves moratórium után alakíthasson frakciót. Magatartásának felülvizsgálatára kérte viszont az MSZP-t, amely véleménye szerint akkor "dicstelen koalíciót" kötött a Fidesszel és a Jobbikkal, és hozzájárult ahhoz, hogy a DK ne hozhassa létre képviselőcsoportját.

Selmeczi a DK-ról: senki nem fél egy "egyszázalékos töredékpárttól"

 A Fidesz szóvivője szerint nincs ma Magyarországon olyan politikai vezető, akinek félnie kellene egy "egyszázalékos töredékpárttól és annak bukott vezetőjétől". Selmeczi Gabriella  szerint Molnár Csaba hétfői nyilatkozata igazolja, hogy "a kórosan eltúlzott önbizalom lehetetlenné teszi az ember lényeglátását". Nincs ma Magyarországon olyan politikai vezető, akinek félnie kellene egy "egyszázalékos töredékpárttól és annak bukott vezetőjétől" - fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Lázár János és Gulyás Gergely múlt szerdán nyújtotta be az országgyűlési törvényjavaslatot, amely a frakcióalakításról kimondja: képviselőcsoportot alakítani az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak. A jelenlegi parlamenti ciklusban frakciót az eddigi tíz helyett legalább tizenkét képviselő alakíthatna, 2014-től, amikortól 199 tagú lesz a Ház, pedig minimum öt.

A DK-hoz tartozó tíz független képviselő tavaly októberben lépett ki az MSZP-ből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!