szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP azt javasolja, hogy évente csak egyszer lehessen módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.). Az új kódex tervezetéhez benyújtott LMP-s indítványokat ismertetve Dorosz Dávid szerdai sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy pártja felállítaná a fiatalkorúak bíróságát és bevezetné a fiatal felnőtt kategóriát is.

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben a "Fidesz lényegében átjáróházzá változtatta" a Btk.-t, ezért pártjuk azt szeretné, ha a büntető törvénykönyvet évente csak egyszer lehetne módosítani.

A politikus elmondta, hogy az LMP a Btk.-ban megjelenítené a fiatal felnőttek kategóriáját, ami a 18-21 év közöttiekre vonatkozna. Szavai szerint ugyanis ez az a kor, amikor még megfordíthatóak azok a rossz tendenciák, amelyek a bűnözői életmód felé lökik az embereket. A csoport tagjaira vonatkozó szabályok a fiatalkorúak esetében alkalmazottakra hasonlítanának – tette hozzá.

Az LMP egyúttal javasolja a fiatalkorúak bíróságának felállítását is, ahol speciálisan felkészített bírók, direkt erre a célra alkotott szabályrendszer alapján járnak el. Hozzátette, hogy ezek a szabályok a megelőzést és a nevelést állítanák fókuszba, ahelyett, hogy rögtön börtönbe küldenék a fiatalokat. A képviselő pártja nevében kérte, hogy a kormány vonja vissza a tervezetben szereplő "drasztikus és embertelen drogszabályozást", mert véleményük szerint azzal nem a drogok, hanem több százezer fiatal ellen indítottak hadjáratot.

©

Dorosz Dávid hangsúlyozta, hogy jelentősen növelnék a mediációval kezelhető bűncselekmények számát, de annak alkalmazásáról mindig az áldozat döntene. Az LMP javasolja azt is, hogy minden, a bűncselekmények után befolyó pénzbüntetést az áldozatokra fordítsanak – közölte a képviselő. Ezek az összegek közvetlenül a bűncselekmény sértettjeihez kerülnének, vagy ha ilyen nincsen, akkor a költségvetés áldozatvédelmi fejezetét erősítenék. Végül leszögezte, hogy meg kell erősíteni az áldozatvédelmi, illetve a pártfogói-felügyeleti szolgálatokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!