szerző:
hvg.hu

Akár hajnalig is eltarthat a parlamenti ülésnap, mivel a képviselők több mint négyórás időkeretben vitatkoznak a gyöngyöspatai jelentésről. A Fidesz ma hivatalosan átadja az Áder Jánost államfőnek jelölő íveket, és döntenek a városi kórházak államosításáról is.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Vége közvetítésnek

Véget értek az azonnali kérdések, mai parlamenti közvetítésünket is zárjuk.

Több ezer hektér föld osztrák kézen az Őrségben?

A Jobbik Budai Gyulát kérdezte a földtulajdonnal kapcsolatban, a párt állítása szerint csak az Őrség területén több ezer hektár van külföldiek kezén, mint állítják, erről dokumentumaik is vannak, konkrét cégekről tudják kimutatni, hogy strómanok, valójában osztrák tulajdonosok állnak mögöttük. Budai Gyula válaszában a kormány a téren elért sikereit ecsetelte, így nem is maradt túl sok ideje a lényegi válaszra, csak annyit mondott, hogy a szerdai kormányülésen törvényi tényállást fogalmaznak meg a zsebszerződésekre, így a jövőben büntetőjogi felelősség mellett lehet ilyet feltárni.

LMP: munka és család ne zárja ki egymást

Ertsey Katalin (LMP) azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy Magyar narancs: kicsit sárga, kicsit savanyú, de amiénk? A nők munkaerőpiaci helyzetének javítására léterhozott miniszteri biztosi pozíciót üdvözölte a képviselő, de felhívta a figyelmet arra, hogy a nők foglalkoztatása tovább csökkent. Ott születik sok gyerek, ahol a munka és a család nem egymást kizáró fogalmak. Miért csak hat hónapra és miért csak előkészítő feladatokkal bízták meg a miniszteri biztost. Czomba Sándor államtitkár közölte, hogy a nők foglalkoztatásában nagyobb hátrányban vagyunk más európai országokhoz képest. A biztosi pozíció létrehozása is előrelépés. Az új munka törvénykönyve a női foglalkoztatást fogja segíteni, a kismamákat, ha vissza akarnak térni dolgozni, a versenyszférában is kötelező lesz visszavenni.

Hány család otthonát adják még a bankoknak?

Hány ember sorsáról dönthetnek a végrehajtók? - kérdezte Z. Kárpáti Dániel (Jobbik). Minden eddiginél aktuálisbbak ezek a kérdések, mert az eszközkezelő csak májustól kezdi majd a szerződések aláírását és a devizahiteleseknek épülő ócsai lakóparkkal is csúsznak. 12 ezer embert lakoltatnak ki, de csak 8 ezret mentenének meg. Valakinek az érdeke, hogy ingatlanok ezrei kerüljenek a piacra? Szatmári Kristóf államtitkár hangsúlyozta, nagyon komoly témáról van szó. Ez nem egy következmények nélküli ország, ha valaki valamilyen kötelezettséget vállal, de nem teljesíti, annak számolnia kell a következményekkel. A kormány azért igyekszik segíteni ezeknek az embereknek. Az államtitkár elmondta, néhány száz családot érintett, köztük önkényes lakásfoglalókat is a moratórium. Z. Kárpáti Dániel emlékeztett arra, hogy a kormány azt ígérte, senkit sem hagy az út szélén. Szánalmas, hogy félrenéznek, amikor családok ezreinek lenne szüksége segítségre.

Kérdés a tiszta szoftver programról

A következő kérdést a KDNP-s Földi László tette fel arról, hogy "Biztosítja-e a kormány az idei évben az iskolák licensz igényeit? Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy jogtiszta szoftverek álljanak rendelkezésre az idei érettségi vizsgára? Várható-e a program megszüntetése? Földi László azért tette fel kérdéseit, mert a program keretében megkötött szerződések februárban lejártak, de egy évre sikerült azokat meghosszabbítani. Valósak-e az erre vonatkozó sajtóhírek? Fónagy János államtitkár szerint félreértelmezések és téves információk vannak, és ezeket helyre kell tenni. A kormány ebben az évben is biztosítja a licenszeket, ennek díja összesen egymilliárd forint. 

