szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint túlzott hatalmat ad a házelnök kezébe, ezért elfogadhatatlan az új országgyűlési törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó házszabály-módosítás.

Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke szerdán sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy az indítványról - amelyet egy hete nyújtott be a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely - Kövér László házelnök korábbi ígérete ellenére sem tartottak ötpárti egyeztetést. Szorgalmazta, hogy a frakciók kezdjenek tárgyalást a javaslatról, az Országgyűlés elnöke pedig másfél év után ismét hívjon össze elnöki értekezletet, ahol megvitathatják, milyen fegyelmezési jogkörök állnak majd az ülésvezetők rendelkezésére.

Az MSZP-s politikus kifejtette: a törvényjavaslat olyan rendszabályokat tartalmaz, amelyek szinte korlátlan hatalmat adnak a házelnök kezébe az ellenzéki képviselők "megregulázására", jogosítványaik szűkítésére. Hozzátette, a parlament tekintélye az elmúlt években valóban megtépázódott, ezen és a Ház kaotikus működésén a mostani indítvány nem fog tudni változtatni, hiszen nem zárja ki, hogy a kormányoldal továbbra is konzultáció nélkül vigyen előterjesztéseket a plenáris ülés elé. "Ahelyett, hogy ennek orvoslására törekednének az előterjesztők, semmi más nem érdekli őket, mint hogy hogyan lehet az ellenzék kezét és száját le- és befogni" - jelentette ki.

©

A létrejövő Országgyűlési Őrséget Kövér László csendőrségének nevezve Ujhelyi István megjegyezte, hogy annak hatáskörei tisztázatlanok. Mint mondta, bár szükség van fegyelmező eszközökre, képtelenség, hogy a házelnök fegyveres őrökkel vezettessen ki képviselőket az ülésteremből. Szintén elfogadhatatlannak tartotta, hogy az ülést vezető elnök megvonja a szót attól a képviselőtől, aki megítélése szerint feleslegesen ismétli önmagát.

Kitért arra is, aligha tartozik a parlament legfontosabb feladatai közé a két háború közötti időszakban létező háznagy intézményének visszaállítása. Ráadásul - fűzte hozzá - a házelnök politikai helyettese akár úgy is betölthetné e tisztséget, hogy nem országgyűlési képviselő.

A frakcióalakítási szabályok megváltoztatásával kapcsolatban Ujhelyi István elmondta: egyértelmű, hogy a rendelkezéseket azzal a szándékkal változtatja meg ciklus közben a kormányoldal, hogy meggátolja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) képviselőcsoportjának létrejöttét, ez pedig véleménye szerint a politikai kultúra hiányáról árulkodik. Hozzátette: a következő ciklusra vonatkozóan lehetne új frakcióalakítási szabályokat hozni, a DK azonban a hatályos rendelkezések alapján joggal számított arra, hogy megalakíthatja képviselőcsoportját, s ettől a lehetőségtől most politikai okból fosztják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Új sportügyi főtanácsadója van Orbán Viktornak

Új sportügyi főtanácsadója van Orbán Viktornak