szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Követelik ugyan, de nem áll az ellenzéki pártok érdekében Schmitt Pál lemondása – állította a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában a Századvég politológusa. Lánczi Tamás úgy érvelt: az államfő távozásával új köztársasági elnököt kellene választani ugyanis, akinek már 2017-ig tolódna ki a mandátuma, emellett az ellenzék „elveszítene egy nagyon jó támadási felületet”.

Az ellenzéki pártok „politikai érdeke”, hogy Schmitt Pál államfő maradjon a plágiumügy ellenére is, bár szavakban továbbra is követelni fogják a távozását – véli az elemző. Lánczi Tamás a műsorban beszélt arról is, hogy szerinte a Fidesz „a maga szempontjából a lehető legjobb egysoros választ adta az ügyben”.

Az ügy kulcsszereplőjének, Schmitt Pálnak a reakciója ugyanakkort nem ismert még, lehet, hogy ezzel vár addig, amíg hazatér Dél-Koreából – jegyezte meg Lánczi Tamás a Ma reggel című műsorban.

Kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé az államfő doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Ebben megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!