szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Kínával kötött kétoldalú szerződéseket és a Nemzetközi Valutaalappal eddig folytatott megbeszélések részleteit.

Józsa István frakcióvezető-helyettes pénteken sürgette, hogy a kormány ismertesse, mely magyarországi beruházások valósulhatnak meg kínai pénzből, abból a Kínai Fejlesztési Bank által biztosított egymilliárd euró értékű fejlesztési hitelkeretből, amelynek tervezett felhasználásáról kedden írt alá együttműködési megállapodást Budapesten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a bank alelnöke.

Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében ezenkívül további hat egyezményt kötöttek meg, köztük a Huawei Magyarországra tervezett logisztikai központjával és a reptéri gyorsvasúttal kapcsolatosat.

Az MSZP-s politikus ezekről azt mondta: a megállapodások betartását garantálná, ha azokat a közvélemény is megismerhetné. Feltette a kérdést, hogy van-e titkos záradéka a szerződéseknek, és beszélt arról is, hogy a "keleti nyitás" Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt kezdődött, a Fidesz pedig 2008-ban még Kína elítélését kezdeményezte az Országgyűlésben.

Józsa István szerint a kormánynak már tudnia kell, mely projekteket finanszírozná kínai pénzből, ezért elvárható, hogy a listát, illetve hogy a támogatott beruházásokról ki dönt vagy döntött, nyilvánosságra hozzák. Hozzátette: biztosítékot szeretnének arra is, hogy a megállapodásokkal nemcsak a kínai cégek, hanem magyar kis és közepes vállalkozások is jól járnak.

Nyilvánosságot követelt a szocialista képviselő a kormány és az Európai Unió, illetve az IMF között eddig folytatott hiteltárgyalások, megbeszélések részleteinek is. Orbán Viktort arra szólította fel: tegye egyértelművé, mit vár a valutaalaptól, illetve válaszoljon arra, hogy miért "húzta az időt" hónapokon keresztül "százmilliárdos károkat okozva" az országnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!