szerző:
MTI / hvg.hu

Egy esetleges polgárháborúban latolgatja nyerési esélyeiket Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, Juhász Oszkár több társával az atv.hu-n megjelent hangfelvétel szerint. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke csütörtökön délután azt közölte: április 20-a, péntek reggel fél kilencre öszehívta a bizottságot egy rendkívüli ülésre a téma megvitatására.

Az atv.hu, egy birtokukba került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján csütörtökön arról számolt be, hogy Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi, valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésben egy bekövetkező polgárháborúról vitatkozik.

A hangfelvétel tanúsága szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, amire a kampányfőnök kijelentette: nyilvánvaló, hogy lesz polgárháború. „Ezzel nincs gond, mert előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet.” Juhász Oszkár egyetértően és magyarázatképp hozzátette: a polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”.

Juhász Oszkár
©

Juhász tavaly májusban még nem látott esélyt a győzelemre: „Most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez. Negyvenvalahány ezer a rendőri létszám, de hétezer, aki olyan aktív, hogy jól kiképzett, az az övéké. Mint a bélyeget, úgy lenyomnának most minket” – magyarázta Juhász, aki egyébként meglehetősen trágár hangnemben tanácskozott társaival. Juhász kampányfőnöke ugyanakkor hozzátette: „A későbbiekben sem lesz arra idő, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk. Itt néhány napon belül le kell darálni azt a fajtát”.

Az MSZP a Nemzetbiztonsági bizottsághoz fordul

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a Büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke csütörtökön délután azt közölte: április 20-a péntek reggel fél kilencre öszehívta a bizottságot egy rendkívüli ülésre.

Az MSZP elnöke szerint a bizottságnak meg kell tárgyalnia, hogy milyen szervezkedés történik az alkotmányos rend megdöntésére, milyen külföldi forrásokból finanszírozzák az erre való felkészülést, és egy politikai pártnak vagy bármely szervének van-e köze ahhoz, hogy embereket képezzenek ki és szereljenek fel "egy vizionált polgárháborús helyzet megnyerésére". Azt is meg kell vizsgálni: milyen törekvés történik arra, hogy a Magyar Honvédség állományában vezető beosztást betöltő tisztek között befolyást szerezzenek, hogy egy vizionált polgárháborús helyzetben a honvédség ne esküje szerint, hanem a Jobbik pártpolitikai érdekei alapján járjon el - tette hozzá Mesterházy Attila, aki szerint a bizottsági ülést "egészen biztosan" össze fogják hívni ebben az ügyben.

Mesterházy Attila a hangfelvétel kapcsán több kérdésre is választ vár Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől. Egyrészt arra, hogy Vona Gábor egyetért-e a gyöngyöspatai polgármester állításával, hogy Magyarországon polgárháborúval kell megdönteni az alkotmányos rendet, valamint azzal, ahogyan a hangfelvételen a zsidóságról és a cigányságról úgy beszélnek, mint arról a "fajtáról", amit "le kell darálni minél gyorsabban", és velük szemben brutális módon kell fellépni - sorolta a kérdéseket Mesterházy Attila.

A szocialista politikus szerint Vona Gábornak választ kell adnia arra is, hogy milyen "militáris felkészülést csinál, irányít és szervez a Jobbik", hiszen - folytatta - a hangfelvétel szerint elhangzik, hogy még nincs elég személyi állomány és technikai felszereltség egy "polgárháború" megnyeréséhez. Az MSZP emellett arra is kíváncsi, hogy milyen külföldi országokból számít pénzre a Jobbik a politikai és egyéb más tevékenységéhez, hiszen - mondta az MSZP elnöke - ez is állításként hangzik el a hangfelvételen.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai
©

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP tesz-e feljelentést az ügyben, Mesterházy Attila azt válaszolta: a nemzetbiztonsági bizottság ülésére meghívást kaphat, mint fogalmazott - az Alkotmányvédelmi vagy "Államvédelmi Hivatal" -, nekik van jogosultságuk, hogy operatív eszközökkel is megvizsgálják az ügyet, és ha szükséges, akkor hivatalból kell, hogy megindítsák a szükséges eljárásokat. Hozzátette: az ügy annál komolyabb, hogy most politikai PR-ból gyorsan az ügyészséghez forduljanak, inkább azt szeretnék, ha minden demokratikus parlamenti párt részt venne a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén és komolyabban megvizsgálnák az ügyet.

A Jobbik nem kommentál

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott arról az atv.hu-n megjelent hangfelvételről. "Ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem" - fogalmazott Juhász Oszkár, miután az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát.

Juhász szerint egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság - fűzte hozzá. Az MTI javaslatára, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja mikor lesz lehetősége erre.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője közölte, pártja álláspontja szerint az atv.hu által nyilvánosságra hozott felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Mirkóczki Ádám, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja is, ugyanakkor úgy fogalmazott: a hangfelvétel újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, éppen ezért a bizottságon keresztül hivatalos úton az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz fordul, hogy megtudja, "milyen alapon, milyen törvény alapján, kinek az utasítására" rögzítették a beszélgetést és hogyan kerülhetett az nyilvánosságra.

Vizsgálatot követel az LMP

Az LMP arra szólította fel a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg az atv.hu-n csütörtökön nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvételt. A párt képviselője, Mile Lajos budapesti sajtótájékoztatóján közölte, ha kell, ők maguk is készek feljelentést tenni.

Mile Lajos azt mondta, hogy a felvételen hallható megnyilvánulás „a magyar közélet alja. Ennél rémségesebb kijelentéseket nagyon régen lehetett olvasni” - mondta.

A politikus hozzátette, a helyzetet az teszi igazán drámaivá, hogy „nem egy megbomlott elme hagymázas vízióiról van szó”, hanem egy parlamenti párt polgármesteréről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

Megjelent Szijjártó testvére a kamionsportban, ömlik az állami pénz

Megjelent Szijjártó testvére a kamionsportban, ömlik az állami pénz

Döntött a bíróság: nem kell felvenni lányokat a berlini fiúkórusba

Döntött a bíróság: nem kell felvenni lányokat a berlini fiúkórusba

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep