szerző:
hvg.hu

Napirend előtt szólalt fel Schmitt Pál a Parlamentben, és negyedórás beszéde végén lemondott. Döntését az Országgyűlés elfogadta. A Fidesz ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfő estére az államfőjelölés folyamatáról. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

1 2 3 4 5 6 7
11
Sorrend megfordítása

Lázár: Orbán április 16-án tehet javaslatot

Lázár János a Fidesz-KDNP frakcióülése után azt mondta, arra kérték Orbánt, április 16-án tegyen javaslatot a két frakciónak az államfőjelöltről.

Kövér a jelöléséről: "nem aktuális"

"Nem aktuális kérdés" - így válaszolt Kövér László hétfőn este arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki jelöltséget.

Kósa: Orbán két hét múlva javasolhat jelöltet

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hozzávetőleg két hét múlva javasolhat államfőjelöltjet a párt frakciójának - mondta a köztévé Este című műsorában Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Szerinte a hétfő esti ötpárti egyeztetésen a kormányoldal részéről nem is hangzottak el nevek a lehetséges jelölttel kapcsolatban. Kövér László esetleges jelöltségét nem kommentálta

Több kormánypárti jelölt is jöhet a Jobbik szerint

A Jobbik szerint csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről. Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke azt mondta, a párt a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását.

Balczó szerint a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni.

"Nyugodtan" lehetne Kövért is jelölni

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, őt személy szerint nem zavarná, ha párttag lenne az aspiráns. Az MTI kérdésére, hogy ezek szerint akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: "szerintem nyugodtan".

LMP: előre eldőlt az eredmény

Jávor Benedek az ötpárti egyeztetés után azt mondta, az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye. Szerinte nincs értelme egy ilyen "megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek. Hozzátette, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani.

Mesterházy: Kövér az egyik "erős jelölt"

Mesterházy Attila szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik "erős jelölt" erre. Az MSZP elnöke szerint az ötpárti megbeszélés látszategyeztetés volt. Hozzátette, hogy bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő. 

Kósa: "lényegében nem" hangzottak el nevek

Még senkinek nincs államfőjelöltje - mondta az ötpárti egyeztetés után Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint "lényegében nem" hangzottak el nevek a találkozón. Kósa azt mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet. Közölte azt is, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja.
 

Fél 11 után ül össze a Fidesz-frakció?

A Fidesz frakcióülése állítólag csak fél 11-11 körül kezdődik. Kósa Lajos később azt mondta, már este 10-kor összeülnek.
1 2 3 4 5 6 7
11

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!