szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Politikatörténeti Intézet (PTI) megfelelő ellenértékért cserébe kész új helyre költözni. Földes György főigazgató szerint azonban a kormány ajánlata, amely egy 1000-1500 négyzetméteres ingatlant kínált fel az intézetnek, önmagában nem mérlegelhető, előbb fel kell mérni, mennyit ér a PTI-nek most otthont adó Igazságügyi Palota használati joga, ezután lehet egyeztetni elhelyezésükről. A belvárosi épületbe - amelyben a Néprajzi Múzeum is működik - kormányzati tervek szerint a Kúria költözne.

Földes György az MTI-nek szerdán elmondta: mérlegelik a kormány szempontjait, megállapodásra törekszenek, és az ingatlan használati jogának megfelelő ellenértékért cserébe készek kiköltözni az Alkotmány utcai épületből.

A történész szerint előbb azonban arról kellene megegyezni a kormánnyal, hogy mennyit ér az ingatlanhasználati joguk. Hozzátette, az arányos ellentételezés része lehet az, hogy egy olyan ingatlant kapnak, amely megfelelő az intézet levél- és könyvtárának, illetve tudományos részlegének elhelyezésére. "Ez a korrekt eljárás alapja, majd a két ingatlan értéke közötti különbözetet figyelembe véve kell megállapodni" - mondta.

Az ingatlanhasználat jogát a kabinet vitatja

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat szerint a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palota épületére bejegyzett használati joga semmis szerződésen alapul, Földes György úgy foglalt állást: mivel az ingatlanhasználat jogát a kabinet vitatja, neki kell bizonyítania az igazát. Az MTI kérdésére ugyanakkor megjegyezte, a Gál András Levente kormánybiztossal folytatott egyeztetéseken úgy tapasztalta, a kormány inkább megegyezni szeretne az intézettel, mintsem perelni.

A történész ugyanakkor szerencsétlennek tartja, hogy a kormány összekapcsolta az intézet által őrzött levéltári anyagok és az épülethasználat ügyét. Mint mondta, ez azt a látszatot kelti, mintha el akarnák venni iratokat a PTI-től, hogy aztán kisebb épületbe költöztesse az intézetet. Hangsúlyozta, hogy levéltáruk törvényesen működik, az ott őrzött iratok a szabályoknak megfelelően kutathatók.

Az, hogy a kormány bizonyos, a PTI levéltárában található iratokat állami kezelésbe akar venni, egy jól működő baloldali szakmai műhely munkájának megzavarásaként is értékelhető - jelentette ki. Hozzátette, a jelenlegi jogszabályok alapján nem lát lehetőséget arra, hogy a szóban forgó dokumentumok ne az intézet kezelésében legyenek, és bízik abban, hogy a kérdést sikerül jogállami módon rendezni.

A kormánybiztos így akarja

Gál András Levente kormánybiztos február végén egyeztetett először Földes Györggyel az Igazságügyi Palota helyiségeinek későbbi kihasználásáról és a levéltári törvény végrehajtásáról. A kormánybiztos március végén a főigazgatónak küldött levelében - mint az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által az MTI rendelkezésére bocsátott dokumentumból kiderül - azt írta: álláspontja az, hogy a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palota épületére bejegyzett használati joga semmis szerződésen alapul.

Ennek ellenére "egy esetleges pert megelőzendő, illetve figyelembe véve, hogy a Politikatörténeti Intézet értékteremtő munkát is végez, egy szakmailag alátámasztott, a magyar levéltári szabványoknak megfelelő ajánlatot teszek" - írta a kormánybiztos, aki - mint az a szerdai Magyar Hírlapban és Magyar Nemzetben megjelent - egy 1000-1500 négyzetméteres ingatlant tartana alkalmasnak az intézet elhelyezésére. Emellett megtérítenék a PTI-nek az elmúlt húsz évben igazolhatóan az Alkotmány utcai ingatlanon végzett értéknövelő beruházásait. A kormánybiztos április 15-ig vár választ az intézettől.

Gál András Levente egy korábbi levelében azt is jelezte, indokoltnak tartja, hogy több, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár őrzésében lévő irat állami tulajdon legyen. Véleménye szerint fontos, hogy egyebek mellett a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Parasztpárt, a Kommunisták Magyarországi Pártja, a Kommunista Ifjúsági Szövetség és a Szakszervezetek Országos Tanácsa iratanyaga is állami kezelésbe kerüljön.

A Kúria 1948-ig volt az épületben

A volt Igazságügyi Palotát eredetileg a Kúria használta, amely 1948-ig működött a Kossuth Lajos téren, a Parlamenttel szemben. 1957-ben az épület nagy részét a Magyar Nemzeti Galéria kapta használatba, míg az Alkotmány utcai szárnyat az MSZMP Párttörténeti Intézete, ennek a jogutódja a Politikatörténeti Intézet. 1973-ban az addig a nemzeti galéria által használt épületrészbe a Néprajzi Múzeum költözött.

Kúria ülés, 1931.
©

A Politikatörténeti Intézet épületében működik - a mintegy 150 ezer kötetes könyvtár mellett - a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár. Ez a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő időszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait őrzi.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta: a kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa. A kormányfő beszédében rámutatott, ha a Kúria - korábbi nevén Legfelsőbb Bíróság - visszaköltözik az Igazságügyi Palotába, helyreállhat a Kossuth téren az az "alkotmányos háromszög", amelyet a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom alkot.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kigyulladt egy ipartelep Budapesten

Kigyulladt egy ipartelep Budapesten

Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Eddig kudarcot vallott az EU agrárpolitikája a biológiai sokféleség megőrzésében

Eddig kudarcot vallott az EU agrárpolitikája a biológiai sokféleség megőrzésében