szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz kezdeményezi a Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállítását az ügynökügyek feltárására – mondta Lázár János a párt frakcióülését követő sajtótájékoztatóján.

Május 15-ig készíti el a kormány törvényjavaslatát az ügynökmúlt feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállításáról – jelentette be Lázár János frakcióvezető délelőtti sajtótájékoztatóján. A testület az ügynökügyek mellett vizsgálná többek között a korábbi pártállami vezetők nyugdíját és egyéb kiemelt ellátásait, az MSZMP vagyonát, illetve az egykori Belügyminisztérium működését is. Hasonló bizottság állt fel nemrég Romániában. A frakcióvezető szerint a bizottságba "a napi politikától független tagokat", "komoly társadalmi, szakmai tekintélyeket" delegálnak majd. A testület létszámára, a tagok javadalmazására a kormány tesz majd javaslatot, Lázár János szerint "több évtizeden át" lehet munkájuk. Mint Lázár János elmondta, a pártelnökség javasolta a kormánynak a testület felállítását, amely saját működési szabályzatát maga dolgozná ki.

A tervezett állami intézmény, a Fidesz szándéka szerint június közepére már fel is állhat. A Nemzeti Emlékezet Bizottságától azt várják, hogy "rövid időn belül" tegyen javaslatot a fontos kérdések kezeléséről, mint amilyen az ügynökmúlt vagy a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdése - tette hozzá Lázár. Hozzátette: nem fogalmaznak meg direkt elvárásokat az intézménnyel szemben. Az iratok kezeléséről, nyilvánosságra hozásáról is a Nemzeti Emlékezet Bizottsága fog dönteni.

Mint ismert, a Fideszen belül is komoly vitákat váltott ki az ügynökmúlt ismételt napirendre tűzése. Az LMP indítványa végül azért nem került a parlament napirendjére, mert a Fideszben nem támogatták elegen. A szavazás után Lázár János azt mondta, ő "aktanyitási" szándékával kisebbségben maradt a képviselőcsoportban, amit – mint azt megírtuk – sok képviselő sérelmezett, mondván, nem is kerül napirendre az ügy, így a véleményüket sem tudták elmondani.

Lázár a sajtótájékoztatón közölte: a hétfői frakcióülésen nem volt vita a kérdésben, a felszólalók mind egyetértettek a pártelnökség előterjesztésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!