szerző:
MTI / hvg.hu

A kormánypártok lezártnak tekintik a Schmitt Pál kisdoktorijának eredetiségével kapcsolatos ügyet a tényfeltáró bizottság jelentésének közzététele után - közölte a Fidesz és a KDNP.

A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet - írta szűkszavú közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt közölte, reményei szerint végre pontot tett a politikai támadások végére a Schmitt Pál államfő kisdoktorija ügyében a független és szakmai testület által lefolytatott és a hibákat feltáró eljárás.

A kisebbik kormánypárt sajtóirodája keddi reagálásában kiemelte, hogy a köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.

A Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé Schmitt Pál kisdoktorijáról. Megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

Schmitt Pál - kattintson képes összefoglalónkért!
©

Gyurcsányék tüntetni akarnak

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, ellenkező esetben egy hét múlva tüntetésen próbálják erre rábírni. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke kedden újságíróknak azt mondta: bár az államfő plágiumgyanús kisdoktori disszertációját vizsgáló egyetemi tényfeltáró bizottság mentegetni próbálja a köztársasági elnököt, a jelentésből így is kiderül, hogy Schmitt Pál "tudományos értelemben lopott, és jogellenesen jutott doktori címéhez".

A politikus, független országgyűlési képviselő a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését úgy értékelte: furcsa végeredménnyel zárul, noha kimondja, hogy "Schmitt Pál lopott", mégis úgy ítéli meg, a köztársasági elnök nem bűnös, mert "nem szóltak neki erről". Ez olyan, mint ha valaki lop a Tescóból, majd a rendőröknek azt mondja, nem volt kiírva, hogy tilos lopni - mondta.

Szavai szerint az eset az "Orbán-rendszer" természetét mutatja meg, azt, hogy a rendszert működtetőket "engedik lopni".

Molnár Csaba közölte: ha az államfő egy héten belül nem mond le, pártja jövő kedden az elnöki hivatal előtt "a választópolgárok tömegének erejével fogja tiszteletteljesen felszólítani a távozásra". Hozzátette: demonstrációs szándékukat bejelentették a rendőrségnek és területfoglalási engedélyt kértek. Beszámolt arról is, hogy mindaddig, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök marad, a DK elnökségében és parlamenti képviselői között doktori címmel rendelkező tíz politikus nem használja címét.

LMP: Schmitt lopott, távoznia kell

Az LMP szerint Schmitt Pál mind a doktori címre, mind a köztársasági elnöki pozícióra méltatlanná vált, mert az államfő kisdoktori dolgozatában plagizált. Heltai László, a párt szóvivője idézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait, amelyek szerint „Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt”. Schmitt Pál tette sem maradhat következmények nélkül, „azt gondoljuk, hogy az, amit elkövetett az plágium, magyarul lopás. Más munkáit használta fel arra, hogy saját céljait elérje, hogy saját előmenetelét biztosítsa” – tette hozzá.

A szóvivő kijelentette, hogy a köztársasági elnöknek azért kell lemondania, mert magatartásával nem tud példát mutatni azoknak a fiataloknak, „akikről annyit beszél”. Hozzátette: az államfő a doktori címre azért is méltatlan, mert ha „másolással meg lehet egy címet szerezni”, akkor a fiatalokat semmi sem ösztönzi a tanulásra.

Az ügyben felállított bizottságról a szóvivő azt mondta: a testület „megállapította ugyan, hogy plágium történt, de ebből nem merte levonni a megfelelő következtetést”. Véleménye szerint azért, mert a bizottság tagjai attól félnek, retorziók érik őket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Dr. Schmitt áldozatai

Eddig tartott a bújócska: holnap előáll jelentésével a plágiumbizottság. Közleményükből nem azt fogjuk megtudni, hogy Schmitt Pál lopta-e a doktoriját, hiszen már rég tudjuk, hogy igen. A bizottság jelentése azt árulja el, mekkora a pusztítóereje annak az akaratnak, amely Schmitt Pált elnökké tette és elnökként megtartotta.

hvg.hu Itthon

Itt a jelentés: Schmitt plagizált, de doktor marad

Háromoldalas összefoglalót tett közzé a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

M. László Ferenc Itthon

A Fidesz nem Schmitt Pál lemondását könnyíti meg

A tavalyi alkotmányozásból adódó jogalkotási rutineljárás miatt kell változtatni a parlament működési szabályain, és nem Schmitt Pál leváltására vagy lemondására készülnek az előírások módosításával – mondták az Országgyűlés előtt fekvő, a köztársasági elnök jogköreit is érintő tervezetekről a Fideszben. A napokban olyan hírek jelentek meg, hogy a módosítókkal a plágiumügybe keveredett államfő elmozdítását akarják megkönnyíteni. A Fideszben továbbra is tabu a Schmitt-ügy.

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

21 millió forinttól indul a rekorderős motorral szerelt új kecskeméti Mercedes-AMG

21 millió forinttól indul a rekorderős motorral szerelt új kecskeméti Mercedes-AMG

Lemásolta a TikTok legjobb funkcióit az Instagram

Lemásolta a TikTok legjobb funkcióit az Instagram

Spanyolország után a briteket vette célba az egyik legnagyobb magyar ingatlancég

Spanyolország után a briteket vette célba az egyik legnagyobb magyar ingatlancég

"Nincs mit beismernem" – elkezdődött a Gyárfás-per

"Nincs mit beismernem" – elkezdődött a Gyárfás-per

Csehország amerikai katonai helikoptereket vásárol

Csehország amerikai katonai helikoptereket vásárol