szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még el sem kezdődött a felvételi véghajrá, a hazai egyetemek és főiskolák máris elbúcsúzhatnak a vezető középiskolák legjobb képességű, idegen nyelveken is beszélő végzőseitől.

Vesztésre áll a magyar felsőoktatás a legtehetségesebb diákokért folytatott versenyben. Az eddig is valószínűsíthető volt, hogy a jogi és a gazdasági képzés tandíjmentes helyeinek visszavágása vagy lenullázása a magánszférában a tehetős közgazdász- és jogászdinasztiák erősödésének kedvez, a leendő közszolgákat pedig – egyfajta elitcsere részeként – a kormánykedvenc Nemzeti Közszolgálati Egyetemre tereli.

Az egy hete nyilvánosságra hozott jelentkezési adatokból pedig az is világossá vált, hogy a kabinet terve – amely a keretszámok arányainak változtatásával irányította volna a középiskolásokat a műszaki és természettudományos pályák felé – egyelőre nem vált be. Még a hirtelen pályamódosítás mellett az emberi elme „univerzalitásával” érvelő Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sem lepődhetett meg rajta, hogy a humán tudományokhoz ragaszkodó felvételizők alternatív megoldásokat keresnek és találnak – külföldön. 

Az érettségizők kilátásairól részletesen a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók