szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új, negyven férőhelyes bölcsőde épül a főváros IX. kerületében, ahol az alapellátáson túl időszakos gyermekfelügyelet is lesz.

A Thaly Kálmán utcai épület ünnepélyes alapkőletételén, pénteken Soltész Miklós szociális, családügyi és ifjúságért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy édesanya minél hosszabb ideig otthon tudjon maradni gyermekével, ugyanakkor sok olyan élethelyzet van, amikor ezt nem tudja megtenni. Az eddigi kormányzati intézkedések között említette a gyes 3 évre való visszaállítását, a bölcsődék támogatását, s kiemelte, hogy a jövőben nagyobb lehetőséget kapnak a céges napközik és egyéb gyermekgondozási alternatívák is.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere ismertette, hogy legutóbb 20 éve épült bölcsőde Ferencvárosban, ugyanakkor a városrész fejlődésének köszönhetően egyre nő a gyermekszám, amely időről időre megjelenik a bölcsődei jelentkezéseknél is.

A kerületvezető a 40 férőhelyes új intézmény kapcsán kiemelte, hogy modern technológiával építik a következő hónapokban, az ingatlan fenntartása pedig energiagazdaságos lesz. Szólt arról is, hogy a bölcsődéhez 244 millió forintos uniós támogatást nyertek el, és csaknem ugyanennyit kell kigazdálkodnia az önkormányzatnak. 

Lengyel Zoltánné, a Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője arról számolt be, hogy a mostani 4 intézményben 250 férőhely van, ami nem elegendő. 2010-ben 151, 2011-ben 242 volt az elutasítottak száma, s az előrejelzések alapján az idei évre is hasonló adatokra számítanak – mondta az intézményvezető, hozzátéve, hogy 2006 óta egyre hosszabb a várólista. 

A jövő augusztusra elkészülő intézményben lesz időszakos gyermekfelügyelet, sószoba, speciális tanácsadás, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatás, valamint nyitva tartáson túli felügyelet is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!