A végrehajtási rendeletekről sem értettek egyet

Baja Ferenc szocialista politikus arra volt kíváncsi, hogy hol késnek a végrehajtási rendeletek. Ezeket még nem hirdették ki, azok nem léptek hatályba. Az elektronikus ügyintézésről szóló részletes rendelet nem jelent meg. Mi az oka ennek a helyzetnek, ami jogbizonytalanságot is teremt? Tájékoztatták-e az állampolgárokat és a késve megjelenő jogszabályok miatt milyen felkészülési határidőt kapnak a szervezetek? Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, szerint nincs szó késlekedésről, mivel a végrehajtási rendeletek megjelentek. Az elektronikus kormányzati szolgáltatások rendszerének kidolgozása az ügyfél önrendelkezésének tiszteletben tartása. Innovatív, ügyfélbarát rendszert dolgoztak ki - tette hozzá, például egy otthon felejtett TAJ-szám miatt nem kell másik alkalommal újjá kezdeni az ügyintézést. Viszont válaszában Baja Ferenc szerint igen is 21 napot késett a rendelet, és senki sem kapott megfelelő tájékoztatást a rendszer működéséről.

Külhoni magyar óvodák éve

Hogyan alakul a 2012 a külhoni magyar óvodák éve program - tette fel a kérdést Potápi Árpád János (Fidesz). 2011-ben a MÁÉRT ülésén elfogadták a nemzetpolitikai stratégia programot, és az oktatási -nevelési támogatások igénylésének lehetőségét kiterjesztették az óvodára is. Milyenek az első visszajelzések a programmal kapcsolatban? Navracsics Tibor miniszter válaszában hangsúlyozta, hogy a magyar identitás megőrzése, stabilizálása a program célja. Astratégia fejlesztését tervezik és továbbképzéseket indítanak.

Egyszerűbb adók és bevallások kellenek

Az LMP-s Vágó Gábor arról érdeklődött, hogy támogatja-e a kormány Matolcsy György Guiness rekord kísérletét. Ezt az adóváltoztatásra értette az ellenzéki politikus, aki szerint nem a sokféle adó bevezetése a megoldás, hanem az adók és a bevallások egyszerűsítése. Az adókat összevonással csökkentik, de ki tudja, hogy nem sokára bevezetnek-e újabbak, mint a sárgacsekk- vagy a mobiladó. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint arányos személyi jövedelemadó rendszert vezetett be a kormány, és több százezer család élete vált kényelmesebbé, bérük emelkedett. A munakerőpiaci mutatók is pozitív képet mutatnak - tette hozzá. Navracsics az adórendszer változását azzal indokolta, hogy azt a külső környezethez kell igazítani. Vágó Gábor viszontválaszában azt mondta, Navracsics sikerpropagandát adott elő. "Koncepciótlanságra utal, hogy újabb és újabb adókat hoznak, majd egy idő múlva kivezetik azokat."

Kérdés a zsebszerződések ellen

Hegedűs Lórántné, a Jobbik képviselője a zsebszerződések semmisségének megállapítására vonatkozó intézkedéseket sürgetett, mondván egymillió hektár van külföldeik kezében, a hatóságok tudtával. Varga Zs. András, a Legfőbb Ügyész helyettese kifejtette, hogy a jogszabályba ütköző szerződések ellen semmiségére vonatkozóan pereket indítson. Az új ügyészségi törvény akkor teszi lehetővé az eljárást az ügyész számára, ha hivatalos minőségében jut tudomására a törvénysértés, többek között a termőfölddel kapcsolatos törvénysértés.

Bréking: Némethné nincs jelen

Némethné nincs jelen, ezért a szocialisták nem tudnak azonnali kérdést feltenni neki.
1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyenest a kőkerítés lett az autóstalálkozó vége – videó

Egyenest a kőkerítés lett az autóstalálkozó vége – videó

Ennyi gombóc nem létezik - 64-0-ra nyert a magyar női vízilabda-válogatott

Ennyi gombóc nem létezik - 64-0-ra nyert a magyar női vízilabda-válogatott

Sci-fiből valóság: 3D-nyomtatással készülhetnek az űrben az űrhajók napelemei

Sci-fiből valóság: 3D-nyomtatással készülhetnek az űrben az űrhajók napelemei

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember