szerző:
MTI

Várhatóan folytatódik az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságában az állami földbérlet-pályázatok bírálatának vizsgálata - közölte Harangozó Gábor, a testület ellenőrző albizottságának MSZP-s elnöke csütörtökön Budapesten újságírókkal.

Az ellenőrző albizottság elnöke azt követően nyilatkozott, hogy a testület tagjai kihelyezett zárt ülést tartottak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Bosnyák téri központjában, ahol arra kívántak választ kapni, hogy az állami földbérlet-pályázatok bírálata megfelelő módon történt-e.

A zárt ülést megelőzően ügyrendi és politikai vita folyt a kormánypárti és ellenzéki képviselők, valamint a jelen lévő állami és kormányzati szervezeteket képviselő vezetők között. A vita lényege az volt, hogy a képviselők saját jogon megismerhetik-e az állami földbérleti pályázatok teljes tartalmát, vagy csak azokat az adatokat, amelyeket az NFA egyébként is nyilvánosságra hozhat. 

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és az intézmény jogi képviselője szerint az adatok csak akkor ismerhetők meg még az országgyűlési képviselők által is teljes mértékben, ha a honatyák aláírják azt a titoktartási nyilatkozatot, amelyet az NFA-ban dolgozó tisztviselőknek alá kell írniuk. Az ügyrendi vitát lezárva Harangozó Gábor zárt ülést rendelt el, amelyen csak a bizottság tagjai és a testület által meghívottak lehettek jelen.

A zárt ülést követően Harangozó Gábor azt mondta: javaslatot tesz a mezőgazdasági bizottságnak, vizsgálják meg a földbérlet-pályázatokkal kapcsolatos ügyeket. Szerinte ugyanis a földbérlet-pályázatok bírálata során használt pontozási rendszer alkalmas arra, hogy azt hozzák ki a bírálók győztesnek, akit csak akarnak. Úgy vélekedett, lehetőség van arra, hogy politikai vagy kapcsolati tőkével rendelkezők esetleg befolyásolhassák a pályázati rendszer döntéshozóit.

Ezzel szemben Szabó Csaba, a földügyekért is felelős miniszteri biztos tisztának minősítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által lebonyolított állami földbérlet-pályázatokat. Örömét fejezte ki, hogy az NFA-nál lezajlott albizottsági ülésen a képviselők részletesen vizsgálták az állami földbérlet-pályázatokat, és ennek során "semmi olyan jogi problémát nem tártak fel, amiről korábban többször is szó esett". A bizottsági ülésen szerinte bizonyságot nyert, hogy az NFA földpályázati gyakorlata rendben van, jogilag megfelelő, szakmailag alátámasztott.

A testület ülése előtt Budai Gyula, a szaktárca parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy fáziskésésben van az albizottság, amikor olyan földügyleteket tekint át, amelyeket már vizsgál a tárca, az NFA ellenőrző bizottsága és ellenőrzési osztálya, és vizsgálja ő is mint elszámoltatási kormánybiztos.

A különböző földbérleti ügyek kapcsán az Országgyűlésben elhangzott vádakra rendre válaszolt, kérve a képviselőket: amennyiben valamiféle bűncselekményre vagy más szabálytalanságra utaló jelet észlelnek, vagy észleltek, tegyenek az adott ügyben bejelentést. Eddig azonban semmiféle konkrét jelzést nem kapott sem Gőgös Zoltántól (MSZP), sem Szabó Rebekától (LMP), sem a jobbikos honatyáktól - tette hozzá.

Gőgös Zoltán (MSZP), a mezőgazdasági bizottság alelnöke arról beszélt, hogy amit látott a pályázatok elbírálásával kapcsolatban az albizottság zárt ülésén, azt igazolja, hogy "jogérzék van, szégyenérzet viszont nincs". Úgy vélekedett: a különféle dossziék és földügyletek áttekintése kapcsán büntetőjogi ügyeket nem lehet ugyan felfedezni, de a bírálati módszerek aggályosak, mivel a pontozási rendszer szubjektív, annak csak a fele alapul tényeken. Igen nagy súllyal esett latba a bírálatok alkalmával az üzleti terv, amelynek megvalósulása az MSZP-s honatya szerint gyakran kétséges. Példaként említette, hogy szerinte vannak olyan pályázók, akik nem tudnak majd eleget tenni az üzleti tervben vállalt állattartási kötelezettségüknek.

Kijelentette: az albizottság munkájában részt vevő képviselők belementek abba, hogy az NFA titoktartási nyilatkozatát aláírják, hogy az albizottság munkáját ne lehetetlenítsék el. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ezt az eljárást országgyűlési képviselők esetében nonszensznek tartja.

Szabó Rebeka (LMP) szintén szubjektívnek tartotta a pályázat elbírálási módszereit. Szerinte a deklarált cél, hogy a kis- és közepes gazdálkodók fejlődését segítsék, az állami földbérlet-pályázatokkal nem valósítható meg, legalábbis ezt támasztják alá a zárt ülésen tapasztaltak. 

Varga Géza (Jobbik) elmondta: ő célzottan vizsgálódott, de az általa kikért pályázati dokumentáció hiányos volt, mivel a nyertes pályázat hiányzott, bár az értékelőlap megvolt. A honatya szerint az ügykezelés problémás, mivel egy általa vizsgált másik pályázat esetében hiányos volt a dokumentáció, ott már sem a nyertes pályázat, sem annak értékelőlapja nem volt megtalálható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával