szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár jobbikos képviselők támogatásával szavazta meg kedden a parlament a fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött, kétharmados többséget igénylő módosító indítványát - amelynek értelmében más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért egyes tevékenységek kivételével nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól - az ellenzéki párt a jogszabályjavaslat zárószavazásán nemmel voksol majd.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke ezt csütörtökön közölte, bírálva a kormánypárti frakciószövetség kisebbik tagját. Mint írta, szerintük a KDNP történetének morális mélypontja, hogy kizárólag a saját javadalmazásuk ügyében voltak képesek ultimátumot megfogalmazni a Fidesznek. "A Hit Gyülekezete nevű cionista bizniszszekta történelmi egyházak közé emelése ellen vagy Alföldi Róbert leváltásáért elvárható lett volna a KDNP határozott fellépése, azonban ezzel Semjén Zsolt pártja csak egyetlen követelésük esetén élt: több pénzt a képviselőknek!" - fogalmazott.

Novák Előd
©

Hozzátette, "a nemzeti ellenzék" üdvözli az álláshalmozás tiltását, bár sajnálja, hogy 2014-ig továbbra is csak a Jobbikban kizárt a "politikusbűnözés törvényesített formáinak e fajtája", miként a mentelmi jog is, melyet az Országgyűlésről szóló törvény a jövőben nemcsak képviselőknek, hanem kisebbségi szószólóknak is biztosít. 

A Jobbik a végszavazáson többek közt azért nem támogatja a törvényjavaslatot, mert az nem nyújt lehetőséget a képviselők elszámoltatására politikailag (visszahívhatósággal) és gazdaságilag (végkielégítés helyett vagyonosodási vizsgálattal, illetve a hamis vagyonnyilatkozat szankcionálásával) - rögzítette Novák Előd. 

Az Országgyűlés kedden döntött arról, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A kétharmados többséget igénylő javaslat megosztotta a kormányoldalt is: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - az ellen szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a módosító javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban