szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tagadja Szűrös Mátyás, volt MSZMP központi bizottsági tag, hogy olvasta volna azt a jelentést, amely a Fidesz megalakulásáról szólt - mondta a politikus a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Szűrös Mátyás
©

Szűrös Mátyás közölte, bár KB-titkárként lehet, hogy ő is megkapta a Fidesz megalakulásáról szóló titkos jelentést 1989-ben, de "nem emlékszik" a konkrét esetre, és mint mondta, ha meg is kapta, nem volt vele dolga. Szűrös közölte, mivel nem volt tagja a Politikai Bizottságnak, ezért nem kapta meg a bizalmas jelentéseket, sőt olyan dolgok is voltak, amelyekről egyedül Kádár János MSZMP-főtitkárt értesítették.

A rendszerváltáskor ideiglenes köztársasági elnöki posztot betöltő, majd MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta, üdvözli a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását és az ügynökakták feltárását, mert véleménye szerint ezt a kérdést már az Antall-kormány idején rendezni kellett volna. Szűrös úgy véli, az SZDSZ-t nagy felelősség terheli az ügynökügyben, mert a rendszerváltás kezdetén ennek a pártnak az emberei férhettek hozzá elsőként a Belügyminisztérium anyagaihoz. "Ki tudja, mit vittek el, mit semmisítettek meg" - mondta Szűrös Mátyás.

A politikus emellett elmondta azt is, őt is többször feljelentették "nemzeti" beállítottsága miatt a rendszerváltás előtt és után is, ő azonban mivel külpolitikai kérdésekkel foglalkozott, ezért nem látott bele az ügynökök tevékenységébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában