szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyáltalán nem számít magasnak a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak fizetése; a munka veszélyes, az elvárások nagyok – mondták az MTI által csütörtökön megszólaltatott szakértők. A TEK munkatársainak fizetéséről egy képviselői kérdésre adott írásos miniszteri válaszból értesült a sajtó szerdán.

Jasenszki Nándor biztonsági szakértő elmondta: valóban valamivel jobbak a fizetések a TEK-nél, mint egyéb rendvédelmi szerveknél, de figyelemmel arra, hogy ehhez milyen követelményrendszer tartozik, egyáltalán nem számít kimagaslónak ez a bérezés. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az átlag bruttó 450 ezer forint nagyjából nettó 284 ezret jelent, ami viszont az állandó készültséggel, nagyon komoly fizikai terheléssel és a munka veszélyességével összehasonlítva alacsony bérezésnek számít.

Jasenszki Nándor véleménye szerint a terrorelhárítók fizetése feletti vita nem más, mint az "állománycsoportok egymás elleni hangolása", ami csak hangulatkeltésre alkalmas. Ennek az a veszélye, hogy a különböző területeken dolgozó kollégákat egymás ellen hangolja – tette hozzá.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az MTI-nek azt mondta, hogy ennyi pénzt sajnálni azoktól, akik tényleg nagyon komoly fizikai és szellemi igénybevételnek vannak kitéve és vásárra viszik a bőrüket, nagyon sajnálatos dolog. A szakértő úgy vélte, hogy ez a bér semmiképpen nem számít soknak, például külföldön a hasonló munkakörben foglalkoztatott emberek nettó 2-3000 eurónál is többet visznek haza. Magyarországon pótlékokkal együtt nagyjából nettó 284 ezer forint az illetmény – fűzte hozzá.

Gyakorlaton a TEK
©

"Egyébként ezt az egész TEK-es dolgot Magyarországon nagyon rosszul kezelik. Amit a TEK képvisel szakmaiságában, azt már 15-20 éve meg kellett volna valósítani" – tette hozzá. Tarjányi Péter szerint a probléma az, hogy a politika nagyon rátelepszik a testület működésére, miközben a szakmai kérdéseken nem szabadna "lovagolni".

Pintér Sándorhoz a Demokratikus Koalícióban politizáló Vadai Ágnes független képviselő fordult Fussunk neki újra, avagy mi mennyi a TEK-nél? címmel írásbeli választ igénylő kérdéssel. A belügyminiszter a parlamenti honlapon elérhető válaszában azt írta: a jogszabályok értelmében, a kiemelt kockázatokra is tekintettel a Terrorelhárítási Központ állományában a legmagasabb bruttó bér 966 ezer 250, a legalacsonyabb 200 ezer, az átlagos bruttó bér pedig 450 ezer 900 forint havonta.

A TEK-esek jövedelmét, mint minden más, a rendvédelem területén dolgozó fizetését, évi butttó 200 ezer forint cafeteria-juttatás egészíti ki, amelynek nettó összege 152 ezer 742 forint. A képviselő egyik korábbi megkeresése kapcsán ugyanis a tárcavezető tájékoztatott arról is, hogy az irányítása alatt álló költségvetési szerveknél dolgozók az idei évben ekkora összegű választható béren kívüli juttatásban részesülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében