szerző:
MTI

A Politikatörténeti Intézet (PTI) megfelelő ellenértékért cserébe kész új helyre költözni. Földes György főigazgató szerint azonban a kormány ajánlata, amely egy 1000-1500 négyzetméteres ingatlant kínált fel az intézetnek, önmagában nem mérlegelhető, előbb fel kell mérni, mennyit ér a PTI-nek most otthont adó Igazságügyi Palota használati joga, ezután lehet egyeztetni elhelyezésükről. A belvárosi épületbe - amelyben a Néprajzi Múzeum is működik - kormányzati tervek szerint a Kúria költözne.

Földes György az MTI-nek szerdán elmondta: mérlegelik a kormány szempontjait, megállapodásra törekszenek, és az ingatlan használati jogának megfelelő ellenértékért cserébe készek kiköltözni az Alkotmány utcai épületből.

A történész szerint előbb azonban arról kellene megegyezni a kormánnyal, hogy mennyit ér az ingatlanhasználati joguk. Hozzátette, az arányos ellentételezés része lehet az, hogy egy olyan ingatlant kapnak, amely megfelelő az intézet levél- és könyvtárának, illetve tudományos részlegének elhelyezésére. "Ez a korrekt eljárás alapja, majd a két ingatlan értéke közötti különbözetet figyelembe véve kell megállapodni" - mondta.

Az ingatlanhasználat jogát a kabinet vitatja

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat szerint a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palota épületére bejegyzett használati joga semmis szerződésen alapul, Földes György úgy foglalt állást: mivel az ingatlanhasználat jogát a kabinet vitatja, neki kell bizonyítania az igazát. Az MTI kérdésére ugyanakkor megjegyezte, a Gál András Levente kormánybiztossal folytatott egyeztetéseken úgy tapasztalta, a kormány inkább megegyezni szeretne az intézettel, mintsem perelni.

A történész ugyanakkor szerencsétlennek tartja, hogy a kormány összekapcsolta az intézet által őrzött levéltári anyagok és az épülethasználat ügyét. Mint mondta, ez azt a látszatot kelti, mintha el akarnák venni iratokat a PTI-től, hogy aztán kisebb épületbe költöztesse az intézetet. Hangsúlyozta, hogy levéltáruk törvényesen működik, az ott őrzött iratok a szabályoknak megfelelően kutathatók.

Az, hogy a kormány bizonyos, a PTI levéltárában található iratokat állami kezelésbe akar venni, egy jól működő baloldali szakmai műhely munkájának megzavarásaként is értékelhető - jelentette ki. Hozzátette, a jelenlegi jogszabályok alapján nem lát lehetőséget arra, hogy a szóban forgó dokumentumok ne az intézet kezelésében legyenek, és bízik abban, hogy a kérdést sikerül jogállami módon rendezni.

A kormánybiztos így akarja

Gál András Levente kormánybiztos február végén egyeztetett először Földes Györggyel az Igazságügyi Palota helyiségeinek későbbi kihasználásáról és a levéltári törvény végrehajtásáról. A kormánybiztos március végén a főigazgatónak küldött levelében - mint az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által az MTI rendelkezésére bocsátott dokumentumból kiderül - azt írta: álláspontja az, hogy a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palota épületére bejegyzett használati joga semmis szerződésen alapul.

Ennek ellenére "egy esetleges pert megelőzendő, illetve figyelembe véve, hogy a Politikatörténeti Intézet értékteremtő munkát is végez, egy szakmailag alátámasztott, a magyar levéltári szabványoknak megfelelő ajánlatot teszek" - írta a kormánybiztos, aki - mint az a szerdai Magyar Hírlapban és Magyar Nemzetben megjelent - egy 1000-1500 négyzetméteres ingatlant tartana alkalmasnak az intézet elhelyezésére. Emellett megtérítenék a PTI-nek az elmúlt húsz évben igazolhatóan az Alkotmány utcai ingatlanon végzett értéknövelő beruházásait. A kormánybiztos április 15-ig vár választ az intézettől.

Gál András Levente egy korábbi levelében azt is jelezte, indokoltnak tartja, hogy több, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár őrzésében lévő irat állami tulajdon legyen. Véleménye szerint fontos, hogy egyebek mellett a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Parasztpárt, a Kommunisták Magyarországi Pártja, a Kommunista Ifjúsági Szövetség és a Szakszervezetek Országos Tanácsa iratanyaga is állami kezelésbe kerüljön.

A Kúria 1948-ig volt az épületben

A volt Igazságügyi Palotát eredetileg a Kúria használta, amely 1948-ig működött a Kossuth Lajos téren, a Parlamenttel szemben. 1957-ben az épület nagy részét a Magyar Nemzeti Galéria kapta használatba, míg az Alkotmány utcai szárnyat az MSZMP Párttörténeti Intézete, ennek a jogutódja a Politikatörténeti Intézet. 1973-ban az addig a nemzeti galéria által használt épületrészbe a Néprajzi Múzeum költözött.

Kúria ülés, 1931.
©

A Politikatörténeti Intézet épületében működik - a mintegy 150 ezer kötetes könyvtár mellett - a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár. Ez a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő időszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait őrzi.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta: a kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa. A kormányfő beszédében rámutatott, ha a Kúria - korábbi nevén Legfelsőbb Bíróság - visszaköltözik az Igazságügyi Palotába, helyreállhat a Kossuth téren az az "alkotmányos háromszög", amelyet a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom alkot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

Gerlóczy Márton: „Mindenki megérdemli a sorsát, a pökhendi ellenzéki sajtó is”

Gerlóczy Márton: „Mindenki megérdemli a sorsát, a pökhendi ellenzéki sajtó is”

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott