szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napirend előtt felszólal Schmitt Pál a parlamentben, de előtte egyeztet Orbán Viktorral - ez hangzott el a hvg.hu információi szerint a Fidesz-frakció rendkívüli ülésén.

Nem szerepelt ugyan a Fidesz eredeti napirendi ülésén Schmitt Pál plágiumügye és esetleges lemondása, de Lázár János frakcióvezető reggel 9 órára rendkívüli ülést hívott össze az ügyben. Az eredeti tervek szerint Lázár János 11 órakor tartott volna sajtótájékoztatót a frakción elhangzottakról, de a tájékoztatót lemondta a Fidesz.

Orbán négyszemközt beszélt Schmittel

Orbán Viktor az ülés előtt újságíróknak azt mondta, álláspontja ugyanaz a köztársasági elnökkel kapcsolatban, mint eddig: az elnök személye szent és sérthetetlen. Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez – közölte, hozzátéve: a Fidesznek ezt a "méltóságteljes, higgadt, nyugodt kormánypárti álláspontot" kell képviselnie.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az MSZP és az LMP Schmitt Pál elmozdítására irányuló kísérleteiről, a kormányfő úgy válaszolt: az ellenzék kísérletei alkotmányosan rosszak, erkölcsileg aggályosak. A miniszterelnök szerint ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. Mint fogalmazott, ezt fogja elmondani a parlamenti frakció előtt is.

©

Hasonlóan nyilatkozott információink szerint Orbán zárt ajtók mögött is. Úgy tudjuk, a képviselőcsoport egyórás ülésén nem alakult ki vita, már csak azért sem, mert a pártelnök-miniszterelnök már az ülés elején közölte, Schmitt Pál jelezte neki, hogy 13 órakor beszélni fog napirend előtt a parlamentben. Hogy az államfő esetleges lemondását, vagy az eddig mondanivalóját jelenti-e be, azt nem árulta el Orbán a fideszeseknek.

Tartanak attól, hogy ráég a Fideszre

A kormányfő erről egyeztet ezekben a percekben is Schmitt Pállal. A hvg.hu információi szerint a kormányfőt beszéde közben értesítették, hogy az államfő azonnal egyeztetni akar vele, ezért elhagyta a termet.

A frakcióülés hátralévő részében is Schmitt maradt a téma. Információink szerint több képviselőtől elhangzott néhány megjegyzés arról, hogy ez az ügy a Semmelweis Egyetem és az államfő közötti vita, ugyanakkor Schmitt Pál további elnöksége morálisan és politikailag is tarthatatlan. A Fidesz számára hosszú távon problémát fog okozni, mert ráég a pártra. Ugyanakkor volt olyan képviselő, aki amellett szólalt fel, hogy Schmitt Pálnak még egy esélyt kell kapnia.

Harrach Péter, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője az ülés után azt mondta a hvg.hu-nak: az államfő kezében a döntés. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az elnök távozását követelő Szalma Botond budapesti KDNP-elnökkel, Harrach Péter úgy válaszolt: Szalma a magánvéleményét hangoztatta, ennek ellenére lesznek következményei a nyilatkozatának.

Schmitt Pál plágiumügyét január 11-én robbantotta ki a hvg.hu. Mint lapunk megírta, az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása. Az államfő disszertációjában a táblázatokat és a grafikonokat is lemásolta, sőt, fénymásolatokat is használt.

Schmitt Pál a botrány óta kitart amellett, hogy sem a Testnevelési Egyetem, sem témavezetője és opponense nem szólt neki arról, hogy ilyet nem szabad: utóbbit egyik opponense tagadta. Köztudott az is, hogy Schmitt Pál állításával ellentétben az államfőt is meghallgatta a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottsága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!